İkiz bebek annesine mektup

Köşenizde geçtiğimiz günlerde yayınlanan ikiz bebek annesinin “Kendimi tükenmiş hissediyorum” yazısını gözlerim yaşlı bir şekilde okudum. Bir ikiz annesi olarak kendisine bazı önerilerim olacak.

Haberin Devamı

Çarşamba günü bir ikiz annesinin “Kendimi tükenmiş hissediyorum” yazısını gözlerim yaşlı bir şekilde okudum. Ben de yaklaşık aynı aylarda ikiz bebek annesi olarak ona yazmak istedim. Biz de eşimle çocuk istiyorduk, uzun yıllar süren çok zahmetli ve bir o kadar masraflı tedavi süreçleri sonunda ikizlerimiz oldu.
Okurunuzun bu sorunları aynen yaşadığını düşünerek paylaşmak istedim... İlk aylarda bölük pörçük olmak üzere toplamda 2-3 saati geçmezdi gece uykularım. Bebekleri kucağımda taşımaktan kaynaklı sırt ve bel ağrılarım cabası...
Büyüdükçe uykularımız biraz düzene girse de bu sefer yemek problemleri çıktı. Onlara mama yedirmek için saatlerce uğraşmak zorunda kalıyordum. Ayrıca artan hareketleri nedeniyle sürekli düşmeler, kalkmalar ve hatta birbirlerine vurmalar başladı.
Bir anne olarak hem ev işlerini yürütmek hem de ikiz çocuklara bakmak, onları layıkıyla yetiştirmek gerçekten çok ama çok zor. Okurunuz şimdiye kadar çocuklarını yardımsız yetiştirmekle mucizevi bir iş yapmış! Ben bu güçlü anneyi gönülden kutluyorum.
Kendisine şunları söylemek istiyorum: Doğum sonrası ilk aylar en zor zamanlarımızdı. En zor zamanlar geçti, yavaş yavaş kolaylaşacak.
Ama bunca istek ve uğraş sonrası ikizlerime kavuşup onları canımdan çok sevsem de dayanamadığım, tükendiğimi hissettiğim zamanlar çok...
Ama lütfen, Güzin Abla’nın da çok haklı olarak size söylediği gibi eşinizle ve aileniz, yakın akrabalarınızla son derece açık konuşun, ruh halinizden bahsedin. Onlardan teklif gelmediyse de haftada birkaç saat bile olsa siz onlardan açıkça destek isteyin, çekinmeyin.
Kendinize 1-2 saat olsun ev dışında vakit ayırmaya çalışın.
Eğer imkanınız varsa haftada belki bir ya da iki gün çalışsanız, ücretin bir kısmını çocuklarla ilgilenecek bir yakınınıza verebilirsiniz. Devletin bazı bakıcı teşvikleri oluyor zaman zaman, bunları da araştırın... İnternette yer alan “İkiz anneleri, tükenmişlik duygusuna kapılabiliyor”, “Tükenmiş anneler için öneriler” yazılarını da okuyun.
Teselli olur mu bilmiyorum ama şu salgın döneminde tek çocuk sahibi anneler eve kapanan çocuklarının ne kadar sıkıldığını, kardeşi olan çocukların çok şanslı olduğunu söylüyor.
Yalnız değilsiniz, hepimiz ikiz anneleri olarak aynı duyguları yaşıyoruz ama ileride pişmanlık duymamak için bebeklerinize karşı sakin olmayan çalışın.
Tüm bu zor dönemler eninde sonunda geçecek ama biz onların mis kokan bu bebek hallerini yaşadığımız tüm zorluklara rağmen özleyeceğiz.
Biraz zamana ihtiyacınız var, hepsi bu.
Sevgi ve sağlıkla kalın.
◊ Rumuz: Bir başka ikiz annesi

Haberin Devamı

İkiz bebek annesine mektup

YANIT

Haberin Devamı

Ne güzel teselli vermişsiniz, sevgili kızım... Ben de gerçekten o genç hanımın durumuna çok üzüldüm. Ancak şu anda sanki her şey onun üzerine üzerine gelir gibi... İnsan özellikle de eşinden yardım göremeyince, dünyası yıkılır.
Şu anda onun en çok ihtiyacı olan şey bana kalırsa eşinin sevgisi ve ilgisi. Umarım, sizin de söylediğiniz gibi çevresine ve eşine artık imdat çağrısında bulunur ve onlardan destek beklediğini söylemekte gecikmez. Çünkü gerçekten bir depresyona girerse, o zaman bebeklerinin keyfini çıkaracak durumu olamaz.
Oysa biraz büyüdükten sonra eminim ikiz çocukların ona vereceği mutluluk her şeye bedel olacaktır.

 

Yazarın Tüm Yazıları