Esmeralda göçmen oldu

FRANSIZ yazar Victor Hugo’nun romanından uyarlanan ve sahnedeki macerası da bütün dünyada büyük ilgi gören ‘Notre Dame De Paris’ müzikali yeniden İstanbul’da.

Haberin Devamı

2014 yılında İngilizce versiyonuyla 2017 ve 2018’de ise Fransızca olarak sahnelenen müzikal son versiyonuyla Zorlu PSM’de seyirciyle buluşmaya başladı.

Romanda bebekken çingeneler tarafından kaçırılan güzel Esmeralda ve evsizlerden oluşan çetesi, müzikalde günümüzün en önemli sorunu haline gelen göçmenlere çevrilmiş.

Hayatta kalma mücadelesi veren göçmenlerle imkânsız aşkın kollarında kıvrananların, acı çekenlerin hikâyesini sahneye taşıyan ‘Notre Dame De Paris’in müzikleri Riccardo Cocciante’ye, sözleri ise Luc Plamondon’a ait. İlk olarak 1998 yılında Paris’te sahnelenen eser rekorlar kırmış, pek çok ülkede sahnelenmiş, müzikalde söylenen ‘Vivre’, ‘Belle’ ve ‘Le Temps Des Cathédrales’ gibi şarkılar yıllarca müzik listelerinin ilk sıralarında yer almıştı.

Haberin Devamı

Eser toplam 10 milyondan fazla DVD ve CD, 12 milyondan fazla bilet sattı, yedi dilde, 20 ülkede 4 bin 500’den fazla sahnelendi ve pek çok ödül kazandı.

PSM’de iki hafta boyunca seyirciyle buluşacak eserin cuma günü yapılan ilk gösteriminde Endülüs asıllı çingene güzeli Esmeralda ve ona âşık Notre Dame’ın başrahibi Frollo, zangoç Quasimodo ve komutan Phoebus arasında yaşanan imkânsız aşkı nefes kesen bir koreografi ile izledik yeniden.

Notre Dame Katedrali’nin haraketli kuleleri ve yüksek duvarları dansçılar tarafından bir akrobasi trampleni gibi kullanılırken eserin dramatik yapısını inanılmaz bir şekilde görselleştirdi. Böylece iki saatlik gösteriyi nefesimizi tutarak, zamanın nasıl geçtiğini anlamadan izledik.

Quasimodo’yu Angelo Del Vecchio, Esmeralda’yı ise Elhaida Dani’nin oynadığı müzikalde en dikkat çekici şarkı performansı ise başrahip Frollo’yu canlandıran Robert Marien’e aitti.

Dilime dolanan ‘Belle’ şarkısının eşliğinde, “Yakarsa dünyayı imkânsız aşklar ve yoksul göçmenler yakar” diyerek çıktım salondan.

Esmeralda göçmen oldu

MÜZİKLE DİRENMEK

BU yıl 22’ncisi düzenlenen ‘Roxy Yüzde 100 Müzik Günleri’ne tam 285 grup başvurmuş. Bunlardan yedisi depremde büyük yıkıma uğrayan Hatay, biri ise Gaziantep’ten. Sevgiyi de acıyı da ancak müzikle dile getiririz, ruhun hasarlarını ancak müzikle tamir ederiz diyen yüzlerce genç müzisyen, televizyon kanallarında değil, müziğin üretilip dinlendiği gerçek mekânında yapılan ve gelenekselleşen bu yarışmada bir araya geliyor.

Haberin Devamı

Esmeralda göçmen oldu

Bunlardan biri de yarışmaya Hatay’dan katılan müzik gurubu ‘Mabâref’. Grubun solisti Mehmet Ali Yener 28 yaşında konservatuvar mezunu bir müzisyen. Depremden önce eski Antakya evlerinde düzenli olarak sahneye çıkarak geçimini sağlıyormuş. Depremde hocalarını, yakın arkadaşlarını, akrabalarını kaybetmiş. Geçici olarak yerleştikleri Mersin’deki bir köy evinde sözlerini yazdığı şarkısıyla katılıyor şimdi yarışmaya.

Alanının önde gelen isimlerinden oluşan jüri tarafından finallere katılmaya hak kazanan 12 grup ya da sanatçı 19 Mayıs tarihinde açıklanacak.

Finale kalanlar, 23-24-25 Mayıs tarihlerinde Roxy Club’da canlı performanslarını, seyirci ve jüri karşısında sahneleyecekler. Finallerin roxymuzikgunleri Instagram hesabından canlı yayınlanacağı performanslar sonunda, dereceye giren gruplar 26 Mayıs gecesi ödüllerini alacaklar.

Haberin Devamı

1996 yılından beri, kendi müziğinin peşindeki müzisyenleri bir araya getirerek, onları sektöre ve dinleyiciye tanıtan, yeni ve güçlü bir yol açıcılık yapan Roxy Yüzde 100 Müzik Günleri, şimdiye kadar Kurban, Teoman, Aylin Aslım, Ceylan Ertem, Gaye Su Akyol, Bedük ve Hayko Cepkin gibi pek çok ünlü ismin tanınmasını sağladı.

Esmeralda göçmen oldu

SAHNEDE 64 YIL

HAYATINI tam anlamıyla tiyatroya adamış bir usta Genco Erkal. ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’nden ‘Aslan Asker Şvayk’a, ‘Yalınayak Sokrates’ten ‘Abdülcanbaz’a, Nâzım Hikmet’in şiirlerinden oluşan ‘Kerem Gibi’den Can Yücel’in ‘Can’ına kadar oynadığı ve ölümsüzleştirdiği karakterlerle sahnede geçen 64 yıl.

Politik tiyatronun ülkemizdeki en önemli temsilcisi Genco Erkal ve kurucusu olduğu Dostlar Tiyatrosu, Vehbi Koç Vakfı tarafından düzenlenen 22. Vehbi Koç Ödülü’ne değer görüldü.

Haberin Devamı

Kuruçeşme Divan’da geçen hafta düzenlenen törenle ödülünü Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’un elinden aldı büyük usta.

Ödülün parasal değerinin önemli bir bölümünü deprem bölgesindeki kız çocuklarının okutulması için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışladığını açıkladı.

“Bu ödülle 64 yıllık sanat hayatımın doruk noktasına ulaşmış gibiyim” diyerek duygularını açıkladı.

O doruk noktasına her oyununuzda izleyicilerinizi de çıkardığınız için size ne kadar teşekkür etsek azdır.

Esmeralda göçmen oldu

Yazarın Tüm Yazıları