Arıtma kapasitesi

Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan önceki gün Gemlik Körfezi Acil Önlem çağrısı adı altında bir basın toplantısı düzenledi.Sertaslan burada Gemlik Körfezi’nin korunması adına önemli konulara vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Sertaslan’ın açıklamalarının ana gündemi Gemlik Körfezi kıyısında olan bir kimya fabrikasının kapasite artırımı ile saatte 5 bin 500 metreküp deniz suyunu çekip, sıcaklık derecesi yüksek şekilde yeniden körfeze deşarj edeceği konusundaydı.
Özellikle geçen yıl Türkiye genelindeki neredeyse tüm denizlerde görülen müsilajın en önemli nedenlerinden birisi de deniz sularındaki ısı yükselmesiydi.
Gemlik Belediye Başkanı, kimya fabrikasının kullanacağı suyun yeniden denize deşarj edilmesi ile birlikte Gemlik Körfezi’nin yaz aylarında 2, kış aylarında da 1 derece sıcaklığının artacağını ortaya koydu.
Ortaya konan bu açıklama ve bilgiler dahilinde körfezin su sıcaklığının 1-2 derece artacağını ve bu artışın müsilajı tetikleyeceğini bilim insanları daha iyi izah edecektir diye düşünüyorum.
Sertaslan’ın açıklamasında dikkat çeken bir nokta daha vardı. Daha önce de defalarca Gemlikli idarecilerin vurguladığı bir mevzu olan, Karsak deresi.
Sertaslan konuşmasında Gemlik denizini kirleten etkenlerden birinin de Orhangazi’den Gemlik’e akan Karsak deresinin olduğuna vurgu yaparak, Orhangazi’nin arıtma konusunda yetersiz kaldığını ve bundan dolayı da Karsak deresinin kirlenerek denize aktığını söyledi.
*
Geçtiğimiz günlerde Gemlik Belediyesi görevlileri Karsak Deresi’nin Orhangazi sınırları içinde kalan bir bölgede çeşitli tespitler yapmıştı.
Elbetteki bu tespitler Karsak Deresi’nin sadece Orhangazi’den kirletildiği gibi bir şeyi ortaya koymaz.
Bilindiği gibi Karsak Deresi’nin Gemlik sınırlarına girdikten, Körfeze döküldüğü noktaya kadar da birçok işletme hatta kimyasal üretim ve zeytin, zeytinyağı üretimi yapan onlarca işletme var.
Buraların da ciddi şekilde denetime ihtiyacı var.
Ancak bugünkü konumuz bu da değil.
Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’ın açıklamasında altına imzamı atacağım bir gerçek var.
O da, Orhangazi’de İznik Gölü sahilindeki BUSKİ’ye ait arıtma tesisinin artık yetersizliği.
Bundan yaklaşık 10 yıl önce faaliyete geçirilen Arıtma Tesisi, o günün koşullarına göre yeterli denebilecek büyüklükteydi.
Ama bugün geldiğimiz noktada arıtma tesisinin yetersiz kaldığı bir çok rapor ile ortaya konulmuş,
Bu yetersizlik bizzat Büyükşehir Belediyesi tarafından da kabul edildiği için arıtma tesisinin kapasite artırımının yapılması kararlaştırılmıştı.
Bu konu 2021 yılının ikinci yarısında sıkça dile getirildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Arıtma Tesisinin kapasite artırımı için yeni bir proje hayata geçirileceğini duyurmuştu.
Ancak bu tartışmaların üzerinden neredeyse 6 aydan fazla zaman geçmesine rağmen, bu konuda henüz bir adım da atılamadı.
*
BUSKİ’nin Arıtma tesisi kapasite artırım projesi ile ilgili sevindirici gelişmeyi yine aynı basın toplantısında Mehmet Uğur Sertaslan verdi.
Sertaslan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ilave arıtma tesisi projesinin ihalesini yapacağını bu toplantıda açıkladı.
Hatta Sertaslan bu projenin kaynağının da temin edildiğini, yakında bu çalışmanın da başlayacağını duyurdu.
*
Bilindiği gibi neredeyse 100 yılı aşkın süredir yerleşimin olduğu Orhangazi bölgesi ilk kez bir arıtma tesisine 10 yıl önce kavuşabilmişti.
Özellikle Karsak Deresi’ne dökülen atıklar haliyle hem doğayı hem de Gemlik Körfezini yıllarca kirletmişti.
Şimdi bu kirlilik seviyesi düşse de, yine de sorun büyük oranda devam ediyor.
Orhangazi’deki bu arıtmanın kapasitesinin artırılması ve ilave tesisin yapılması ile Karsak deresi ve dolayısıyla Gemlik Körfezi de korunmuş olacak.

Yazarın Tüm Yazıları