Zihin detoksu

Teknoloji hayatımıza girdi gireli tembellik seviyemiz hızla artışa geçti.

Haberin Devamı

Hayatımızı aplikasyonlar ve kumandalarla yönetir olduk.
Akıllı evler, akıllı eğitim sistemleri, akıllı telefonlar, akıllı arabalar... Liste uzar da gider.
Teknoloji birçok şeyi kolaylaştırıyor gibi gözükse de beynimizdeki tembellik, geri dönülmez çizgiyi çoktan geçti. Altın rehber nesliyiz biz. Telefon rehberimizdeki her numarayı ezbere bilen, navigasyonsuz adres tarifi bulan, bir kere gittiğimiz adresi yıllar sonra elimizle koymuş gibi bulan nesiliz. Daha doğrusu nesliydik.
Peki, en son kimin telefon numarasını ezberleyebildiniz? Benim hatırladığım numaralar, toplasan iki elin parmağını geçmez. Onlar da çok eskiden gelenler. Yıllar oldu yeni numarayı beynime kaydedemeyeli...
Kitap okumayan, hiçbir şeyi hatırlayamayan, 5 dakikadan fazla bulunduğum ortama ve konuya odaklanamayan birine dönüştüm. Kısacası bana beyin detoksu şart. Siz de benim gibi zihninizi resetlemek ve değişim başlatmak istiyorsanız bedeniniz için uyguladığınız detoksu, ruh ve beyniniz için uygulamanızın tam zamanı.
Öncelikle evdeki kumandaları bırakıp, beyninizin kumandasını elinize almak en doğru başlangıç noktası olacaktır. Beyni en çok yoran şey olaylar değil, olaylara yüklenen anlamlar aslında.
Olumsuzlukları hayatınızdan çıkarmadığınız sürece beynin rahatlaması mümkün değil.
Toksik ilişkileri, size iyi gelmeyen kişileri hiç düşünmeden hayatınızdan çıkararak başlayın gününüze. Tavsiye ederim, çok ama çok işe yarıyor. Hepimizin hayatında güzel gelişmelere ihtiyacı var. Yazar Ozan Önen’in dediği gibi; “Güzel uyandırılmak insan hakkıdır”.
Ama önce deliksiz uyumayı öğrenmek gerek. Gün içinde binlerce iletiye maruz kalıyoruz. Sosyal medya denilen çöplüğün içinde dolaştıkça beynimizdeki bilgi kirliliği ve doluluk artmaya devam ediyor.
“BrainSpanners” kitabının yazarı Bryce Wylde, “Yaşlandıkça zihninizin daha net olmasını istiyorsanız beyninize özen göstermek, bakım rutininizin en üstünde yer almalı” diyor.
Wylde’a göre beyne giren toksinler çamaşır sularından yiyeceklere ve hatta kullandığımız kozmetik ürünlere kadar her şeyin içinde bulunuyor.
Ama telaşlanmayın, beynimizin kendini temizleme yolları var.
1-B9 Vitamini
Beyin ve merkezi sistem için gerekli, folat olarak adlandırılan B9 vitaminini yeteri kadar aldığınızdan emin olun. Taze meyveler, yeşil yapraklı sebzeler ve fındık yiyerek hem hücresel detoks hem de beyin detoksu yapabilirsiniz.
2-Glutatyon seviyesi
Bryce Wylde’a göre; “Glutatyon beyin için tehlike oluşturan zararlı kimyasallardan ve metabolik yan ürünlerden kurtulmak için gerekli olan en önemli detoks molekülüdür.”
Yaşlandıkça vücudumuzun glutatyon yapma isteği azalır. ‘Emin ellerde yapılan glutatyon takviyesi ile bu dengeyi düzene sokabilirsiniz’ denilse de ben hâlâ her köşede bağlanan bu serumlara pek sıcak bakamıyorum açıkçası.
3- Uykuya öncelik vermek
Düzenli uykunun zihin sağlığı için ne kadar önemli olduğu artık bilinen bir gerçek. Beynin kendisini temizlemesinin en doğal yolu uyku. Bunu iyi değerlendirmek gerek.
4-Sosyal medyasızlık
Beyni yoran ve tembelleştiren en büyük sebeplerden biri de sosyal medyada geçen boş saatler. Hafızayı gereksiz bilgiler ve görseller ile doldurarak ihtiyaç anında kullanmak üzere yedek dosya bırakmıyoruz. Bilgisayara atılan formatlar gibi sosyal medya süremize de format atmak şart.
Bunları yapmadığımız sürece değil kitap okumak, kafamızın gereksiz doluluğundan birbirimizin adını hatırlayamayacağız.

Yazarın Tüm Yazıları