Doğum gününde sergi ile anılıyor

Bu yıl 22 Ağustos tarihinde 95 yaşında kaybetmiştik resmin büyük ustası Prof. Dr. Adnan Çoker’i.

Haberin Devamı

Sanatçı son dönem çalışmalarından oluşan bir sergi hazırlığı içindeydi vefatından önce. Galeri Merkür’de açılacak bu sergiye iki yıl önce karar vermişlerdi. Ne yazık ki göremedi. Bir tür vasiyeti olan sergi, sanatçının doğum günü olan 20 Ekim’de açılıyor.

Sergide sanatçının ‘Otoportre’ çalışmasının dışında son eseri ‘Saygı’ da ilk kez görülebilecek.

Toplam 13 eserin yer aldığı ve sanatçının ‘Benim Siyahım’ adını verdiği sergisinde ‘Malevich ile Leonardo Da Vinci’ye Saygı’ adlı çalışması da bulunuyor.

Doğum gününde sergi ile anılıyor

Siyah ağırlıklı eserleri ve soyut desenleri ile bilinen Çoker kendi siyahını şöyle tanımlıyor:

“Şimdi benim siyahlarımda Malevich’in tersi bir durum var. Ne gündüzlerimizde ne de gecelerimizde benim yaptığım siyahı görmek mümkün değildir. Neden değil? Çünkü atmosfer tabakasında gündüzlere bakarsanız grisi var, güneşli havada mavisi var, kırmızısı var, sarısı var ama hiçbiri siyah değildir. Peki geceleri mi siyah? Gece de tam siyah değil ki... Öyleyse bu mutlak siyahı nasıl elde edeceksiniz? Bu ancak atmosfer olmadan elde edilecektir. Benim Siyahım dünyaya göre soyuttur ama dünyadan çıkınca somutlaşır.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk sanat fonu olarak kurulan Azimut Portföy’ün desteğiyle 20 Ekim’de açılacak sergi, 3 Aralık tarihine kadar Piyalepaşa’daki Galeri Merkür’de görülebilir.

‘NOBEL’Lİ YAZAR EN ÖNDE

FRANSA’da önceki gün binlerce kişi hayat pahalılığını ve iklim değişikliğiyle mücadeledeki duyarsızlığı protesto etmek için sokaklardaydı. ‘Boyun Eğmeyen Fransa’ (LFİ) lideri Jean-Luc Melenchon’un çağrısıyla düzenlenen protestoya Paris dışından da katılanlar oldu. Göstericilerin hedefindeki isim de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’du.

Doğum gününde sergi ile anılıyor

Gösterinin en ön sırasında, Jean-Luc Melenchon’un yanında tanıdık bir sima göze çarpıyordu. Bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Annie Ernaux.

Edebiyatını fazla içe dönük bulanlara bir cevaptı sanki bu fotoğraf. Çok kişisel gibi görünen roman ve anlatılarının aslında nasıl da toplumsal ve politik olduğunun kanıtı. Evet, yaşadıklarını yazdı ama o yazdıklarıyla toplumsal bir bellek oluşturdu. Birey olarak toplumun bir parçasıydı. Tıpkı önceki gün olduğu gibi.

Haberin Devamı

TİYATRO YAZARLARINDAN ‘AFİFE TOTO’

SİNEMA yazarlarının gelenekselleşen ‘Oscar toto’suna bu sene tiyatro yazarları ‘Afife toto’ ile alternatif getirdi. Bu akşam 24’üncü kez verilecek Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri öncesinde Hürriyet yazarı Bahar Çuhadar, Oksijen’den Gülin Dede Tekin, Şalom’dan Erdoğan Mitrani, yapımcı Emre Feza Soysal ve oyun yazarı & hekim Onur Şimşek bir ‘toto’ hazırlamışlar. Tüm kategorilerde ‘alır/almalı’ seçeneklerini belirten beşlinin tahminlerine göre ‘yılın en başarılı oyunu’ ödülünde Yolcu Tiyatro’nun ‘Gomidas’ı öne çıkıyor. ‘Yılın en başarılı yönetmeni’ndeyse tahminlerde de tercihlerde de ‘Aşınma’ ile Şahika Tekand önde. ‘Afife toto’nun tamamını, ‘oyuncikisi’ adresindeki Instagram hesabında yayımladılar. Bahar Çuhadar, Gülin Dede Tekin ve Onur Şimşek sezon boyunca bu adreste tiyatro gündemine ve biraz da magazinine dair paylaşımlar yapacak. Bakalım ‘Afife toto’yu hangisi tutturacak!

Haberin Devamı

 Doğum gününde sergi ile anılıyorDoğum gününde sergi ile anılıyor

Yazarın Tüm Yazıları