Modada yeni trend ortaklaşa tüketim mi?

Ekonomik krizin sonucu olarak Türkiye’de lüks tüketim ürünlerinin dolar bazında fahiş fiyatlara ulaşması ve sürdürülebilirliğin zaman geçtikçe yaşam biçimi olarak yükselişe geçmesi Z kuşağının paylaşım ekonomisine yönelimini artırdı.

Haberin Devamı

Raporlar, düşmeye başlayan lüks online satış sitelerinin yerini, yeniden mağaza satışlarının almaya başladığını söylüyor.
Geçen gün lüks bir mağazada 3 genç kızın alışveriş deneyimine kulak misafiri oldum. Çok yüksek rakamlı bir kıyafeti beğenen iki arkadaş ortaklaşa alıp haftalara bölerek giyebilmek için fiyatı pahalı bulan ve haliyle almak istemeyen üçüncü arkadaşı ikna etmek için dil döküyorlardı.

Bu diyalog inanılmaz derecede hoşuma gitti. Son zamanlarda gardıroplarını birbirleri arasında takas ederek farklı şekillerde kullanmaları, ihtiyacı olmayan kıyafetleri ebeveynleri istese bile satın almaması, beğendikleri herhangi bir şeyi ortaklaşa almak istemeleri ve iyi bir etiket okuyucu olmaları Gen Z’nin akıllarının düşündüğümüz kadar havada olmadığını gösteriyor.

Bitmek bilmeyen tüketim çılgınlığı karşısında belki de küçük bir umut ışığı belirmiştir. Belki de kapitalizmi bu nesil değiştirecektir. Hayali bile hoşuma gitti açıkçası.

Haberin Devamı

İstanbul’un 2. el alışveriş mekânları

Moda endüstrisinin fazla üretiminin, tüketiminin ve atık krizinin gezegenimizin en büyük sorunlarından biri olduğunu artık hepimiz biliyoruz.
Sürekli kendini yenileyen trendler, kontrolsüzce alınan kıyafetler, her geçen gün şiddetlenerek artan iklim krizinin önünde dağ gibi duruyor maalesef.
Gardırop detoksu yaptıktan sonra bağışladığımız kıyafetler boşuna bize mutluluk hissi vermesin çünkü yapılan araştırmalara göre bağışlanan kıyafetlerin yüzde 80’i çöplüklere gidiyor.
Çevre için yapmamız gereken en önemli adım tüketim çılgınlığına acilen bir son vermek ve 2. el alışverişe yoğunlaşmak.
İstanbul’da marka da bulabileceğiniz iyi mağazaları derledim.
Bir göz atmanızı tavsiye ederim.
◊ Authentic Seconds
◊ Rococo Vintage
◊ Vintage by Nzn
◊ Vintage Istanbul
◊ Original Seconds

Yazarın Tüm Yazıları