İşte Selçuk’un Miro tablosu

Geçen hafta yazdığım koleksiyoner futbolcular yazısında hangi futbolcunun kimin eserlerini topladıklarına dair bir liste vermiştim.

Haberin Devamı

Galatasaraylı Selçuk İnan’ın koleksiyonundaki Juan Miro adı, Ertuğrul Özkök’ün dikkatini çekmiş ve Urla’ya giderken yanına pantolon almayı unutmasına rağmen yıllar önce İstanbul’da açılan sahte Miro sergisini hatırlayarak endişelenmişti. Acaba Cemre-Selçuk İnan koleksiyonundaki bu Miro tablosu da sahte miydi?

Hatırladığı, 20 Kasım 2013’te İstanbul’da Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan ve eserlerin sahte olduğu anlaşılan Miro sergisiydi. Özkök bir ‘Upper Cihangir’ dedektifi olarak bu şüphesinde haklıydı. Çünkü sergi, en köklü sanat eğitim kurumu olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin işbirliğinde ve onlara bağlı bir galeride açılmıştı.

İşte Selçuk’un Miro tablosu

Haberin Devamı

Endişesini şöyle dile getirdi Özkök:

“Selçuk İnan’ın elinde ne var bilmiyorum. Ama bir yağlıboya tablo olacağını sanmıyorum. 2012 yılında bir Miro tablosunun Sotheby’s’de 37 milyon dolara satıldığını biliyorum.

Yani Selçuk İnan’ın gizli bir hazinesi yoksa transfer paralarıyla iyi bir Miro tablosu alma ihtimali yüksek değil.

Tahminim bir eskiz veya özgün baskıdır. Yani ‘affordable’ (satın alınabilir) bir fiyata bulmuş olabilir. Ama onlar için de elinde bir uzman kuruluşun raporu var mı...

İnşallah vardır.”

SERTİFİKASI VAR

İşte Selçuk’un Miro tablosu

Her şeyden önce Selçuk İnan’ın gizli bir hazinesi yokmuş. Eser bir litografi, yani taş baskı. Genellikle sanatçılar tarafından sınırlı sayıda üretilen eserler. Tabii ki orijinali kadar yüksek fiyata satılmıyor. Selçuk İnan’ın bu tabloyu alması için gizli bir hazineye sahip olmasına gerek yok. Kazandığı tek bir maçın primi bile yeter.

Ve evet, sertifikalı bir eser.

İspanya’nın önemli galerilerinden birinden, Galeria Joan Gaspar’dan alınmış bir baskı, Cemre Selçuk İnan çiftinin Miro tablosu. Galerinin kurucusu Gaspar ailesi ile Miro yakın dostlar. Sanatçının pek çok eserini satmışlar.

İnan ailesi eseri 2015 yılındaki Contemporary İstanbul sanat fuarında gördü. O yıl fuara katılan galeri, temsil ettiği sanatçıların dışında iki tane de Joan Miro’ya ait litografi sergiledi. İşte Cemre ve Selçuk İnan çiftinin aldığı Joan Miro’ya ait eser fuarda gösterilen bu eserlerden birisi.

Haberin Devamı

FUAR MAYISTA AÇILIYOR

ÜNLÜ futbolcunun 2015 yılında gezip resim alabildiği Contemporary Istanbul’un 15’inci edisyonu pandemi nedeniyle geçen yıl fiziki olarak gerçekleştirilememiş, Aralık 2020’de ‘virtual’ olarak düzenlenmişti.

İşte Selçuk’un Miro tablosu

Fuarın fiziki versiyonu şimdi çağdaş sanat pazarını desteklemek amacıyla 4-5 Mayıs VIP önizleme ve 6-9 Mayıs 2021 tarihleri arasında genel ziyaret günleri ile Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Rumeli Salonları’nda gerçekleştirilecek. İçinde bulunduğumuz şartlar nedeniyle fuara sadece Türkiye’nin önde gelen galerileri katılabiliyor.

Fuarın özel bir amacı da Türkiye sanat sektörünün yaratıcılığını göstererek toplumların iç sesi olan sanatçıların üretimini desteklemek.

Haberin Devamı


KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KİTAP SAYISI ARTTI

TÜRKİYE Yayıncılar Birliği’nin her sene düzenli olarak hazırladığı Kitap Pazarı Raporu’nun içeriği açıklandı.

İşte geçen yılın rakamları ve bir önceki yıla göre oranları:

* 2020’de 433 milyon 213 bin 632 adet kitap üretildi.

* MEB’in bastığı kitaplarla birlikte toplam kitap üretimi 617 milyon 413 bin 632 adet oldu.

* Kişi başına düşen kitap sayısı 6.9’dan 7.3’e yükseldi.

* 2020 yılında Türkiye yayıncılık perakende pazarı büyüklüğü, 2019 yılına göre cari fiyatlarla yüzde 11.26 düşüş yaşayarak 7 milyar 855 milyon TL oldu.

* Pandemi sürecinde online satış kanallarından kitap alışverişi, önceki yıllara göre çok önemli bir artış gösterdi. Genel olarak yayıncılık sektörünün satışlarının yüzde 36.17’sinin online olarak gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları