Neden evli çiftler hep mutsuz

Günümüzün koşullarında evli olup da huzuru bulan kimse var mı acaba? Varsa da nasıl mutlu ve huzurlu oluyorlar, bunu merak ediyorum.

Haberin Devamı

Merhaba Güzin Abla, ben işinde gücünde, 37 yaşında, 10 yıllık evli biriyim. Benim sana danışmak istediğim soru şu: Günümüzün koşullarında evli olup da huzuru bulan kimse var mı acaba? Varsa da nasıl mutlu ve huzurlu oluyorlar? Ben şahsen bunu beceremiyorum. Burada eşimi şikâyet etmek istemiyorum. Çünkü hata bende mi onda mı anlayamıyorum. Onunla da konuşamıyorum.
Konuşamam da çünkü kafa yapılarımız çok farklı olduğu için birbirimizi anlamıyoruz. Boş yere birbirimizi kırıyoruz. Sorunların üstü örtülü kala kala gidiyor ama bu arada olan da benim ruh sağlığıma oluyor.
İnsanların kafa yapısı uymuyor diye illa ki ayrılsınlar mı? Evlenmeden önce iyi anlaşan insanlar evlendikten sonra neden bu hallere geliyor? Toplumumuzda genel bir sorun bu galiba.
Dertleşebilecek birini bulsam, içimdekileri döksem yazsam, o zaman anlayacağım her şeyi. Ama kime? Eş, dost, akraba, çevre, statü vs gereği insan açılamıyor herkese. Ben rahatlamak için ne yapacağım?
◊ Rumuz: Kim var

YANIT

Haberin Devamı

Sevgili oğlum kim derdimi dinler diyorsun da, işte ben varım... Yıllardır sizin dertleriniz için buradayım. Bazen çözüm bulamayıp da çok üzüldüğüm sorunlar oluyor elbette. Ama genellikle insanlara yardım etmek için çırpınıyorum.
Önce soruna cevap vereyim... Gerçekten günümüz koşullarında evli olup da mutluluğu bulan çok fazla çift yok. Boşanmalar da işte bu nedenle çok arttı. Ancak bazen inanılmaz şekilde mutlu olanlar da var, bana yazıyorlar. Pek yakında bunlardan birinin mektubunu yayınlayacağım inşallah köşemde. Senin gibi umudunu kaybetmişlere umut olsunlar diye...
Günümüzde evlilikler çatırdıyorsa, bunun çok dikkat çeken birkaç önemli nedeni var diyebilirim:
◊ Maddi sorunlar; geçim zorluğu, eşlerden birinin ya da her ikisinin işsiz kalması
◊ Aileler; evlatlarını sürekli baskı altında tutan, her konuda onlara müdahale eden, özellikle de birlikte yaşamak zorundalarsa, onlara rahat huzur vermeyen büyükler....
◊ İhanet; daha çok erkekler diye düşünülse de artık kadınların da ihanetleri dikkat çekiyor ve yuvaların yıkılmasına her iki tarafın bir başkasında mutluluğu aramasına neden oluyor.
Ana başlıklar bunlar... Ama evdeki huzursuzluk, eşler arasındaki ruhsal uyumsuzluk, dolayısıyla cinsel uyumsuzluğu getiren gerginlik, çok önemli. Bana kalırsa eşler artık eskisi gibi sekse ilgi duymuyorlar. Mutlu bir evlilik, mutlu bir cinsellik anlamına gelirdi. Ama günümüz koşulları, yaşanan gerginlikler, tartışmalardaki kırıcı atışmalar, uzun süren dargınlıklar bu mutluluğu bozuyor.
Evliliğiniz hakkında çok fazla bilgi vermemişsiniz ama, kafa yapılarımız çok farklı diyorsunuz. Bunu evlenmeden önce anlamamış olmanız mümkün mü? Bence değil.
Bütün mesele o dönemde sevginiz bu farkı görmenize fırsat vermiyordu, sevginiz yüzünden çok daha uyumlu oluyordunuz. Şimdi ise çeşitli sorunlar yüzünden bunu görüyorsunuz. Aranızdaki o eski heyecanı tekrar yakalayabilirseniz, her şey düzelir. Mutluluk da geri döner... Biraz gayret, biraz fedakârlık lütfen.

Yazarın Tüm Yazıları