İstanbul’da son dans

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 50. yıl kutlamaları kapsamında, dünyanın önde gelen bale topluluklarından Zürih Balesi’nin Anna Karenina gösterisini İstanbullu sanatseverlerle buluşturdu.

Haberin Devamı

Gösterişli kostümleri, çağdaş sahne tasarımı, Neoklasik dansa dayalı koreografisi, Rachmaninov’dan Lutoslawski’ye uzanan müzikleri ve dansçıların muazzam uyumuyla Anna Karenina izleyenlerden tam not aldı. Tolstoy’un unutulmaz eserini Christian Spuck’ın koreografisiyle sahneleyen Zürih Balesi’nin şahane dansçılarıyla beraber İstanbul’dan 2 çocuk dansçı ve 8 yardımcı oyuncu da sahnedeydi. Topluluk, çocuk oyuncuları sahneye çıkacağı şehirlerden seçip temsil öncesi bir eğitimden geçiriyormuş. İstanbul’daki gösteri için de ilettikleri kriterlere göre İKSV ekibi tarafından seçilen iki minik oyuncu, Kartal Kaan Şerifoğlu ve Uzay Karaca, Zürih Balesi’nin eğitiminden geçip izleyici karşısına çıktı.

İstanbul’da son dans

Haberin Devamı

SAHNEYE VEDA ETTİ

İstanbul’un ev sahipliği yaptığı bu iki gösteri, izleyiciler kadar topluluğun baş baleti William Moore için de özel bir yere sahipti. Canlandırdığı Kont Vronsky karakteriyle büyük beğeni toplayan Moore, İstanbul’daki bu iki gösteriyle baleye veda etti.

SPONSOR SİLİKON VADİSİ’NDEN

En son 2012’de İstanbul Müzik Festivali’ne unutulmaz iki gösteriyle konuk olan Zürih Balesi’nin 10 yıl sonra tekrar İstanbul’da izleyiciyle buluşmasına vesile olan gösteri sponsoru Silikon Vadisi’nden, siber güvenlik alanında faaliyet gösteren Palo Alto Networks isimli bir şirket. Sponsorluk konusunda ne kadar etkili oldu bilemiyorum ama şirketin üst düzey yönetiminde tanıdık bir isim var. Pazarlama ve İletişim’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Zeynep İnanoğlu Özdemir.

Silikon Vadisi’nin başarılı yöneticilerinden Zeynep İnanoğlu Özdemir, ünlü oyuncu Gülşen Bubikoğlu ile yapımcı Türker İnanoğlu’nun kızları ve gazeteci Cüneyt Özdemir’in de eşi.

Çok uzaklardan İstanbul’a uzanan bu desteğin arkasında onun olduğunu tahmin etmek zor değil.

İKSV ve Zorlu PSM işbirliğiyle, Palo Alto Networks’ün desteğiyle, 27 ve 28 Haziran’da, iki gece üst üste Zorlu PSM’de sahnelenen gösterinin tüm biletleri tükenmişti. Her iki gösteri sonunda da topluluk uzun süre ayakta alkışlandı. Sanatseverler belli ki İstanbul’da büyük bale toplulukları izlemeyi çok özlemiş.

Haberin Devamı

BAŞVURU İÇİN SON ŞANS

50 yıldır yayın hayatını sürdüren sanat dergisi Milliyet Sanat’ın, heykel sanatının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirdiği ‘Heykelde Yeni Keşifler’ yarışmasına başvurmak için son günler. Henüz keşfedilmemiş yetenekleri desteklemeyi, genç heykel sanatçılarının görünürlüğünü artırmayı, özellikle galerilerde temsiliyeti olmayan sanatçılara yeni kapılar açmayı ve böylece heykel sanatına yeni değerler kazandırmayı amaçlayan yarışmaya başvuru tarihi 10 Temmuz’a kadar uzatıldı.

İstanbul’da son dans

III. Heykelde Yeni Keşifler yarışmasının seçici kurulunun üyeleri Aslı Sümer, Berrak Barut, Derya Yücel, Ebru Özdemir, Filiz Aygündüz, Melike Bayık, Meltem Demirören Oktay, Prof. Neslihan Pala, Sabiha Kurtulmuş, Seçkin Pirim ve Sinem Konu Keskinok’tan oluşuyor.

Haberin Devamı

Kazanan yarışmacılara üretim desteği ve sergileme imkânı tanınan yarışmada, seçici kurul tarafından 10 eser belirlenecek. 10 finalist arasından ilk 3’e giren yarışmacıların her biri 15 bin TL üretim desteği almaya hak kazanırken yarışmada birinci seçilen genç sanatçı ise yurtdışında bir ay süren sanat eğitimi ödülünün de sahibi olacak. Ayrıca yarışma sponsoru Mesa Holding tarafından seçilen bir esere, Mesa Özel Ödülü takdim edilecek.

‘VEBA GECELERİ’ SESLİ KİTAP OLDU

YAZAR Orhan Pamuk’un eserleri sesli kitap platformu ‘Dinlebi’ tarafından seslendirilmeye başlandı. Pamuk’un sesli kitap olarak yayımlanan ilk kitabı ‘Veba Geceleri’ oldu. Romanın seslendirilmesi tiyatro ve sinema oyuncusu Erdem Akakçe tarafından yapıldı.

Haberin Devamı

İstanbul’da son dans

Pamuk’un beş yılda yazdığı son romanı Veba Geceleri, 1901 yılında 3’üncü Veba Pandemisi döneminde Osmanlı’nın 29. Vilayeti Minger Adası’nda geçiyor.

Orhan Pamuk’un ‘Sessiz Ev’, ‘Beyaz Kale’, ‘Kara Kitap’, ‘Yeni Hayat’, ‘Benim Adım Kırmızı’, ‘Kar’, ‘Masumiyet Müzesi’, ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ ve ‘Kırmızı Saçlı Kadın’ gibi çok satan romanları da önümüzdeki dönemde Dinlebi platformunda sesli kitap severlerle buluşacak.

Kitaplarının yayını sırasında her ayrıntıya dikkat eden, bizzat ilgilenen Pamuk’un sesli kitap konusunda nasıl bir yol izlediğini merak ettim doğrusu. Seslendiren sanatçıları kendisi mi seçti acaba?

Yazarın Tüm Yazıları