Adalı Poseidon’u huzursuz ettiler

Büyükada’ya gidenleri Vapur İskelesi’nin hemen sağında, denizin içinde antik bir heykel başı karşılıyordu 10 Eylül tarihinden itibaren.

Haberin Devamı

Meraklı bakışların, cep telefonu kameralarının odağındaki heykel hiç de yerini yadırgamış gibi değildi. Suya batmıyor, yüzeyde durmak için çaba sarfetmiyor, tam aksine binlerce yıldır oradaymışçasına etrafı izliyordu.

Bu da çok normal aslında çünkü o denizler tanrısı Poseidon.

Adalı Poseidon’u huzursuz ettiler

Kısa sürede tüm adalıların ve günübirlik ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi.

Sanatçı Genco Gülan’ın ‘Huzursuz Poseidon’ (2021) isimli heykeliydi bu. Adalar Sanat İnsiyatifi tarafından Adalar Sanat Buluşmaları kapsamında Büyükada vapur iskelesinin yanı başında, denizde yüzer halde sergileniyordu.

Sanatçı Genco Gülan çevre felaketine dikkat çekmek için ‘Huzursuz Poseidon’ koymuştu eserinin adını ama kısa süre sonra eserin huzursuzluğunun başka bir nedeni daha ortaya çıktı. Sahil Güvenlik bir süre sonra heykeli deniz taksilerin ve vapurların manevralarına engel olduğu gerekçesiyle yerinden alıp götürdü.

Haberin Devamı

EKİM AYINDA YENİDEN SERGİLENECEK

Adalar Sanat İnsiyatifi’nden sanat yazarı ve mimar Mahmut Nüvit Doksatlı kamusal alanları sanatla buluşturma projelerinden biri olan ‘Huzurluz Poseidon’ heykel yerleştirmesinin ekim ayı içinde tekrar halkla buluşacağına inandığını söylüyor: “Ada Buluşmaları sergilerimiz adalar turizminin devamlılığını sağlayabilme amacıyla sonbahar aylarını kapsıyor ve turizmin sanata doğru evrilmesini öngörüyor. Denizler biliyorsunuz özgürlük alanlarıdır. Fakat bir hafta içinde Sahil Güvenlik bu heykeli emniyetine aldı. Umarım ‘Huzursuz Poseidon’ heykeli Sahil Güvenlik, Şehir Hatları ve Adalar Sanat İnisiyatifi’nin marifetiyle bir törenle tekrar yerine konur ve çevre sorunlarıyla ilgilenmeye devam eder. Kısa zamanda halkın ve adaların sembolü oldu. Adalılar çok sevdi bu heykeli. Neredeyse her gün fotoğraflayıp bana gönderdiler. Bu ilgiden yararlanıp diğer yerleştirmelerimizi de yapıp ekim ayında farklı bir adada insanlarla buluşturacağız. Umarım sanatla dönüşüm başarıya ulaşır.”

Sergi açılmadan önce yayımlanan basın bülteninde “Genco Gülan’ın, Huzursuz Poseidon heykeli, eylül ayı boyunca Ada sahillerinde bir görünüp, bir kaybolacak” diye yazılmış. Kehanet gibi cümle. Umarım doğru çıkar ve ‘Huzursuz Poseidon’ yine huzur içinde ada sahillerindeki yerini alır.

YÜZEN RESİMLER UÇAN HEYKELLER

YENİ sergisini 3 Ekim tarihinde Merdiven Art Space’te açacak olan Genco Gülan sanat yapıtlarının farklı ortamlarda nasıl var olabileceklerini araştırıyor. Geçtiğimiz yıllarda sanatçı ‘Yüzen Resimler’ini Alaçatı’da ve ‘Uçan Heykeller’ini Almanya’nın Duisburg şehrinde sergiledi. Temmuz ayında yüzer haldeki seramikleri ile yaptığı yerleştirme Kore’deki Tri-Bowl Sanat Müzesi’nin havuzlarında ‘Fantasy Island’ başlıklı sergi kapsamında gösterildi.

Adalı Poseidon’u huzursuz ettiler
Genco Gülan, yüzen heykelleri ve uçan resimleriyle bir anlamda Sürrealizmin babası Salvador Dali’ye gönderme yapıyor. Tıpkı fotoğrafında olduğu gibi...

Huzursuz Poseydon (80 x 35 x 35 cm) ebatlarında ve mermer tozu ile polimer karışımı ile yapıldı. Büst çok hafif olmasa da, Arşimed kanunlarından hatırlayacağımız gibi, altındaki hava dolu şamandıra sayesinde yüzeyde salınıyor. Yapıt direkt olarak da küresel iklim krizine ve bunun denizlere olan etkisine referans veriyor.”

Haberin Devamı

ANTALYA’DA CAZ ATEŞİNİ GIPSY KINGS YAKACAK

AKDENİZ’İN
engin mavisini ve Bey Dağları’nın masalsı siluetini kendine dekor alan Akra Hotels’in açık hava sahnesinde unutulmaz konserlere imza atan Antalya Akra Caz Festivali bu akşam başlıyor.

Beş yılda kentin vazgeçilmezi haline gelen festival çağdaş cazın yanı sıra caz müzikten yola çıkarak; funk, rock, Latin, soul, pop ve elektronik tarzları da harmanlayan programı ile artık geleneksel hale geldi.

Adalı Poseidon’u huzursuz ettiler

Festival bu akşam flamenko ve rumba müziği denildiğinde akla ilk gelen, 30 yıldan fazladır dünyayı saran Latin ateşinin tutkulu sesi olan Gipsy Kings by André Reyes konseri ile başlıyor.

7 Ekim tarine kadar devam edecek festivalde bu yıl Dhafer Youssef, Judi Jackson, Buika, İlhan Erşahin, Hüsnü Şenlendirici, Alp Ersönmez, Volkan Öktem, İzzet Kızıl, Çağrı Sertel, Tolga Bilgin, Jelly Beans, Elif Çohaz Quintet, IWS Collective, Igor Butman, Barbara Ubel, Moskova Caz Orkestrası, Fazıl Say, Serenad Bağcan, Volkan Hürsever, Ferit Odman sahnede olacak.

Adalı Poseidon’u huzursuz ettiler

Haberin Devamı

Festival, 06-07 Ekim tarihlerinde dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’ın büyük beğeni toplayan yeni eseri ‘Dünya Anne’nin iki konseriyle son bulacak. Konserlerde Fazıl Say’a güçlü sesiyle Serenad Bağcan ile iki önemli caz müzisyeni Volkan Hürsever kontrbasta ve Ferit Odman davulda eşlik edecek. Bu anlatımlı kapanış konserlerinin eser sunumlarını ise Yekta Kopan gerçekleştirecek. Festival biletleri biletix.com adresinden alınabilir.

Yazarın Tüm Yazıları