Siyaset kazanı ve gerçekler

Erken seçim yok denilse de sanki varmış gibi siyaset kazanı fokur fokur kaynıyor, kaynatılmak için de özel çaba harcanıyor. Bir yanda ittifakların kendileri ve birbirlerine yönelik hesapları, diğer yanda siyasi partilerin içindeki aktörlerin ve destekçilerinin hesapları... Masaya oturmak, oyun kurmak, sandalye kapmak, kâğıtları yeniden karmak, güçlenmek isteyenler sahnede. İddialar, kulis bilgileri, hesaplar masada. Her yerde aynı sorular:

Haberin Devamı

Cumhur İttifakı biter mi? Devlet Bahçeli, AK Parti’ye sürpriz yapar mı? AK Parti, MHP’den vazgeçip, yeniden çözüm süreci ile HDP’ye yönelir mi?

Millet İttifakı çatlıyor mu? İki liderin arası kötü mü? İYİ Parti, Cumhur İttifakı’na katılır mı?

Bir de Abdullah Gül meselesi var... Son iki haftada durum iyice tuhaflaştı. Cumhur İttifakı’ndan aday olacak diyen de oldu, Kılıçdaroğlu’nun adayı ama Akşener engel diyen de...

Peki ne oluyor? Birkaç günümü üst düzey isimlere ayardım. Soruların yanıtlarını siyasi partilerin üst düzey isimlerinden aldım. Sizlerle de paylaşmak isterim.

CUMHUR İTTİFAKI

AK Parti’nin MHP’yi, MHP’nin AK Parti’yi bırakma niyeti yok. Her iki parti de “Yarı yolda bırakmayız, bırakmayacağız. İki lider gayet iyi anlaşıyor. Cumhur İttifakı yaşayacak. 2023’ü de böyle ve Erdoğan’ın adaylığı ile karşılayacağız” diyor. “Ama siyaset bu...” hatırlatmasına ise “Ayrılık için siyasette büyük bir deprem olması gerekir. Aksi mümkün değil” yanıtını veriyorlar. AK Parti’nin MHP’den ayrılıp HDP’ye yakınlaşacağı iddialarını da AK Partili üst düzey isimler kesin bir dille reddediyor; “Bunu dile getirenlerin akılları yok” diyerek, Cumhur İttifakı’nın iki tarafı da seçimlerin zamanında yapılacağında ısrarcı. AK Partililer, “Gündemimiz ekonomi, seçimlere kadar geçecek sürede ekonomiyi iyileştirme amacındayız” diyor.

Haberin Devamı

MİLLET İTTİFAKI

Gelelim Millet İttifakı’na... İYİ Partili Cihan Paçacı’nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “tekil söylem” eleştirisinin ardından gündeme gelen Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesi ile kulisler iyice hareketlendi. Sizlere hem ittifak cephesinde neler olduğunu hem de iki liderin geçen pazar akşamı yaptıkları görüşmeden edindiğim bilgileri aktaracağım.

ENFEKTE ETMEK İSTEYENLERE YANIT

CHP’ye göre iki parti arasındaki ilişkileri enfekte etmek isteyenler var. Bunların bir kısmı dışarıdan, bir kısmı ise içeriden. Özellikle masada yer isteyen isimlere dikkat çekiliyor. CHP’li üst düzey isimler iki liderin ilişkilerinin düzenli ve sağlıklı olduğunu belirterek, “Millet İttifakı’nın ana omurgası CHP ve İYİ Parti yola devam ediyor. Enfekte etmek isteyenlere liderler bir kez daha yanıt verdi” vurgusu yapıyor.

Haberin Devamı

İyi Partili üst düzey bir yetkili ise; “Cihan Paçacı’nın açıklamalarının Genel Merkez ve partinin yetkili üst düzey organlarında karşılığı yok. İstişare sonucu yapılmış bir açıklama değil. Kendi fikirleridir” dedi. İyi Parti’ye göre de iki liderin ilişkisi düzenli ve sağlıklı.

İki parti müşterek konularda birlikte hareket etmeye devam edecek. Ancak iki partinin yetkili isimleri “CHP ve İYİ Parti iki ayrı siyasi partidir. AK Parti ile MHP gibi. Müşterek alan dışındaki konularda siyasi partiler özgürdür” ifadesini kullanıyor.

Her iki parti yetkilileri adaylık için kurulacak masada liderlerin oturacağını belirterek, “Masada Abdullah Gül ismi yok” dedi.

Haberin Devamı

İKİ LİDER YOL HARİTASI İÇİN START VERİYOR

Pazar akşamı sıcak ve samimi geçtiği belirtilen Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesinin içeriğini maddeler şeklinde özetlersem:

İki lider seçimleri kazanmaları durumunda parlamenter sisteme geçileceği konusunda hemfikir.

Seçimler her ne kadar zamanında yapılacak denilse de, her an seçim olacakmış gibi ittifakla ilgili bir yol haritası hazırlanmasına karar verildi.

Yol haritasında seçimler için milletin karşısına çıkılacak model konusunda hazırlık yapılacak. Olası bir erken seçim senaryosuna karşı aday belirleme süreci ve yönetiminin nasıl olması gerektiği konuşulacak. İYİ Partili bir üst düzey yetkili; “Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanlığı terminolojisi ile Millet İttifakı’nınki bir değil. Millet İttifakı parlamenter sisteme geçerek, Cumhurbaşkanlığı yetkilerini sınırlayacak. Yürütmenin başı Başbakan olacak” hatırlatmasında bulundu.

Haberin Devamı

Yol haritasında seçimlerin kazanılması durumunda parlamenter sistem geçiş modellemesi de yer alacak.

Bir başka önemli başlık ise iyileştirilmiş ya da güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçene kadar, ülkenin nasıl yönetileceği konusu. Bu konuda da bir çalışma yürütülecek.

Kaynaklarım Kılıçdaroğlu ve Akşener’in pazar akşamı ele aldıkları bu konularla ilgili yakında görevlendirme yapabileceklerinin de altını çizdiler.

Yazarın Tüm Yazıları