Hayvan Hakları Yasası tekrar gözden geçirilmeli

Hayvan Hakları Yasası’nın yeniden masaya yatırılmasını, cezaların artırılmasını talep etmiştik. Fakat şu an gelinen nokta hiç de iç açıcı değil. Sokaktaki canlara yaşam hakkı tanınmıyor.

Haberin Devamı

Sevgili Güzin Abla, hayvanlara yapılan işkence ve tecavüz olayları toplumun vicdanını kanatması üzerine, mevcut yasanın gözden geçirilerek cezaların artırılmasını talep etmiştik.
Ancak yeni yasa iyi niyetli bölümlerine rağmen bazı bölümlerinin tekrar gözden geçirilmesinde fayda var. Sokak hayvanlarına yiyecek vermek, su vermek neredeyse yasaklanıyor ve cezaya tabi oluyor. Sokaktaki canlara yaşam hakkı tanınmıyor. 2014 yılından itibaren çıkan 5199 sayılı yasayı uygulayamayan, yasanın olmazsa olmazı kısırlaştırmayı yapamayıp, ayrıca bir de belediyelerce zulme tabi tutulan canların mağduriyeti sebebiyle, evlerimize, bahçelerimize alarak kucak açtığımız canlarımızla ilgili endişelerimiz var.
Bu yeni şekliyle yasa, birçoğumuzun yemeyip yedirdiği, kredi çekerek özel kliniklerde tedavi ettirdiği gariplerin elimizden alınarak barınaklara kapatılması, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yönetmelikleriyle uygulanabilecek hale geldi. Kısırlaştırma yapılacak bahanesiyle barınaklarda toplanacak kedi ve köpeklerimiz, deneylerde kullanılmak üzere laboratuvarlara gönderilebilecek.
Yaşanacak acıları göz önüne alarak gereğinin yapılacağını ümit ediyoruz.
◊ Zuhal Ardahanlı (Çayyolu Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği)

YANIT

Haberin Devamı

Sevgili Zuhal kardeşim, biz bu yasayı o kadar uzun zamandır bekliyoruz ki... Doğrusu ben de sizin gibi bazı noktalarda hayal kırıklığına uğradım. Evde beslenecek hayvanlarımıza kısıtlama getirilmesi bizler için endişe verici.
Hayvana tecavüz, eziyet ve cinayetlere caydırıcı hapis cezaları getirilmesini bekliyorduk.
Bu cezaların ne yazık ki para cezasına çevrilebilmesinin mümkün olduğunu görüyoruz.
Sevgili HAÇİKO başkanı Ömür Gedik’in de itirazları olduğunu görüyorum.
O da “kırmızı çizgilerimiz var” diyor ve “Kendi çıkarımız için değil, dünyayı paylaştığımız, hatta paylaşırken haklarından bolca çaldığımız canlılar adına” diye itirazlarını sıralıyor.
O da tıpkı benim gibi düşünüyor ve yasanın hapis cezaları bölümünde sıkıntı olduğuna dikkat çekiyor. Hapis cezalarının ertelenmesi ya da para cezasına çevrilmesine itiraz ediyor.
Sonuçta uzun zamandır umutla beklediğimiz hayvan hakları yasasının eksiklerini ve biz hayvanseverleri üzecek bölümlerini son bir kez gözden geçirilmesini bekliyoruz.
Hayvanseverler TBMM’de kabul edilen yasaya ilişkin “Maddelerin hepsinin ucu açık. Hiçbir hayvan koruma altında değil” şeklinde itirazda bulunuyorlar.
Tam da yeri gelmişken bir konuya daha değinmek isterim...
Kurban bayramlarında karşılaştığımız korkunç manzaralara son verilmeli, hayvanlar acı çektirilmeden uyuşturularak kesilmeli.
Diyanet’in bu konudaki uyarıları da ortada.
Umarım bu yıl daha merhametli, daha vicdanlı ve kontrollü şekilde hareket edilir.
Bu vesileyle bayramınızı kutlar, kurban paylaşımlarınızı ihtiyaç sahiplerine yönlendirmenizi dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları