Afganistan’a dikkat!

Afganistan’I önce Sovyet Rusya işgal etti, daha doğrusu işgal etmek istedi; boyunun ölçüsünü alarak geri döndü.

Haberin Devamı

Akabinde ABD ve yandaşları çullandı bu İslam diyarına; onlar da tutunamadılar ve arkalarına bakmadan terk ediyorlar Afganistan’ı.

ABD, her ne kadar kuyruğu dik tutmaya çalışsa da, Afganistan’daki durumları tam bir hezimettir. Zira bu durumu kendi medyaları ve kamuoyları da dillendirmektedir.

ABD Başkanı Biden, kendilerinin çekilmeleri durumunda Kabil Havalimanı’nın güvenliğinin Türkiye tarafından sağlanmasını Erdoğan’a teklif etti.

Halbuki çekilme öncesi, Amerikalılar Taliban’la onca görüşme ve müzakere yaptılar. Bu görüşmeler esnasında Kabil Havalimanı’nın güvenliğinin ve akıbetinin görüşülmemesi mümkün mü?

Erdoğan da, şartlara bakarız ve ona göre adım atarız diyerek; ne evet ve ne hayır demeye getirdi. Ayrıca Pakistan’ı ve Macaristan’ı da Türkiye ile birlikte zikrederek, bu işin yalnız başına yapılamayacağını da söylemiş oldu.

Haberin Devamı

İki süper gücün tutunamadığı yerde, Türkiye oyuna mı çekilmek isteniyor?

Türkiye, ne ABD ve ne de Rusya gibi bir işgal gücü değil ancak bu durumu anlatacağınız ve anlayacak yetkili ve sorumlu muhatabınız var mı?

Merkezi hükümetin söz sahibi olduğu alanlar sınırlı. Taliban, her geçen gün yeni bir bölgeyi işgal ederek genişliyor.

Batı’nın hangi ülkesi olursa olsun; niyetleri bozuk ve hedefleri sömürü olmasından dolayı, işgal ettikleri ülkelere sırtlanlar gibi saldırırlar ve o ülkelerin maddi ve manevi değerlerini talan ederler.

Daha da önemlisi, envaiçeşit fitne tohumlarını ekmeden oradan çekilmezler.

O ülkeler de yalnızca bölünmekle kalmaz, bir beladan diğerine sürüklenip dururlar. Asla güvende olmazlar ve huzur yüzü görmezler.

Öyle çok eskilere gitmemize gerek yok, bu halin tipik örnekleri önümüzde durmaktadır.

ABD, Irak’tan da çekildi; Irak’ın perişan hali ortada. Yarın Suriye’den de çekilecekler, Suriye’nin de hali Irak’tan farklı olmayacaktır.

Afganistan ise ne Suriye’ye, ne Irak’a benzer; çok daha çetin ve karmaşık bir yapısı vardır.

Coğrafyası ve sosyolojik yapısıyla ve hepsinden önemlisi, her kesimden insanın destansı savaşıyla iki süper güce geçit vermemiştir.

Haberin Devamı

Afganistan, büyük güçlerin (Çin, ABD, Rusya) hegemonyalarının at koşturduğu bir alandır. Filler tepişirken olan çimenlere oluyor ve biçare Afgan halkları on yıllardır çile çekiyor.

ABD, Irak’tan çekileceğini açıklamasına rağmen hâlâ ayak sürüyor. Başkanlıkla Pentagon iyi polis-kötü polis oyununa devam ediyor. Biri çıkacağız derken, diğeri yalanlıyor.

Ülkeleri parçalanmış Irak halkı, hangi parçasında yaşarlarsa yaşasınlar, bir gün olsun huzur yüzü görmediler, görmüyorlar ve bundan böyle de görmeyecekler.

Irak, Afganistan için örnek bir laboratuvardır ve üstelik çok daha çetin ve karmaşıktır.

Bin bir kaos planının devrede olduğu Afganistan’da, Türkiye, bin düşünüp bir konuşmalıdır.

Haberin Devamı

Zira size bu teklifi yapan ABD ile tokalaşırken bile kolunuzu kaybedebilirsiniz!

Yazarın Tüm Yazıları