Sigara yasağı rahat bir nefes aldıracak

Otobüs durağında bekliyorsunuz, yanınızdaki kişi maskesini indirip, alelacele yaktığı sigaranın dumanını yüzünüze üfleyiveriyor! Bakın bir etrafınıza! Çocuğunuzu ‘hava alsın’ diye çıkardığınız parkta da alışveriş için çıktığınız cadde de durum benzer. Yani benzerdi. Ama artık 81 ilde cadde ve sokaklar da sigara içmek yasak. Tiryakiler için zor ama ne yalan söyleyeyim milyonlarca pasif içici bir ‘oh’ çekti. Sigaranın Korona virüsü ile bağlantısını ve ‘fırsat bu fırsat’ deyip bırakmanın yollarını uzmanlarına sordum.

Haberin Devamı

VİRÜS SİGARA DUMANIYLA DAHA ÇOK YAYILIYOR

BİLİM Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’ye son 2 gündür duyduğum “Koronavirüsle sigaranın ne alakası var?” serzenişlerini soruyorum. Prof. Dr. Özlü, “O kadar çok alakası var ki” diyor, şöyle sıralıyor:

1) Sigara içen kişi maske takamaz. Maskesiz olduğu için de hem kendisi bulaş riski altında hem de etrafına bulaştırma riski taşıyor.

2) Gün içinde sıklıkla sigara içen kişi, sürekli ‘maske indir-tak’ yaptığı için genelde ‘maske uyumsuz’ olur. Maske ya sürekli çenesinin altındadır ya da hiç takmaz.

3) Sigara içen kişiler, dumanı pozitif bir kuvvetle dışarı doğru üfledikleri için virüs parçacıklarını daha uzak mesafeye ulaştırabilirler. Kişiler arasındaki fiziki mesafe sigara içilmeyen bir alanda 2 metre ise sigara içilen açık bir alanda en az 3-4 metre olmalı.

Haberin Devamı

4) İşyerlerinde, hastane önlerinde, restoranlarda, mola saatlerinde birlikte sigara içme alışkanlığı var. 3-4 kişi ayaküstü bir araya geliveriyor. Maske-mesafe yok. Bu da risk demek.

5) Sigara içenlerin daha kolay bu virüsü kaptığını, kapanların daha zor iyileştiğini kanıtlayan araştırmalar var. Sigara akciğer dokusunu harap ediyor, damar hastalıklarına sebep oluyor. Dolayısıyla sigara içenler büyük risk altında.

Sigara yasağı rahat bir nefes aldıracak

HER YIL 8 MİLYON İNSANI SİGARA NEDENİYLE KAYBEDİYORUZ

YEŞİLAY Genel Başkanvekili ve klinik psikolog Dr. Mehmet Dinç, dünya genelinde her yıl 8 milyon insanın sigara bağımlılığı sebebiyle hayatını kaybettiğini belirterek, “Bir savaşta kaybedilebilecek insandan çok daha fazlası ki bu bağımlılığa bağlı hastalıkları, verim kaybını, aile içi problemleri, sosyal kayıpları saymıyorum bile” diyor. Sigara içmeyenlerin ‘tütünsüz hava’ soluma haklarının korunması, sigaraya bir şekilde bağımlı olmuş ancak bir türlü bırakamayan insanlara yardımcı olabilecek her türlü yasal düzenlemeye ayrı bir önem atfettiklerini söyleyen Dr. Dinç, 81 ilde uygulanan yasağın en büyük destekçisi. Dr. Dinç, Türkiye’nin de aralarında olduğu 35 ülkede 100 bin genç ile yapılan ESPAD 2019 raporuna atıfta bulunarak, şöyle devam ediyor: “12-18 yaş arası gençlerin tütün-alkol kullanma oranı geçtiğimiz yıla göre düşüşte. Başarının sırrı ise yapılan yasal düzenlemelerde. O nedenle tütün başta her tür bağımlılıkla mücadelede, toplumu rahatlatacak, düzenlemelere çok ihtiyaç var.”

Haberin Devamı

BİR TELEFON YETER

Bağımlılık ile mücadele projesi kapsamında her yıl milyonlarca kişiye sigara, alkol ya da uyuşturucuya nasıl ‘hayır’ diyebilecekleri, kendilerini koruyabilecek bilinç ve cesarete nasıl ulaşacaklarına dair eğitim verdiklerini belirten Dr. Dinç, Türkiye’nin 70 noktasında tütün başta her türlü bağımlılığa karşı psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarıyla yardıma hazır olduklarını ifade ederek, şöyle devam ediyor: “Sigaranın zararlarını biliyorsunuz ama cesaretiniz yok! Tek başınıza mücadele edemiyorsunuz! Bir vesile arıyor ama bulamıyorsunuz! İşte fırsat! Bu yasağı vesile edin. 4447975 numaralı telefondan, ücretsiz olarak Yeşilay’ın özel eğitimli psikologlarından destek alabilirsiniz. Salgın başladığından bu yana inanılmaz sayıda başvuru aldık. Belli ki bu konuda bir bilinç ve hassasiyet gelişmiş. Bu sevindirici. Henüz o bilince ulaşmayanlar için ise şunu söylemek isterim: Hadi diyelim kendi sağlığınızı hiçe sayıyorsunuz, gelin başka insanların hayatını, hele de böyle bir dönemde riske atmayın!”

 

Yazarın Tüm Yazıları