Seçimlere doğru ABD’nin gözetiminde neyin toplantısı?

ABD ile terör örgütü PKK/PYD/YPG’nin, olmayan DEAŞ’a karşı ortaklığı gün geçtikçe daha da tuhaf bir hale geliyor.

Haberin Devamı

YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu SDG’nin elebaşılarından Mazlum Abdi’ye yönelik İHA’lı operasyona karşılık Pentagon Sözcüsü Phil Ventura, “Yerel ortaklarımızı desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

- Mazlum Abdi, Kobani Süleymaniye’deydi. İddialara göre PKK’nın üst düzey yöneticileri ile toplantı yaptı. 100 metre ileride ise ABD askerleri herhalde toplantının güvenliğini sağlamak için bekliyordu.

- İHA operasyonunu üstlenen olmadı ama PKK/YPG buluşmasına NATO müttefiki ABD nasıl koruma sağlar ya da Ankara’ya bile telefon açarak bunu sorar?

- Ankara ABD’ye vermesi gereken yanıtı verdi. “O toplantıda hangi PKK’lılar vardı, herhalde biliyorsunuzdur. O topraklarda terör örgütüyle kendi bayrağınızı yan yana açtığınıza göre zaten yeteri kadar bilginiz vardır” mesajını da ekledi.

Haberin Devamı

- KYB Başkanı Bafil Talabani topraklarını tamamıyla PKK terör örgütüne açarak, bir yandan ABD’yi arkasına almaya çalışıyor, bir yandan da Barzani ve Bağdat hükümetine karşı kafa tutuyor.

- Ankara hem Bağdat hükümetine hem de Barzani’ye rahatsızlığını ve terör örgütüyle sonuna kadar mücadele etmeyi sürdüreceğini iletti.

TÜRKİYE’NİN ABD POLİTİKASINI YANLIŞ YORUMLAMAK

NATO müttefikinin bir terör örgütüne destek vermesi kabul edilemez. Türkiye bunu zaten her fırsatta söylüyor. Ancak seçimlere doğru sanki Türkiye ABD’den “taleplerde” bulunuyor diye bir hava yaratılmaya çalışılıyor. Daha önce yazdık ama bir kere daha hatırlatmakta fayda var. Türkiye’nin son dönemde yaptığı tüm görüşmeler şu maddeler ışığında gerçekleşti:

- PKK/YPG/PYD terör örgütlerine destekten vazgeçin. Türkiye için terör örgütü nerede olursa olsun açık hedeftir. Mücadele için de Türkiye kimseden izin almaz. Planını yapar ve uygular.

- Türkiye, Rusya ile ilişkileri konusunda da kimseden izin almadı. Rusya ile başından beri yürütülen denge politikası aynı şekilde sürüyor.

- Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının derinleşmesine karşı. Bunun için de dengeli politika sürdürüyor. Savaşın sona ermesini isteyen Türkiye savaşa hiçbir zaman benzin taşımayacak.

- F-16’ların İsveç’in NATO üyeliğine bağlanması kabul edilemez. Kongre bu taleple gelirse Türkiye de “F-16’lar gelmedikçe İsveç için NATO üyeliğine evet demeyeceğini” açıklar.

Haberin Devamı

HADİ BAKALIM HAYIRLI OLSUN

İTTİFAKLAR, partiler 2023 seçimleri için aday listelerini YSK’ya teslim ettiler. Millet İttifakı’nda 4 partiye 59 vekil verildi. Cumhur İttifakı’nda ise AK Parti listelerinde DSP ve HÜDA-PAR var. Kısaca duruma maddeler halinde bakalım:

- AK Parti listelerinde büyük bir yenileme yaptı. MYK’da alınan “Değişim esastır” kararının arkasında duruldu.

- Bakanlar illerde ilk sıralara konularak, sürükleyici isimlerin başta olması hedeflendi. Devletin üst kademelerini bilen bu isimlerin iller için imkânları seferber etmesi planlanıyor.

- CHP, ittifakı oluşturan partilerden özellikle üçüne (DP hariç) ciddi oranda vekil verdi. CHP’nin tabanı, listelerinde pek de sıcak bakmadıkları isimleri nasıl karşılayacak? Seçim sonucuna göre bu durum CHP’de bir tartışma yaratacak mı, bunu önümüzdeki süreçte göreceğiz.

Haberin Devamı

- İttifaklar aynı zamanda cumhurbaşkanlığını kazanmaları durumuna göre de hesap yaptılar. Yani bazı isimler listelere konulmayarak, olası kabinelerin altyapıları şimdiden oluşturuldu diyebiliriz.

- Sadece bu değil, 2023 seçimlerinin hemen ardından, yani bir yıl sonra kapıda bir seçim daha olduğunu da unutmayalım. Yerel seçimler 2024 yılında yapılacak. Yani partiler hesap yaparken bir yıl sonraki seçimleri de hesaba katmış durumda.

- Son söz, herkese hayırlı olsun. Türkiye için hayırlısı ne ise o olsun.

Yazarın Tüm Yazıları