Nitelikli okul için tam mutabakat

Hatırlanacağı gibi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği geçtiğimiz aylarda Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı bir protokol ile Türkiye genelinde 154 ilçeye 154 okul projesinin startını vermişti.

Haberin Devamı

Projeye göre Milli Eğitim Bakanlığı 154 ilçede yapacağı koordinasyon sonrasında hazırlayacağı rapor doğrultusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği devreye girecek ve hangi şehre hangi okul yapılacaksa bu konuda proje çalışmasını yürütecekti.
Ve bu husustaki çalışmalar da bir koldan başlamıştı. Tabii bu 154 ilçeye okul projesine Orhangazi de dahil.
TOBB bu yıl için de şekillendirip, gelecek yıl da hayata geçireceği okul projesine göre Orhangazi’ye de bir okul yapılacak.

*
TOBB’un daha önce her 81 ile 81 okul projesi vardı. Bu projede sona gelindi. Yani, TOBB bir proje ile ilgili bir sözleşme yapmışsa, bu vaadinin de ardında durarak hızlı bir şekilde hayata geçiriyor. 154 ilçeye 154 okul projesinin de hızlı bir şekilde başlanıp tamamlanacağından kuşkumuz yok.
*
Tabi bu işlemler yapılırken çeşitli kritlerler dikkate alınacak. TOBB okul inşaatını yapmakla mükellef. Nasıl bir okul, hangi niteliklerde hangi özelliklerde bir okul olacağına ise Milli Eğitim bakanlığı yapılacak bölgesel değerlendirmeler sonucunda belirlenecek. Bu Orhangazi için de geçerli.

*
TOBB ile yapılan protokolden sonra Orhangazi’ye yapılacak okul konusunda da bir heyecan başlamıştı. Zaten prokol döneminde hem ilçe kaymakamı, hem belediye başkanı hem Ticaret ve Sanayi Odası bu konuda açıklamalar yapmış,
Hatta nasıl bir okul yapılması gerektiği yönünde de değerlendirme toplantıları yapılmıştı. O dönemde yapılan değerlendirme ve toplantılar şu gerçeği ortaya koymuştu; Orhangazi’nin sınavla öğrenci alan nitelikli bir okula ihtiyacı var.
Bu konudaki eksikliği bu Orhangazi kamuoyu yıllardır tartışır durur.
Ne yazık ki Bursa’nın Kuzey yakasında kalan Gemlik, Orhangazi ve İznik’in nitelikli okul konusunda bir şanssızlığı hatta ihmal edilmişliği söz konusu.
Bursa’nın bu yakasına, Yenişehir ve Mudanya’yı da eklediğimizde neredeyse 400 bin nüfuslu bu bölgenin bir Fen Lisesi olmaması,
Hatta sınavla öğrenci alan nitelikli bir okulu olmaması büyük bir handikaptı.
İşte bu eksiklik göz önüne alındığında TOBB’un yapacağı okul binasının ne denli önemli olduğunu daha iyi anlayabiliyoruz.
*
Neyse ki bu şehrin dinamiklerinin de bu hassasiyetin farkında olması işin sevindirici tarafı.
Konu gündeme geldiğinde Kaymakam Süleyman Özçakıcı, Belediye Başkanı Bekir Aydın, Ak Parti ilçe başkanı Gökhan Ulusu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Hatırlı ve Milli Eğitim Müdürlüğü hızla devreye girmiş, bu konu ile ilgili bir zemin çalışması yapmıştı.
Bu etüt çalışması bir koldan devam ederken, devreye muhalefet de girdi.
Millet İttifakı’nın Orhangazi’deki partileri CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi ilçe başkanları bu konuda devreye girdi. 5 ilçe başkanı geçen hafta Ticaret ve Sanayi Odası ile Milli Eğitim Müdürlüğü ziyareti gerçekleştirip, TOBB’un yapacağı okul konusunda ortak bir fikir ortaya koydular. Muhalefetin bu konudaki fikri de yine konu ile ilgili çalışmayı sürdüren şehrin diğer dinamikleri ile aynı. Orhangazi’ye acil nitelikli bir okul... Ya fen lisesi, ya sınavla öğrenci alan nitelikli sosyal bilimler lisesi.
Muhalefetin böyle bir konuda devreye girip mevcup sürece katkı koymaları da son derece olumlu bir durum.
*
Orhangazi’nin uzun zamandır herhangi bir konuda sağlayamadığı bir mutabakatın bugün sağlanması da bir iyi anektot olarak hafızalardaki yerini almış durumda.
*

Yazarın Tüm Yazıları