En güzel armağan

*

Haberin Devamı

CUMHURİYETİN 100’üncü yılına en anlamlı ve özel armağan İş Bankası’ndan geldi. Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki tarihi binayı restore edip Resim Heykel Müzesi olarak hizmete açtı.

En güzel armağan

29 Ekim’de genel olarak ziyaretçiye açılacak müzenin medya ve sanat dünyasına özel açılış daveti yapıldı çarşamba akşamı.

Türkiye’nin en zengin sanat koleksiyonlarından birine sahip olan İş Bankası’nın envanterinde 900’e yakın sanatçının 2 bin 700 civarında eseri bulunuyor.

Bunlardan 600’e yakın eser müzenin kurucu küratörü Prof. Dr. Gül İrepoğlu tarafından kronolojik ve tematik sınıflamalarla binanın dört katına yerleştirilmiş. İki kat kalıcı koleksiyon, iki kat ise geçiçici sergiler için kullanılacak.

Haberin Devamı

En güzel armağanGül İrepoğlu

Pek çoğu ilk kez görülebilecek eserlerden oluşan açılış sergisi tam anlamıyla Türk sanat tarihinde bir yolculuk imkanı sunuyor. Ders kitabı gibi bir sergileme düzeni. 1940’lı yıllardan itibaren oluşturulmaya başlanmış koleksiyon Osman Hamdi Bey’den Şeker Ahmet Paşa’ya, Hoca Ali Rıza’dan İbrahim Çallı’ya, Feyhaman Duran’dan Hikmet Onat’a, Şeref Akdik’ten Hasan Vecihi Bereketoğlu’na, Fahrünnisa Zeid’den Abidin Dino’ya, Komet’ten Ömer Uluç’a, Hüsamettin Koçan’a kadar pek çok sanatçının en önemli eserlerini barındırıyor.

En güzel armağanMustafa Nuri Paşa-Galata Köprüsü
En güzel armağanFikret Otyam- Nazarlıklı Eşşek
En güzel armağanHikmet Onat-Natürmort
En güzel armağanH. Vecih Bereketoğlu-Kızkulesi

KIYI KIYI İSTANBUL

İstanbul sanatçılarımızın en çok resmettikleri ilham kaynaklarının başında geliyor. Gül İrepoğlu yaptığı seçkisinde bunun altını çizerek Avrupa’dan Anadolu yakasına, Adalar’dan Haliç’e kıyı kıyı, semt semt İstanbul’u tuvaline getirmiş sanatçıların eserlerinden bir güzergah oluşturmuş.

Sokakları, vapurları, Kız Kulesi, denizi, balıkları, insanları, yapıları ve eşsiz doğasıyla sanat tarihine işlenmiş bir İstanbul gezisi...

Haberin Devamı

Tematik eserlerin yer aldığı bölümlerden biri de hayvanlara ayrılmış. Orada fark ettim ki, sanatçılarımız ne kadar çok resmetmiş sevdikleri hayvan dostlarını.

Orhan Peker’in kedisi, Fikret Otyam’ın nazarlıklı eşşeği, Ömer Uluç’un kargası, Salih Acar’ın su samuru bambaşka bir evrene götürüyor insanı.

En güzel armağanŞeref Akdik- Terastan Sarayburnu’na Bakış

ESKİ VE YENİ İÇ İÇE

63 yıl boyunca İş Bankası’nın Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren İstiklal Caddesi No:144 adresindeki binada 2020 yılında restorasyona başlandı.

1900’lü yılların başında zemin katı ticari amaçlı, diğer katları konut olarak inşa edilen tarihi bina, bodrum ve zemin katların yanı sıra biri teras 6 kattan oluşuyor.

Haberin Devamı

Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenmiş yapı, gerek konum gerekse mimari açıdan Beyoğlu’ndaki 20. yüzyıl başlarından kalan binalar arasında dikkat çeken örneklerden birini oluşturuyor.

Restorasyon projesini Teğet Mimarlık’ın hazırladığı Resim Heykel Müzesi, mimari yapıların kent belleğinin korunmasında ve geleceğe aktarılmasında önemli bir yeri olduğunun bilinciyle uzun soluklu, yoğun ve titizlikle yürütülen bir hazırlık döneminden geçti.

Tarihi yapının merdivenleri ve asansör kısmı aynen korunarak yeni yapıyla entegre edilmiş. Eski ve yeninin iç içe geçtiği başarılı bir restorasyon örneği çıkmış ortaya.

Binadaki tarihi kapılar da bu sürece dahil edilip onarılarak ressam Fevzi Karakoç tarafından bir sanat eserine dönüştürülmüş.

Haberin Devamı

En güzel armağanFevzi Karakoç

TÜRK RESMİNİN MONA LİSA’SI VE İNCİ KÜPELİ KIZ’I

Müzenin açılışında İbrahim Çallı’nın ‘Gül Koklayan Kadın’ tablosu ile Feyhaman Duran’ın ‘Mavi Şalvarlı Kız’ı en çok ilgi gören eserlerin başında geliyordu.

En güzel armağanJohannes Vermeer- İnci Küpeli Kız

Bu iki tabloyu Leonardo da Vinci’nin ‘Mona Lisa’sı ve Johannes Vermeer’in ‘İnci Küpeli Kız’ı ile mukayese etmek mümkün olabilir mi?

Böyle bir benzetme yapsak hangisi ‘Mona Lisa’ya hangisi ‘İnci Küpeli Kız’a karşılık gelir?

En güzel armağanLeonardo da Vinci- Mona Lisa

‘Gül Koklayan Kadın’ Türk sanatının ‘İnci Küpeli Kız’ı, ‘Mavi Şalvarlı Kız’ da ‘Mona Lisa’sı gibi durmuyor mu sizce de?

En güzel armağanFeyhaman Duran- Mavi Şalvarlı KızEn güzel armağanİbrahim Çallı- Gül Koklayan Kadın

Haberin Devamı

Gül İrepoğlu, ‘Mavi Şalvarlı Kız’ın Reşat Nuri Güntekin’in romanıyla yakın dönemde yapılmış, yerel giyisilere bürünmüş ancak kentli zarafetini de bir kenara bırakmamış bir ‘Çalıkuşu’ olabileceğini söylüyor.

İrepoğlu’nun sergi kataloğu olarak da kabul edilebilecek ‘Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu Işığında - Türk Resmini İzlemek’ adlı kitabı da Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı.

Yazarın Tüm Yazıları