Kadın sanatçılarımız Venedik Bienali’nde

ÇAĞDAŞ Türk sanatının dünyada gördüğü ilginin en net göstergesi oldu bu yıl 60’ıncısı düzenlenecek olan Uluslararası Venedik Bienali.

Haberin Devamı

20 Nisan ile 24 Kasım tarihleri arasında ‘Yabancılar Her Yerde’ temasıyla düzenlenecek bienale katılacak sanatçılar geçen hafta düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Küratör Adriano Pedrosa bienale bu yıl 332 sanatçı ve kolektifin katılacağını duyurdu.

Listede Nil Yalter, Fahrelnissa Zeid, Güneş Terkol, Semiha Berksoy ve Pınar Öğrenci de yer alıyor. Kadın sanatçılarımızın eserleri bienalin ana sergisinde yer alacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda ise Gülsün Karamustafa’nın bienale özel üreteceği yeni bir eseri sergilenecek.

Kadın sanatçılarımız Venedik Bienali’nde

NİL YALTER’E ALTIN ASLAN

Haberin Devamı

Venedik Bienali’nden ilk sevindirici haber Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü açıklandığında gelmişti. Ödüle bu yıl video sanatının 1970’lerdeki öncü temsilcilerinden Nil Yalter ile Brezilyalı sanatçı Anna Maria Maiolino değer görüldü.

Her iki sanatçıya ‘kalıcı etkileri ve çağdaş sanata önemli katkıları’ nedeniyle sunulan ödül, bienalin 20 Nisan tarihindeki açılış töreninde takdim edilecek. Bienalde Nil Yalter’in sergilendiklerinde büyük ilgi gören ‘Topak Ev’ ve ‘Şu Gurbetlik Zor Zanaat Zor’ isimli enstalasyonları da yer alacak.

2005 yılında 51. Uluslararası Venedik Bienali’nde de eserleri sergilenen Semiha Berksoy tekrar bienal izleyicisi ile buluşacak.

Eserinin merkezine kendini yerleştirerek yarattığı bireysel mitolojisi ile Türk sanat tarihinde özgün bir yere sahip olan Semiha Berksoy, soyut çalışmalarıyla uluslararası çapta tanınan ve dünyanın önde gelen sanatçıları arasında gösterilen Fahrelnissa Zeid, Türkiye güncel sanatını derinden etkileyen ve dünyada saygın bir yer edinen Gülsün Karamustafa, kadın direnişini ve dayanışmasını kumaş üzerine yaptığı dikişleriyle çağdaş sanatın gündemine getiren Güneş Terkol, Almanya’da yaşayan, ‘Gurbet Artık Bir Ev’ ve ‘Turkish Delight’ gibi belgeselleriyle tanınan Pınar Öğrenci bu yıl Venedik Bienali’nde çağdaş Türk sanatını güçlü bir şekilde temsil edecekler.

Haberin Devamı

KÜLTÜREL ETKİNLİK BAŞKANDAN SORULUR

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı’nın hazırladığı 11’inci kültür politikaları raporu Türkiye’de Yerel Kültür Ekosistemi başlığıyla yayımlandı.

Doç. Dr. Ulaş Bayraktar tarafından kaleme alınan rapor yerel yönetimlerin kültür sanata katkısına dair veriler sunuyor.

Genel kamuoyu anketinde kent sakinlerine kültüre atfettikleri anlam sorulduğunda öne çıkan yanıtlar ‘gelenek’ ve ‘görenek’ olmuş.

Kent sakinlerinin yüzde 81’i kültürel etkinliklere arzu ettiğinden daha az katıldığını söylemiş.

Belediye temsilcilerine göre, kültürel etkinliklerin programlanmasında yüzde 89 oranla, kültür politikalarının belirlenmesinde yüzde 91 oranla en etkili aktör belediye başkanları çıkmış.

Haberin Devamı

Yerel seçimlerde tercihinizi yaparken bu rapor da aklınızın bir köşesinde olsun.

Kadın sanatçılarımız Venedik Bienali’nde

Yazarın Tüm Yazıları