Ankara’da otomotiv müşterisi bilinçli

*Araba almak isteyen hemen alsın *GGYD’de amaç Türk ismini almak

Haberin Devamı

Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Başkanı Nezih Allıoğlu, aynı zamanda uzun yıllardır bir otomotiv firmasının distribütörlüğünü yürütüyor. Allıoğlu’yla yaptığımız sohbette hem otomotiv piyasasındaki olası gelişmelere baktık hem de GGYD’nin yaptığı çalışmalara değindik. “Araba almak isteyen hemen alsın” diyen Allıoğlu ile yaptığımız keyifli sohbetin satır başları şöyle...

Ankara’da otomotiv müşterisi bilinçli

FOTOĞRAFLAR: Mert Gökhan KOÇ

*Otomotiv dünyasıyla başlarsak işler nasıl gidiyor?

Şu anda herkesin en büyük isteği ÖTV muafiyetli araç bulabilmek. Çünkü engellilere yönelik ÖTV muafiyetli araçta sınır 450 bin lira idi, bu sınır 1 milyon 4 bin liraya yükseldi. Bir süredir kimse araç alamıyordu. Tutar yükseldi ama alınabilecek araç sınırlı. Şöyle bir rakam vereyim. Aralık 2021’de 62 bin araç satılırken, Aralık 2022’de 115 bin araç satıldı. Yine araç bulunamıyor. 100 bin araç daha olsa yine satılırdı. Bunun birçok nedeni var. Talep sadece otomotive değil, her ürüne var. İnsanlar getiri elde edemeyince döviz sabit kalınca ya arsa alıyor ya otomotiv ya da çamaşır deterjanı alıyor. Türkiye’de satılan araçların yüzde 60’ı ithal ve dövize bağlı. Dövizin artacağını düşünenler de buna yöneliyor.

Haberin Devamı

ARABA İSTEYEN 1.5-2 AY BEKLİYOR

*2023’te piyasada ne beklemeliyiz?

Tedarik olsa şu anda satılanlardan yüzde 20 daha fazla satış olur. Normal koşullarda ise yüzde 7-8’lerde bir artış bekliyoruz. Tabii bu mevcut parametrelerin böyle devam etmesi halinde. Son rakamlara göre araç satışları 783 bindi, bunun 850 binlere çıkışı sürpriz olmaz.

*Peki Ankara’daki otomotiv müşterilerinin özelliği nedir?

Ankara artık sadece memur kenti değil, ihracatı çok arttı, sanayi tesisleri çok fazla. Eskiden ‘memurlar bir sedan otomobil alır, genelde de işe servisle gider’ bakışı vardı. Bu ortadan kalktı. Yollar dolu, trafik sıkışıyor. Sanayi kentinin gerektirdiği küçük veya kamyonet tipi araçlar öne çıkıyor. SUV araçlarda pazar payı giderek artıyor. Dizelin payı azalıyor ve benzinliye geçiliyor. Hibrit araçlarda çok ilerleme yok, elektrikli araçları ise 2-3 sene sonra çok daha fazla hissedeceğiz. 30 yıldır bu işin içindeyim. İlk müşterim geldiğinde ellerim titriyordu. Ankara müşterisi bilinçlidir, karşılaştırır ve ne istediğini bilir. Bir süre sonra TOGG da piyasaya giriş yapacak. Yeni bir teknolojiyle girmiş olması önemli. Başka araç getirmek isteyenler o kalitenin altına getiremeyecekler.

Haberin Devamı

*Otomotiv alacaklara ne tavsiye edersiniz?

Hemen alsınlar. Geldiklerinde araç yok diyeceğiz ama hemen sıraya girsinler. Bekleme süreleri 1.5-2 ay. Hiç boş kalmıyor.

Ankara’da otomotiv müşterisi bilinçli

HEDEFİMİZ İSMİMİZE ‘TÜRK’ ADINI ALMAK

*Bir yandan da Genç Girişim ve Yönetişim Derneği’nin (GGYD) altı dönemdir Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyorsunuz. Bize GGYD’den bahseder misiniz?

GGYD, 19 Mayıs 2003’te kuruldu. 19 Mayıs tarihi bize her zaman genç ve dinamik kalmamız gerektiğini hatırlatır. Üye profilimiz çok çeşitli. Üyelerimiz arasında diş doktoru, avukat, savunma sanayisine çalışan da güzellik sektörüne çalışan da var. Hem kurumsal hem bireysel üyeliklerimizle Ankara’nın hatta Türkiye’nin en geniş kapsamlı derneklerinden biriyiz. Bu geniş çatı altında amacımız, üyelerimiz arasındaki sosyal ve ticari etkileşimin gelişmesi. Bir mobil uygulamamız var ve üyelerimizin bilgileri orada yüklü. İletişim ağını çok iyi kurduk ve yürüyor. Bu dernekte tanışıp ortak olanlar var, birbiriyle ticaret yapanlar, ailecek görüşenler var. Bizi en iyi yansıtan patentli işimiz “İş’te Fırsat Toplantıları”. Bu ay 59’uncusunu düzenledik. Türkiye’de belki de bir basketbol takımı olan tek dernek olabiliriz. Voleybol ve basketbol takımlarımız şirketler arası düzenlenen turnuvalarda oldukça başarılı sonuçlar elde ediyor. Basketbol takımımız Ankara’daki şirketler arasında düzenlenen ‘Şirketler 4x4 Tek Pota Ligi Basketbol Turnuvası’nda zirveye çıkan takım oldu.

Haberin Devamı

Ankara’da otomotiv müşterisi bilinçli

*Bu yıl için ajandanız ne?

Ankara merkezli bir derneğiz ama nihai hedefimiz, ‘Türk’ adını ismimizin önüne alarak ülke geneline yayılan, Türkiye’nin önde gelen derneklerinden birisi haline gelmek. Bu hedef için çok çalışıyoruz. Bunun ilk adımı olarak İzmir şubemizi resmi olarak 9 Eylül 2022’de açtık ve ikinci şubemizi Çorum’da açıyoruz. Çorum’un ardından Eskişehir, Bursa ve Konya’da da şubeleşmek istiyoruz. Genç Girişim ve Yönetişim Derneği olarak üye sayımız 800’ü geçti, her geçen gün hızla büyüyoruz.

‘NİLÜFERLER’ ARTIYOR

*‘Nilüferler Yetişiyor Eğitime Destek Fonu’ nasıl doğdu, nasıl bu günlere geldi?

İyi ki hayata geçirdik dediğimiz projelerimizden biri ‘Nilüferler’. Bu projemizi daha sonra ‘Nilüferler Yetişiyor Eğitime Destek Fonu’na dönüştürdük. Yaklaşık 6 yıl önce bir şehit çocuğuna eğitim desteği sağlanmasıyla başlayan bu projede bugün birçok gence karşılıksız eğitim bursu veriyoruz. Öğrencilerimize sadece maddi destek sağlamıyoruz. Bu fonun ana kaynağı GGYD üyelerinin bağışları elbette. Bunun yanı sıra alınan izinlerle ‘Nilüferler Yetişiyor Eğitime Destek Fonu’na katkı sağlamak amacıyla tüm operatörlerden 7106’ya SMS gönderilebiliyor; böylece herkes destek verebiliyor. Bugüne kadar 100 öğrenciyi mezun ettik, 100 öğrenci de okuyor. Sadece burs vermiyoruz; onların stajları oluyor, üyelerimizin yanında staj yaptırıyoruz, okurken de ufak hediyeler ve jestler yapıyoruz. Bilgisayar ihtiyacı oluyor, sağlık sorunları oluyor, elimizden geleni yapıyoruz. Başvurularda en çok ihtiyacı olandan en az ihtiyacı olana doğru sistemi ilerletiyoruz. Çok da güzel geri dönüşler oluyor. Geçenlerde bir bursiyer aradı. ‘Ben part-time iş buldum, ihtiyacı olana bu bursu verin’ diye. O kadar iyi niyetli ki, teşekkür ettik ve bursu başkasına yönlendirdik. Çok güzel insan hikâyeleriyle bu proje büyüyor.

Haberin Devamı

Ankara’da otomotiv müşterisi bilinçli

DALIŞ BENİM İÇİN BİR TUTKU

*Nezih Allıoğlu kimdir?

1966 yılında Yozgat’ta doğdum. Gazi Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra aile şirketimde otomotiv üzerine çalışmaya başladım. Aileden gelen bir otomobil kültürü var. Babam avukat ama beş kişi, bir otomotiv ortaklığı alıyorlar. Ben de babamın yanında başladım. İlk olarak Dikmen’deydik. Pazarları bile çalışarak bugünlere geldim. Hâlâ da pazarları gelir çalışırım, yıllardır yarım gün tatil yaparım. Şimdi oğlum da otomotiv sektöründe kendine bir yol çiziyor. Türkiye Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV), Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) ve Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) üyesiyim; Ankara Fenerbahçeli İş Adamları Derneği’nin (AFİDER) kurucuları arasındayım.

Haberin Devamı

*Hayattan kaçış noktalarınız neler?

Fırsat buldukça dalış yapıyorum. Dünyanın yüzde 70’i sular altında ve çoğumuzun bu bölümle ilgili bir fikri yok. Beni bu cezbediyor. Suyun altı gizemli ve çok güzel. Yurt dışında da fırsat buldukça dalıyorum. Kayak yapıyorum. Bir zamanlar çok yaptığım carting merakı var. Küçük araçlarla yarışıyoruz, hatta bir ara takımımız da vardı.

Yazarın Tüm Yazıları