Şimşek’in İngiltere ziyareti ve TL’de yaşananlar

EKONOMİ yönetiminin ikinci Londra seyahati sona erdi ve dün kurlarda ciddi bir düşüş yaşandı.

Haberin Devamı

Bu gelişmeye bakarak, “Londra’da yabancı yatırımcılara güven verildi” yorumları yapılırken, kurdaki düşüşün verilen güvenden çok, TL’nin son dönemde başına gelenler yüzünden olduğu belirtiliyor.

Bankacıların çoğu dolardaki düşüşün bir miktar daha sürebileceğini, 4.40 TL’nin görülebileceğini söylüyor. Düşüşte dolar-Euro paritesinin katkısı bulunduğu, ancak asıl olarak yabancıların talebi olan Merkez’in son artışı ve sadeleştirme adımı atıldığı için kurların geri geldiğini belirtiliyor.

Bankacılar aynı zamanda, Merkez Bankası’nın şimdiye kadar çok hatalı davrandığını, kur ve faizde gelinen son noktanın büyük ölçüde para yönetiminin yanlışlığından kaynaklandığını ifade ediyorlar. Bir önceki toplantıda 0.75 puan yerine 1.75 oranında faiz artırılsaydı, son 3 puanlık artışa yani mevcut yüzde 16.5’luk faiz seviyeye gerek kalmayacağı söyleniyor. Hata yapılmasa doların, örneğin şimdi
4 TL seviyesinde olabileceğini iddia ediyorlar. Şimdi 4.40 TL’ye inildiğinde yeniden dolar alışları başlayacağını, bunun da doğal sayılması gerektiğini  belirten bankacılar, bir süre bu seviyelerde kurların dalgalanabileceğini tahmin ediyorlar.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek İngiltere ziyareti sonrasında sosyal medya hesabından dün bir paylaşımda bulundu. Şimşek Londra’daki temaslarının çok verimli geçtiğini yatırımcı ilgisinin büyük olduğunu kaydederek, “Mesajlarımız: Politika setimizi güçlendirdik, Ekonomide yeniden dengelenme süreci başladı, Enflasyon ve cari açık ile mücadele en önemli öncelik, Seçim sonrası yapısal reformları daha da hızlandıracağız” dedi.

TL YABANCILARIN YATIRIMI İÇİN CAZİP HALE GELDİ

Yabancı yatırımcılarla yoğun iş yapan, sürekli yatırımcı nabzını tutan bir üst düzey bankacıya, Merkez Bankası’nın büyük hatalar yaptığı biline bilen, yabancıların bu kez verilen mesajlara nasıl inandığını sordum. Bankacı, yabancı yatırımcıların önümüzdeki dönem bütçenin disiplinin korunacağı, enflasyonun indirileceği, gerekli kararların artık zamanında alınacağı gibi sözlere inandığını sanmadığını söyledi. Yabancı yatırımcının gelinen noktaya baktığını kaydeden bankacı, yılbaşından bu yana dolar karşısında G. Afrika Randı yüzde 1.63, Rus Rublesi yüzde 7.88 değer kaybederken, mevcut kurlarla bile TL’nin değer kaybının yüzde 17.8 olduğunu hatırlattı. Krizdeki Arjantin’den sonra en fazla değer kaybeden paranın TL olduğunu, bizim gibi ülkelerin paralarının bu sürede ortalama değer kaybının yüzde 6-7 olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Dolayısıyla yabancı yatırımcının verilen sözlere güvendiğinden değil, TL’nin yatırım için yine çok cazip hale gelmesi nedeniyle kurların düştüğünü kaydeden bankacı, dünkü harekette yabancının TL’ye dönüşünün etkili olduğunu söyledi.

Enflasyondaki artışa rağmen TL’nin bu değerinin bir süre cazip kalabileceğini kaydeden aynı bankacı, yaz aylarında enflasyonun yüzde 13-14’lere çıkacağını, buna karşılık Merkez faizinin 16.5, Hazine faizinin yüzde 17 olduğunu hatırlattı.

Bankacı, önümüzdeki dönem TL üzerinde ek baskılar yaşanmazsa, 4 Haziran’da  enflasyon yükselse bile, mevcut fiyatların korunabileceği görüşünü savundu.

Buna karşılık bazı yabancı analistler ise Arjantin’den örnek verip, artık nominal değil reel faizlere bakıldığını, örneğin Mayıs enflasyonu yüksek gelirse yine faiz oranlarında artırım ihtiyacı doğabileceğini belirtiyorlar.

Haberin Devamı

Bunlar piyasaların şu an baktığı parasal tablo. Maliye politikaları açısından olası bozulmalar ise belli ki somutlaştıkça piyasalar tarafından satın alınacak.

Yazarın Tüm Yazıları