“Boşanmalar” konusundaki yazıya tepki

20 Mayıs günü yayınlanan “Çiftler ön evlilik yapabilseydi, boşanmalar bu kadar artmazdı” başlıklı yazıya pek çok yorum geldi. Toplumdaki değişik zihniyetteki insanların, değişik tepkilerini görmeniz ve yorumlamanız açısından bu yorumları sizlerle paylaşıyorum...

Haberin Devamı

“Boşanmalar” konusundaki yazıya tepki

Batı’ya özendikçe
değerlerimiz gidiyor
Ben muhafazakar bir insanım. 22 yaşında eşimle severek evlendim. Tam 21 yıl oldu ve 2 çocuğumuz var. Eşimle mutluyuz. Evlenmeden önce ne beraber yaşadık ne de flört ettik. Evlendikten sonra da anlaşmadığımız konular oldu ama hep anlayışla karşıladık. Sorunlarımızı çözdük.
Önüme ne gelirse okurum. Sizin yazılarınızı da toplumun gidişatını anlamak için severek okurum. Son okuduğum yazı gerçekten beni sinirlendirdi. Size yazan o kişinin yurtdışında yaşadığını söylüyor, “Burası Türkiye” diyorsunuz. O şahıs diyor ki önce beraber yaşasalardı bu sorunlar olmazdı.
İyi de Güzün Abla, yurtdışındaki yabancılar boşanmıyor mu? Bizden daha çok flört ediyor, bırakın birkaç ayı, yıllarca birlikte yaşıyor ama daha sonra evlenip, boşanmıyorlar mı? Madem birkaç ay beraber yaşamak sorunu çözüyor onlar neden boşanıyor? Bu ülkelerde de bizden kat kat daha yüksek boşanma oranları yok mu?
İşte bu cahilliğe çok kızıyorum. Tıpkı tecavüz olaylarındaki gibi... Diyorlar ki dini duygular baskıcı olduğu için tecavüzler var. İyi de Güzin Abla, neden Fransa’da her sene 75 bin kadın tecavüze uğruyor. Bunların sadece 10 bini şikayette bulunuyor. Maalesef öyle bir toplum olduk ki, başka ülkeleri o kadar yüceltiyoruz ki, hiçbir araştırma yapmadan sormadan etmeden. Yazık bu millete, Batı’ya özendikçe değerlerimiz gidiyor. Ondan sonra birileri çıkıyor, “Flört edin ki boşanmayın” diyor.
Rumuz: Muhafazakâr

YANIT

Haberin Devamı

Sanırım siz de yurtdışında bulunuyorsunuz, Fransa’dan bilgiler aktardığınıza göre... Dediklerinizin bir bölümüne katılıyorum. Özellikle de bizdeki yabancı hayranlığı konusundaki düşünceleriniz çok yerinde. Ancak gençlerin ön evlilik yapmasına katılmasam da, sizin gibi flört konusuna soğuk bakmıyorum. Gençlerin evlenmeden önce birbirlerini tanımaları açısından flört etmeleri hiç de yanlış değil.

Örf ve âdetlerimizi
bozmayın
Güzin Hanım okuduğum son yazınıza çok güldüm, yani Türk halkını küçümsemeyin lütfen. Yazınızda “Türkiye’de gençler ön evlilik yapsalar boşanmalar olmaz” diyorsunuz. Allah aşkına zaten Türkiye’de gençler hep beraberler, gençler evlenmeden zaten aynı evi paylaşıyorlar. Ben de diyorum ki işte bu yüzden boşanmalar arttı.
Eskiden bu kadar boşanma var mıydı, soruyorum size. Gençler şimdiki gibi bu kadar yakın değillerdi. Örf ve âdetlerimizi bozmayın. Bekaretini saklamak bazı kesimlerde cahillik, geri kafalılık olarak algılanıyor. Yapmayın, gençlerimizi yanlış yönlendirmeyin.
Rumuz: Zübeyde

Haberin Devamı

YANIT
Benim kimseyi yönlendirdiğim yok kızım, sanırım okuduğunu anlayamamışsın... Ben demiyorum bunları, tam tersi bana yazan genç adamın düşüncelerinin yanlış olduğunu ve ülkemizde ön evlilik yapmanın hemen hemen mümkün olamayacağını yazdım. Hâlâ gençler üzerinde baskı var, zorlama var.
Senin söylediğin gibi gençler yakınlaşabiliyorlar, evlenmeden de beraber olabiliyorlar ama sonunda bana yazıp ölmekten, intihardan, babalarının kendilerini öldürebileceğinden söz edip benden yardım bekliyorlar... O senin sözünü ettiğin gençler var elbette ama toplumun yüzde biri bile değil.

 

Yazarın Tüm Yazıları