Fidancılık çok önemli ama sağlığımız da önemli

Türkiye’de zeytin fidancılığın ana merkezi Bursa’nın Orhangazi ilçesi. Hatta Gemlik tipi zeytin fidanı yetiştiriciliğinin tek merkezi Orhangazi.

Haberin Devamı

Yıllık 5 milyondan fazla zeytin fidanı Orhangazi’de üretilip, tüm Türkiye geneline ulaştırılıyor.
*
Zeytin fidancılığı Orhangazi’de 2003 yılından sonra ciddi gelişim gösterdi.
Türkiye’de o dönemde Tarım Bakanlığı ve mevcut iktidar zeytin üretimi için bir hedef ortaya koymuştu.
O dönemlerde Türkiye genelindeki zeytin ağacı sayısı 90 milyon civarındaydı.
Hükümet tarım politikası kapsamında 15 yılda Türkiye’deki zeytin ağacı sayısını 150 milyona çıkarmayı hedeflemişti.
Ve o dönemde zeytin fidancılığına da hatırı sayılır destekler verilmişti.
Hükümetin o dönemde ortaya koyduğu 150 milyon zeytin ağacı sayısı ise çoktan aşıldı.
Şu anda Türkiye genelindeki meyve veren zeytin ağacı sayısı 200 milyona dayanmış durumda.
*
Bu hedeflerin ortaya konduğu dönemlerde zeytin fidanı yetiştiriciliği de Orhangazi’de büyüdükçe büyüdü.
2003 yılından sonra faaliyete giren onlarca üretici yıllık 10 milyonun üzerinde zeytin fidanı yetiştirip Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyordu.
*
Zeytin fidanı deyip geçmemek gerek.
Sektörün ekonomiye çok ciddi katkıları söz konusu.
Her ne kadar 10 yıl önceki gibi fidan üreticiliğine devlet desteği olmasa da, şu anda Orhangazi’de 100’e yakın firma fidan üreticiliği yapıyor.
Fidan satışlarından ekonomiye çok ciddi katkı sağlandığı gibi, sektör istihdamına da çok büyük katkı sağlıyor.
*
Ancak her sektörün olduğu gibi zeytin fidanı üreticilerinin de kendilerine göre önemli meseleleri var.
Bunlardan birisi de özellikle ocak ve şubat aylarında fidanlar için yapılan zeytin çeliği kesimleri.
Bu konuda sektör temsilcilerinin başı en çok da ilçe dışından gelip Orhangazi’deki zeytinliklerde gelişi güzel çelik kesimi yapılması.
Bu konu yıllardır bir türlü çözüme kavuşturulamayan, aynı zamanda da hem zeytin fidancılarına hem zeytin üreticilerine ciddi zararlar veren bir konu.
*
Yine zeytin çeliği kesiminin yapıldığı ocak ve şubat aylarında yaşanan daha önemli bir husus da zeytin çeliği kesimi yapıldıktan sonra zeytinliklerde kalan zeytin dallarının ortadan kaldırılması büyük mesele.
Zeytin dallarının ortadan kaldırılması için üreticilerin en fazla başvurduğu yöntem bu dalları olduğu yerde yakmak.
Bu da Orhangazi ovası ve şehrin üzerinde sağlığı zehir eden bir duman tabakası oluşmasına neden oluyor.
*
Ocak ve şubat ayları hatta mart ayına kadar sarkan zeytin çeliği üretim döneminde Orhangazi ovasında hemen her noktadan tüten dumanları görebilirsiniz.
Sabah saatlerinden başlayıp akşama kadar ovada arazilerdeki bu duman kütlesi insan sağlığını büyük oranda tehdit ediyor.
Üstelik, yazılı kurallara göre ovada dal yakmak yasak olmasına rağmen, üreticilerin bu yöntemi kullanmaları da kaçınılmaz görünüyor.
*
Üreticilerin bu konuda bir teklifi var.
Orhangazi Belediyesi İznik Gölü yakınlarında oluşturacak bir alanda bu dalların toplanıp, öğütülebileceğini söylüyor üreticiler.
Üreticilerin beklentisi, böyle bir alan gösterilsin.
Üreticiler zeytin çeliği sonrasında ortaya çıkan dallar bu alanda toplansın.
Yaz dönemi kuruduktan sonra imha edilsin.
Bu düzen için de belediyenin bir çalışma yapmasını istiyorlar.
Aksi halde zeytin dalı yakma işlemi sağlığı tehdit etmeye devam edecek.

Yazarın Tüm Yazıları