Milli Savunma Bakanı Güler: F-16’da somut gelişmeler bekliyoruz

Yıl sonu basın değerlendirme toplantısında gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Yaşar Güler, “ABD ile teknik toplantılar tamamlandı. Temenni ediyorum ki önümüzdeki süreçte somut gelişmeler olacaktır” dedi ve özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

MAĞARALARA SIKIŞTILAR: “1 Ocak’tan bugüne kadar Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil; 2 bin 84 terörist etkisiz hale getirildi. Özellikle, son 4 ayda icra ettiğimiz Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik bir kısmında karadan ateş destek vasıtalarının da kullanıldığı etkili ve kapsamlı hava operasyonları ile toplam bin 110 hedef imha edildi, 820 terörist etkisiz hale getirildi. Böylece teröristlere ağır bir darbe indirilerek kararlılığımız gösterildi. Yine, kararlı operasyonlarımız neticesinde teslim olmalar arttı, yıl içerisinde 122 terörist teslim oldu. Bugün operasyon yapmayı dahi akıllarından geçiremeyen, sözde kale dedikleri mağaralardan kafalarını çıkaramayan ve sıkışıp kalan teröristler için tek çıkış yolu Türk adaletine teslim olmaktır. Terörle mücadele 40 yıllık bir konu. Artık biz bu terör belasını kesip atmak istiyoruz. Türkiye’nin önümüzdeki 10-20-30 yıl daha buna tahammülü yok. Ülkemizi ve milletimizi bu beladan kurtarmak istiyoruz ve bununla ilgili de kesin sonuçlu iş yapıyoruz. Yapılan operasyonların sınırlarımıza etkisi var mı? 5-6 senedir sınırlarımızda bir tehdit yok. Şırnak’a, Hakkari’ye gidip geliyoruz ve emniyetli olduğunu görüyoruz. Bizim şu anda Irak kuzeyindeki Pençe-Kilit bölgesinde az bir işimiz kaldı. Teröristlerin ‘kale’ diye kazdıkları yerler onların mezarı oluyor. Birkaç yer daha var ve oraları da onların mezarına çevireceğiz.

Haberin Devamı

KİMSEDEN ÇEKİNCEMİZ YOK: Bir müttefikimizin bir terör örgütüyle temasta olması bile kabul edilebilecek bir şey değildir. Sonuçta biz NATO’da müttefikiz. Bizim kimseden çekincemiz yok. Cumhurbaşkanı’mız başta olmak üzere NATO ve benzeri toplantılarda söyleyeceklerimizi açıkça dile getiriyoruz. Müttefiklerimizin Suriye’de yaptıklarının kabul edilemez olduğunu her ortamda vurguluyoruz. Kimse bizim zekâmızla alay etmesin. YPG’li teröristlerle yaptıkları hiçbir faaliyet kabul edilemez. Daha önce ‘Teröristlere helikopter kullanma eğitimi veriyorlar’ dedim. Yine geçen hafta içinde tatbikat yaptılar teröristlerle. Her gelişmeyi yakından takip ediyoruz.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN İLE POZİTİF GÜNDEM: Biz gerçek anlamda Yunanistan ile iyi komşuluk ilişkilerini kurmak istiyoruz. Sadece F-35’lere sahip olmakla 85 milyonluk Türkiye’ye herhangi bir tehdit oluşmaz. Önemli olan caydırıcı bir güce sahip olmaktır.

Milli Savunma Bakanı Güler: F-16’da somut gelişmeler bekliyoruz
Hande FIRAT / ANKARA - Yaşar Güler

İSVEÇ’TE ÖNEMLİ OLAN UYGULAMA: İsveç konusunda ise yapılan yasal değişiklikler tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bizim için önemli olan somut ve uygulamaya dönük adımlar atılarak taahhütlerin yerine getirilmesidir. Üyelik ile ilgili son kararı TBMM verecektir.

TEKNİK TOPLANTILAR TAMAMLANDI: ABD’den 40 adet F-16 Blok 70 Viper alımı ile 79 adet modernizasyon kiti talep ettiğimiz süreci takip ediyoruz. ABD ile teknik toplantılar tamamlandı. Ancak bir an evvel olumlu ve somut adımlar atılarak sürecin başlatılmasını beklediğimizi de muhataplarımıza iletiyoruz. Temenni ediyorum ki önümüzde süreçte somut gelişmeler olacaktır. Mevcut F-16’larımızı modernize etmek istiyoruz. F-16 tedarik ve modernizasyonu süreci devam ederken üzerinde durduğumuz tek uçak; oldukça etkili olan ve en iyi alternatif olarak gördüğümüz Eurofighter. İlk aşamada 20 daha sonra da 20 olmak üzere en üst versiyon 40 uçak alma planımız vardır. İngiltere’nin bu konudaki desteği ve yaklaşımı diğer müttefiklere örnek olması açısından önemlidir. Tüm bunların ötesinde asıl hedefimiz, muharip eğitim uçağımız HÜRJET ve 5’inci nesil milli muharip uçağımız KAAN’dır. KAAN’ın; ilk uçuşunun 27 Aralık’ta gerçekleştirilmesi, yerli motorun 2028’de hazır olması ve en geç 2032’de de envantere alınması planlanmaktadır.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İLE BİRLİKTE OLANLAR KAZANACAK: Artık, Türkiye’yi içermeyen hiçbir değerlendirmenin kıymeti harbiyesi olmayacak, önümüzdeki dönemde Türkiye ile birlikte olanlar kazanacaktır.

SURİYE’DE BİR KARA HAREKÂTINA İHTİYAÇ VAR MI: Biz zaten Suriye’ye girmişsek her şey masadadır demektir. Türkiye bir tehlikeyi görürse ve operasyon yapmamız gerekiyorsa hiç tereddütsüz yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

İSRAİL’İN TÜRKİYE’YE SALDIRMA İHTİMALİ VAR MI: Böyle bir ihtimalin olması mümkün olamaz. Herkes herkesi bilir.

KARADENİZ VURGUSU: Karadeniz, Karadeniz’e sahili olan ülkeler tarafından yönetilmelidir ve sorunlar bu ülkelerce çözülmelidir. Karadeniz bir huzur denizi olarak kalmalıdır.

Haberin Devamı

S400 NE KADAR SÜREDE AKTİVE OLUYOR: Bugün bir ülke ‘2 saat sonra taarruz ediyorum’ diyerek, başka bir ülkeye saldırmıyor. Yani kimsenin haberi olmadan bir ülkenin başka bir ülkeye hava saldırısı yapması çok zor. Biz de ihtiyaç hasıl olduğunda S400’leri kullanmakta tereddüt etmeyeceğimizi defalarca dile getirdik.”

TUZLA PİYADE OKULU İLE İLGİLİ İDDİALAR

“Tuzla Piyade Okulu’ndaki olay 10 Kasım’da meydana gelen bir hadise. Bir öğrenci subayımız, yakasına takması gereken fotoğrafı takmıyor ve ‘Toplu iğnem yok, onun için takamadım’ gibi bir gerekçe ortaya sürüyor. Ona tepki gösteren başka öğrencilerle aralarında tartışma yaşanıyor. Bu olay sonucu hepsi geçici olarak görevden uzaklaştırıldı. Bu olayla ilgili mahkeme ve Yüksek Disiplin Kurulu’nda verilecek kararları duyuracağız. Bu aşamada olayı yanlış yerlere götürecek yorumlardan kaçınmalı ve adli sürecin sonuçlanması beklenmelidir.”

Yazarın Tüm Yazıları