Eğitimde bölge yeni bir döneme giriyor

2022-2023 eğitim öğretim sezonu için artık geri sayım başladı. 16 Haziranda bu yıl ki eğitim öğretim tamamlanıyor.

Haberin Devamı

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle özellikle o bölgede eğitim öğretim ne yazık ki sağlıklı bir şekilde yürütülemedi.
Bakanlık bölge için yaz döneminde ek önlemler alacak.
Yaz döneminde telafi eğitimleri ile bu yıl ki kayıpların telafi edilmesi planlanıyor.
Bu eğitim öğretim sezonu biterken, gözümüzü gelecek yıla çevirmiş durumdayız.
*
Eylül ayında başlayacak olan 2023-2024 eğitim öğretim sezonu bölgemiz için ayrı bir öneme sahip.
Bu satırlardan yıllarca defalarca dile getirdiğim bölgenin ihtiyacı olan nitelikli okul beklentisi nihayet bu yıl karşılık bulmuştu.
Orhangazi ve Gemlik için fen lisesi müjdesi geçtiğimiz haftalarda verilmişti.
Orhangazi’de Anadolu lisesi fen lisesine dönüştürülecek, 120 öğrenci kontenjanı ile 2023-2024 eğitim öğretim döneminde hizmete girecekti.
Gemlik’te ise 60 öğrenci kontenjanı ile Gemlik Fen Lisesi yine önümüzdeki eğitim döneminde faaliyete girmiş olacak.
Bu haber sadece Gemlik ve Orhangazi bölgesini ilgilendiren güzel bir haber değil, Yalova’yı, Karamürsel’i, İznik’i, Mudanya ve hatta Yenişehir’i de ilgilendiren önemli bir karardı.
Nitekim bu saydığım bölgeler içinde yalnızca Yalova’da Termal Fen Lisesi olduğunu düşünüp, diğer ilçelerde sınavla öğrenci alan nitelikli bir lise olmaması bölge için yıllardır bir handikap olarak yer almıştı.
Nitekim bu handikap bu yıldan itibaren ortadan kalkıyor.
*
Orhangazi’nin Fen Lisesi’nden önce hizmete giren Sosyal Bilimler Lisesi dışında sınavla alınan okulu yoktu.
Yeni dönem ile birlikte bu noktada da yeni bir dönem başlamış olacak.
Ortaokul eğitimini Orhangazi’de aldığı halde, fen lisesi ya da nitelikli okul için başka şehirlere gitmek zorunda kalınırken, artık bu sorunun ortadan kalkacak olması Orhangazi ve Gemlik için başta olmak üzere, bölge için de son derece önemli.
*
Yeni eğitim öğretim döneminde eğitim alanında Orhangazi’de farklı iyileştirmeler daha olacak.
Derslik sayıları.
Bilindiği gibi Orhangazi’de 2020 yılında valilik kararı ile 3 okul için deprem raporu nedeniyle yıkım kararı verilmiş, Atatürk İlkokulu, Erenler Kız Meslek Lisesi ve Sölöz İlköğretim binasının yıkımı gerçekleşmişti.
Bu okullarda eğitim gören öğrenciler ise farklı okul binalarında eğitimlerini sürdürmek zorunda kalmış, bu da tekli eğitim gören bazı okulların yeniden çiftli eğitime dönmesine neden olmuştu.
Bir de buna 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi binasında bitmek bilmeyen tadilatı eklediğinizde, 2020 yılı itibarı ile tüm ilçe genelinde tekli eğitime geçilmişken, ne yazık ki yeniden bazı okullarda çiftli eğitim başlamıştı.
Yeni eğitim öğretim döneminde ise bu sorun da büyük oranda ortadan kalkmış olacak.
Örneğin Sölöz İlkokul binası tamamlandı, eğitim vermeye başladı.
Erenler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasında inşaat hızla devam ediyor.
Atatürk İlkokulu binasının inşaat ihalesi yapıldı, yüklenici firmanın da önümüzdeki günlerde inşaata başlaması bekleniyor.
Böylece son yıllarda yapılan yeni okul binaları ve yenilenen okul binaları ile birlikte Orhangazi yeniden tüm eğitim kurumları ile tekli eğitime de geçmiş olacak.
Bu da eğitimdeki kalitenin yükselmesi anlamına gelecek.
*
Bu noktada yine bazı eksikliklerimiz de yok değil tabi...
Mesela Orhangazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin derslik ve atölye binalarının yenilenmesi ve kapasitesinin mutlaka ve acilen artırılması gerekiyor.
Çünkü mesleki eğitimin son derece önemli olduğu şu dönemde Orhangazi Meslek Lisesi’nin derslik açığının da atölye ihtiyacının da acilen giderilmesi şarttır.
*
Bir diğer önemli çözülmesi gereken konu da Orhangazi Yeniköy Asil Çelik Meslek Yüksek Okulu’nun öğrenci yurdu sorunu.
Yurt binası için Orhangazili dev bir firmanın sözü, hatta bu söz üzerine devlet bankasından garanti edilmiş kredisi de hazır olmasına rağmen halen yurt binası konusunda bu firmanın işi yokuşa sürme girişimi söz konusu.
Umuyor ve bekliyoruz ki öğrenci yurdu sorunu da bu yıl çözüme kavuşur da Orhangazi yeni döneme eğitimde daha az sorunla başlamış olur.

Yazarın Tüm Yazıları