Hasan Bozbey

Büyükşehir’in projesinde gözden kaçan 2 konu

16 Mart 2022
Orhangazi Kültür Merkezi Projesini çok bekledi. Düşünün, nüfusu 100 bine yaklaşan, Marmara Bölgesi’nin tam orta yerinde, ekonomisi, tarımı güçlü, eğitim alt yapısı sağlam bir ilçede, 300-500 kişiyi bir araya getirecek bir konferans salonu yoktu.Bir sosyal ve kültürel mekanı yoktu.

Bu hayal bugünlerde gerçekleşiyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılında yapımına başladığı Kültür Merkezi projesinde artık geri sayım başladı.
Son verilen bilgiler, Kültür Merkezi’nin mayıs ayı sonuna kadar tamamlanması yönünde.
Kültür Merkezi projesi Recep Altepe tarafından planlanmıştı. 2017 yılında görevden alınmadan önce projelendirilip ihalesi yapılmış, inşaatına da başlanmıştı. Sonraki süreçte Altepe’nin görevden alınması ile birlikte proje sekteye uğradı.
*
Özellikle bizler bu satırlardan Kültür Merkezi ile ilgili bir konuya çok fazla dikkat çekmiştik.
Marmarabirlik depoları kamulaştırılıp, Kültür Merkezi projelendirilirken iki etap halinde planlanmıştı.

Yazının Devamını Oku

En büyük proje için hazırlık başladı

9 Mart 2022
Mart 2014’de yapılan yerel seçimlerle birlikte Büyükşehir Yasası devreye girmiş, tüm Büyükşehir’ler bütünşehir statüsüne dönmüştü.

Bu yasa özellikle muhalefetin itirazlarına neden olmuştu. Üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen tartışmaları da hiç bitmedi. Büyükşehir Yasası’nın ilçelere bir fayda getirmediğini savunanlar da var, Aynı yasanın ilçeler için büyük fayda getirdiğini savunanlar da.
Elbetteki tartışmalı bir konu. Olaya, muhalefet gözüyle bakıldığında haklı tarafları olabilir. Ancak, Büyükşehir Yasası’nın getirdiği en büyük avantaj, özellikle alt yapılar konusunda maliyeti yüksek projelerin ilçelere Büyükşehir eliyle yapılması.
Düşünün ki, yıllık 100 milyon TL bütçeli bir ilçe belediyesinin, 100 milyonun üzerinde tutan alt yapı projelerini hayata geçirmesi yıllar alacaktır. Daha da büyük maliyetli projeleri yapması ise daha güç olacağı için Büyükşehir bütçeleri bu görevi daha hakkı ile yapabilmekte. Bu da Büyükşehir Yasası’nın avantajı olarak görülebilir.
*
Eğrisi doğrusu, avantajı ve dezavantajları ile Büyükşehir Yasası artık hayatımızda. Orhangazi için Büyükşehir Yasası’nın getirdiklerini inceleyecek olursak, yukarıda da söylediğim gibi özellikle alt yapı yatırımlarında Büyükşehir Belediyesi Orhangazi için ciddi yatırımlar hayata geçirdi.
Alt yapı, kanalizasyon, yağmur suyu ve içme suyu hatları, bununla birlikte hem merkezde, hem kırsal mahallelerde yapılan bir çok yatırım, alt yapı, içme suyu depoları ile ciddi manada yatırımlar hayata geçirildi.
İlave olarak Büyükşehir Yasası’nın Orhangazi’ye bugüne kadar yaptığı elle tutulur projelerden birisi de Kültür Merkezi.

Yazının Devamını Oku

Fidancılık çok önemli ama sağlığımız da önemli

23 Şubat 2022
Türkiye’de zeytin fidancılığın ana merkezi Bursa’nın Orhangazi ilçesi. Hatta Gemlik tipi zeytin fidanı yetiştiriciliğinin tek merkezi Orhangazi.

Yıllık 5 milyondan fazla zeytin fidanı Orhangazi’de üretilip, tüm Türkiye geneline ulaştırılıyor.
*
Zeytin fidancılığı Orhangazi’de 2003 yılından sonra ciddi gelişim gösterdi.
Türkiye’de o dönemde Tarım Bakanlığı ve mevcut iktidar zeytin üretimi için bir hedef ortaya koymuştu.
O dönemlerde Türkiye genelindeki zeytin ağacı sayısı 90 milyon civarındaydı.
Hükümet tarım politikası kapsamında 15 yılda Türkiye’deki zeytin ağacı sayısını 150 milyona çıkarmayı hedeflemişti.
Ve o dönemde zeytin fidancılığına da hatırı sayılır destekler verilmişti.

Yazının Devamını Oku

Arıtma kapasitesi

16 Şubat 2022
Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan önceki gün Gemlik Körfezi Acil Önlem çağrısı adı altında bir basın toplantısı düzenledi.Sertaslan burada Gemlik Körfezi’nin korunması adına önemli konulara vurgu yaptı.

Sertaslan’ın açıklamalarının ana gündemi Gemlik Körfezi kıyısında olan bir kimya fabrikasının kapasite artırımı ile saatte 5 bin 500 metreküp deniz suyunu çekip, sıcaklık derecesi yüksek şekilde yeniden körfeze deşarj edeceği konusundaydı.
Özellikle geçen yıl Türkiye genelindeki neredeyse tüm denizlerde görülen müsilajın en önemli nedenlerinden birisi de deniz sularındaki ısı yükselmesiydi.
Gemlik Belediye Başkanı, kimya fabrikasının kullanacağı suyun yeniden denize deşarj edilmesi ile birlikte Gemlik Körfezi’nin yaz aylarında 2, kış aylarında da 1 derece sıcaklığının artacağını ortaya koydu.
Ortaya konan bu açıklama ve bilgiler dahilinde körfezin su sıcaklığının 1-2 derece artacağını ve bu artışın müsilajı tetikleyeceğini bilim insanları daha iyi izah edecektir diye düşünüyorum.
Sertaslan’ın açıklamasında dikkat çeken bir nokta daha vardı. Daha önce de defalarca Gemlikli idarecilerin vurguladığı bir mevzu olan, Karsak deresi.
Sertaslan konuşmasında Gemlik denizini kirleten etkenlerden birinin de Orhangazi’den Gemlik’e akan Karsak deresinin olduğuna vurgu yaparak, Orhangazi’nin arıtma konusunda yetersiz kaldığını ve bundan dolayı da Karsak deresinin kirlenerek denize aktığını söyledi.
*

Yazının Devamını Oku

Kliplerin yeni gözdesi İznik Gölü bölgesi

9 Şubat 2022
Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu ve Osmangazi köprüsünün inşaat ihalesi yapıldığı dönemlerden tutun da inşaatın başlayıp bittiği döneme kadar bölgede bilinen ve söylenen bir gerçek vardı. Otoyol bölgenin kaderini değiştirecek.

Hem ekonomik hem sosyal alanda bölge otoyolun nimetlerinden faydalanacak.
Otoyol projesi ve köprü hizmete girdi,
Türkiye ekonomisi de oto yolun geçtiği bölgeler de bundan nasibini aldı.
Orhangazi, Gemlik ve İznik bölgesi ise bu işten en çok lojistik manada fayda görmeye başladı.
Belki, bugün için direk etkisi hissedilmese de, zaman içinde bu kendisini çok daha fazla gösterecek.
İstanbul’dan İzmir’e uzanan 410 kilometrelik yol güzergahı üzerindeki tüm kentler bu nimetten öyle ya da böyle yararlanacak.
Ama Orhangazi bölgesi bundan çok daha fazla yarar görecek. Çünkü, otoyolun İstanbul’dan sonraki ilk uğrak yeri bu bölge olacak. Ticaret, ekonomi, lojistik olarak bu işten en fazla katkıyı görecek bölge olacak.

Yazının Devamını Oku

Su Kolektifi neyi unuttu?

2 Şubat 2022
Bursa’da Su Kolektifi adı altında bir grup var. Grup, su kaynaklarının günden güne yok olmasına dikkat çekmek için kurulmuş.

Su Kolektifi ile ilgili internette biraz araştırma yaptım.
Karşıma çıkan şey şu;
Bursa’da Su Kolektifi grubu her ayın 21’inde Bursa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü önünde bir araya gelip, su kaynaklarının yok olması ile ilgili basın açıklaması yapan sonrasında dağılan bir grup.
Su Kolektifi’nin Ocak 21’de yaptığı açıklamada öne çıkan olgu İznik Gölü’ydü.
Konu İznik Gölü olunca ben de daha bir dikkatle okudum; karşıma biraz karmaşık, karmaşık olduğu kadar da çelişkilerle dolu bir açıklama çıktı.
Açıklamada Orhangazi Ovası ve İznik Gölü etrafındaki endüstri tesislerinin ihtiyacı olan suyun göl havzasından alıp kullanarak atık sularının da çevredeki dere ve akarsulara deşarj edildiğine vurgu yapılıyordu.
Su Kolektifi’nin açıklamasındaki bir paragrafı olduğu gibi paylaşıyorum.

Yazının Devamını Oku

O hedefi kim sahiplenecek?

26 Ocak 2022
Orhangazi’de 1 yılı aşkın süredir önemli bir araştırma çalışması yapılıyor. Daha önce basında sıkça yer almıştı.

Dünya gazetesinin ekonomi yazarı ve Orhangazi sevdalısı Rüştü Bozkurt, Orhangazi’nin dünü, bugünü ve yarını ile ilgili bir araştırma yapıyor.
Bu çalışma ile ilgili daha önce de bilgilendirmeler ve yorumlarımızı yapmıştık.
Önemli, önemli olduğu kadar da Orhangazi tarihinde benzeri hiç yapılmamış bir çalışma olacak.
Çoğu insan bu çalışma konusunda kapsamlı bir bilgiye sahip değil.
İçeriği ne olacak, nasıl bir çalışma olacak ve ne işe yarayacak, şehrin dinamikleri bazı kurumlar hariç, sokaktaki vatandaşın çok da bilgisi yok bu konuda.
Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki gönül işi ile yapılan, önemli bir çalışma olacak.
İçeriğinde ne olacak peki?

Yazının Devamını Oku

İznik Gölü için ne yapılabilir?

19 Ocak 2022
Türkiye genelinde bir çok göl ve gölet gibi, küresel ısınmadan nasibini alan göllerden birisi de İznik Gölü.İznik Gölü Türkiye’nin beşinci, Marmara bölgesinin ise en büyük gölü.Üstelik İznik Gölü’nün farklı kritik bir önemi de var.

İznik Gölü gelecekte olası bir susuzluk durumunda bölgeye içme suyu sağlayabilecek en önemli su kaynağı.
Bulunduğu coğrafya itibarı ile de özellikle tarıma hem sulama yönünden, hem sağladığı iklim nedeniyle büyük katkıları olan bir göldür.
İznik Gölü havzasında yer alan İznik ve Orhangazi bölgesinde öylesine verimli araziler vardır ki, deyiş yerindeyse ne ekseniz bereketi ile geri alırsınız sözünün tam da uyduğu bir bölge.
Böylesine özel, böylesine kritik bir öneme sahip olan İznik Gölü son yıllardaki küresel ısınmadan birçok su kaynağı gibi olumsuz etkilendi.
İznik Gölü’nde su seviyesi her geçen gün daha da azalıyor.
Yağışların en fazla olması gereken şu günlerde, yeterli yağmur olmayınca bu durum göl seviyesine de olumlu yansımıyor.
*

Yazının Devamını Oku