Siyasi kavganın çok ötesinde yer alan büyük tehlike - 2

Büyük tehlikenin adı “Metamfetamin”. İlk yazımda siyasi tartışmaları bir kenara bırakarak, metamfetaminin tüm dünyada eroinden sonra neden en tehlikeli madde olarak adlandırıldığını, İçişleri Bakanlığı’nın ilk kez bir madde ile mücadele için özel bir gizli genelge çıkardığını, İran’dan kaçak yollarla sokulan metamfetaminin hedefinin Türkiye içpazarı olduğunu, başta narkotik olmak üzere emniyet güçlerinin mücadelesinin ayrıntılarını anlatmıştım.

Haberin Devamı

Bu bölümde hem dünyadan hem de Türkiye’den bilgiler vermeye devam edeceğim. Ayrıca anne babalara uyarılarım olacak.

TÜM DÜNYA ALARMDA

Bu yeni bela ile sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın başı dertte. Aslında en büyük üretim Doğu ve Güney Doğu Asya’da. En büyük pazarlar ise Kuzey Amerika ile yine Doğu ve Güney Doğu Asya. Türkiye tüm ülkelerle işbirliği halinde. Uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığı uluslararası boyutta ele alınması ve mücadele edilmesi gereken bir sorun. Kısaca metamfetamin belasının dünya açısından durumuna bakalım:

- Son yıllarda Kuzey Amerika’dan Avustralya’ya benzeri görülmemiş bir kaçakçılık hareketi dikkati çekmekte.

- En fazla metamfetamin yakalanması Kuzey Amerika, Doğu ve Güneydoğu Asya’da.

- 2006-2010 yılları arası metamfetamin yakalaması bildirilen ülke sayısı 84 iken, 2016-2020 arası metamfetamin yakalaması bildirilen ülke sayısı 117’ye çıktı. Dünya çapında son iki yıla ilişkin rakamlar henüz açıklanmadı.

Haberin Devamı

- Ele geçirilen metamfetamin miktarları 2010 ila 2020 arası beş kat arttı.

TÜRKİYE’DEKİ OPERASYONLAR

Şimdi dünyadan Türkiye’ye geçeceğiz... Emniyet verilerine göre:

- 2021 yılında Türkiye’de 57 bin 897 metamfetamin olayı gerçekleşti. Bu olaylarda 80 bin 112 şüpheli yakalandı ve 5 bin 528 kg metamfetamin ele geçirildi.

- 2021 yılında ele geçirilen metamfetamin yakalama miktarında bir önceki yıla göre tam yüzde 32.8 oranında artış var.

- Artan olay sayısına paralel olarak 2021 yılı metamfetamin olaylarında yakalanan şüpheli sayısında da bir önceki yıla göre yüzde 61.5 oranında artış oldu.

- Olay ve şüpheli sayılarındaki artış, metamfetamin açısından ülkemizin transit olmasının yanında hedef olduğunun da göstergesidir.

TÜRKİYE’DE ÜRETİM MERKEZİ YOK

Son dönemde Türkiye’de metamfetamin üretim merkezleri olduğu iddiaları da gündeme geldi. Bu konudaki doğru şu; üretim merkezi ile kristale dönüştürme yeri ayrı şeyler. Genelde Türkiye’ye likit formda sokulan metamfetamin, emniyet birimleri tarafından basılan yerlerde kristale çevriliyordu. Bu yerlerin tespiti için çalışmalar sürüyor.

Haberin Devamı

- 2020 yılında AB ülkeleri tarafından tam 215 metamfetamin laboratuvarı tespit edildi. Örneğin Belçika’da 5, Hollanda’da 32, Çekya’da 160...

- Afganistan, metamfetaminin üretimini ve kaçakçılığını her geçen gün artırıyor.

MERAK VE ARKADAŞ ETKİSİNE DİKKAT

Gelelim tüm ailelerin bilmesi gereken temel unsurlara. Emniyet birimleri, başta metamfetamin olmak üzere uyuşturucuya başlama nedenleri, etkileri konusunda gönüllülük esasına dayalı kapsamlı bir araştırma yaptı. Bu sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle ailelerin dikkatle okumalarını tavsiye ediyorum.

- Hem metamfetamin hem de diğer madde kullanıcılarında merak en önde gelen başlama nedeni. Merak ile birlikte araştırmaya katılanların altını çizdiği neden “arkadaş etkisi”.

Haberin Devamı

- Kişisel sorunlar ve özenme de etkili.

- Aile içi sorunlar nedeniyle de metamfetamin kullanıcılarının öne çıktığı görülüyor.

- Genel olarak uyuşturucu kullanımı ve suçlarında erkek egemen bir durum söz konusu. Ancak metamfetamin kullanıcılarında kadınların oranının diğer madde kullanıcılarına göre yüksek olduğu görülmekte.

- Bir başka dikkati çeken nokta ise metamfetamin bağımlıları arasında tedavi olmak isteyenlerin oranının yüksekliği. Ancak ne yazık ki tedavi için onaylanmış bir ilaç bulunmamakta.

AZIMSANMAYACAK ORAN: KULLANICILARIN YÜZDE 78’İ AİLELERİYLE YAŞIYOR

Bakın, araştırmanın çok önemli bir bölümü var.

Bu bölüm ailelerin eğitimine neden önem verilmesi gerektiğini de ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

- Metamfetamin kullanıcılarının yüzde 78’i aile fertleri ile yaşadıklarını beyan ettiler. Bu azımsanmayacak bir oran. Araştırmaya göre aile fertleri ya göz yummakta ya farkında olmamakta ya da birlikte kullanmakta.

EN İYİ NARKOTİK POLİSİ ANNEDİR... AMAN DİKKAT!

Ben de bir anneyim...

Her anne, baba gibi çocuğuma gerçekleri, zararlarını anlatıyorum. Aynı zamanda tüm bu konularda bilgilenerek, bir anlamda “gözümü üstünden ayırmamaya” çalışıyorum. Her anne gibi her gün, “Allah iyi insanlarla karşılaştırsın” diyorum. Diyorum ama hepimiz uyanık olmalı ve tedbiri asla elden bırakmamalıyız.

- Gözünüz çocuklarınız üzerinde olsun.

- Yanda gördüğünüz cam pipoya benzer araç, hem yasal değil hem de metamfetamin içiminde kullanılıyor.

Haberin Devamı

- Bunu bulamayanlar, yakarak yani eriterek içimi söz konusu olduğu için ampul, cam, parfüm kalem, alüminyum folyo hatta enjeksiyon kullanabiliyor.

Siyasi kavganın çok ötesinde yer alan büyük tehlike - 2

ANNELER BABALAR DİKKAT!

- Üç günlük uykusuzluk önemli belirtilerinden.

- Okula devamsızlık, okul başarısının ani düşüşü de takip edilmeli.

Unutmayın bu bela çok tehlikeli. Hızla bağımlılık yapıyor, fiziksel ve sosyal yıkıma neden oluyor. Bu nedenle hem devletin mücadeleyi tavizsiz sürdürmesi gerekiyor hem de ailelerin ve çocukların eğitilmesi. Eğitim konusunda ve dünyanın başına bela olan başta metamfetamin olmak üzere bu illetle mücadele konusunda yazı serim sürecek.

LANET OLSUN!

İçimiz yandı, biz de kül olduk. O hain el yeniden devreye girdi. Yeniden ülkemizi hedef aldı. 9 yaşındaki Ecrin’den ne istediniz? Peki ya 15 yaşındaki Yağmur? Hepimizin bir kere daha nefretini kazandınız. Nasıl insanlarsınız siz? Bu laneti yapan, düzenleyen, destek olan, arkasında duran, koltuk çıkan, açıktan ve gizliden destekleyen herkes ama herkes suçlu. Lanet olsun! Unutmayın bir gün mutlaka döner, döner ve size saplanır. Bu terör saldırısında işte öyle ya da böyle parmağı olan herkes, her güç, her zaman çocukların, ailelerin, bir milletin ahıyla eninde sonunda layığını bulacaktır. Allah rahmet eylesin, yaralılarımıza şifa, güvenlik güçlerimize ise güç versin.

Yazarın Tüm Yazıları