Kilis’ten harika haberler

Geçen sene Kilis, Adıyaman, Gaziantep illerinden sorumlu İpekyolu Kalkınma Ajansı bölge gastronomisini geliştirecek stratejiler konusunda bir çalışma yaptı.

Haberin Devamı

Projenin amacı Kalkınma Ajansı’na doğru girişimlere destek vermelerini sağlayacak stratejiler için veri oluşturmaktı.
Kentsel strateji geliştirme uzmanı Faruk Göksu’nun bu projeye ön hazırlık için oluşturduğu yuvarlak masanın parçası olmak beni çok mutlu etti.
Bölge gastronomisinin zeytinyağını, iyi tarımı merkeze alması zarureti ve sokak satıcısından ev kadınına geleneksel bilgiyi akademik gastronomi eğitimiyle harmanlamak gerekliliği tartıştığımız başlıklardan birkaçıydı.
İki hafta önce Roma’dan İstanbul’a gelmeden önce, İpek Yolu Kalkınma Ajansı’ndan Burhan Akyılmaz’ı aradım.
“Bölgenizin zeytinyağlarını çok merak ediyorum. Bölgede erken hasat ürünlerden örnek gönderebilir misiniz” dedim.
Hızlıca organize oldular ve İstanbul’a gittiğimde Kilis’ten 6 farklı üreticinin yağı beni bekliyordu.
Floransa’da ticaret odasının düzenlediği resmi bir panelin parçası olduğumdan bahsetmiştim.
Panel olarak coğrafi işaretlerin onaylanmasından dışarıdan gelen zeytinyağlarının gümrük işlemleri çevresinde sızma olup olmadıklarının analizine, çok farklı konularda teknik tadım yapıyoruz.
Resmi panel tadımında amaç, bir yağın pazarda, sızma olarak satılıp satılmayacağına teknik onay vermek.
Gambero Rosso rehberi için yaptığımız tadımlarsa daha hedonist.
Sızma olduğu kesinleşmiş yağlar arasında kalite sınıflandırması yapıyoruz.
Kilis yağlarını önce resmi panel bakışıyla tattım.
Altı üründen ikisi sızma olarak satılamayacak durumdaydı.
Zöhre, Hızma, Kilizi ve Masmana panelden sızma onayı alabilecek zeytinyağlarıydı.
Kilis’in ilk butik üreticisi Masmana’nın yağı rehber için yaptığımız türde bir değerlendirmede de yüksek not alabilecek düzeyde.
Diğer üç yağın zeytinleri biraz daha iyi seçilmiş olsa, sıkım konusunda ufak tefek teknik düzeltmeler yapılsa birkaç gömlek daha iyi olabilecek ürünler. Zeytin mükemmel çalışılmış olmasa dahi ben buradayım diyor.
Dört tane yağın sızma zeytinyağı kategorisine girebilmesinin neresi güzel demeyin.
Masmana dışında litresi 25 liralara gelen ekonomik yağlardan bahsediyoruz.
Kaldı ki litresi 100 liranın üzerinde sızma olamayacak yağların sayısı az değil.
Masmana’yı Alancha’daki Aylin Yazıcıoğlu, Aylin Öney Tan, Ebru Erke, Ayça Budak ve Maksut Aşkar’lı tadıma da götürdüm.
Herkes Kilis’ten bu düzeyde bir yağ tatmaktan mutlu oldu.
Memleketin kaliteli zeytinyağı haritası gittikçe genişliyor.

Haberin Devamı

Vali sahada üreticiyle çalışıyor

Haberin Devamı

Geçen hafta İpekyolu Kalkınma Ajansı, üreticilerle Zoom’da toplantı organize etti.
Toplantıya Kilis Valisi Recep Soytürk’ün de katılacağını söylediklerinde şaşırdım. Çünkü teknik bir toplantıydı. Anladım ki Vali Soytürk üreticilerle sahada birebir çalışıp zeytinyağının belli bir düzeye gelmesi için çabalıyor.
Bölgeden zeytinyağına destek taleplerine cevap vermeden önce “Siz zeytinimiz iyi diyorsunuz ama bu işi bilenlere de soralım” demiş. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden yardım alınmış.
Bölge zeytinlerinin kalitesi bilimsel olarak onaylandığında kollar sıvanmış.
Oyluk Höyük’te bulunan 4 bin yıllık zeytin çekirdekleriyle bugünkü çeşitler arasındaki akrabalık araştırılıyor. Bu bölgenin, zeytinin ilk kez ehlileştirildiği yer olduğu bilim dünyasında kabul gören bir gerçek.
Çekirdekler ve yağ çıkarmakta kullanıldığı düşünülen taşlar 4 bin yıldır bu toprakların, zeytinden yağ yaptığını gösteriyor.
Valinin verdiği en güzel haber, Kilis 7 Aralık Üniversitesi’ne araştırma amaçlı bir sıkım tesisi kuruluyor olması. Bu sene erken hasadı kaçırmışlar ama olgun hasada yetişecek. Önemli olan yapılması. Tesisten öğretim üyesi Bülent Arpacı sorumlu. Arpacı amaçlarını ödül alacak zeytinyağları üretmek, coğrafi işaret almak için veri toplamak, yerel çeşitler arasındaki farklılığı ortaya koymak, butik üreticilerin sayısını artırmak olarak özetliyor.
Lisans ve lisans üstü öğrencilere açık olan tesiste organik üreticilerin zeytinlerine öncelik verilecek. Mardin Artuklu Üniversitesi de Mardin’in Derik zeytinlerini getirip burada sıkacak. Olağanüstü haberler.
Valilik ve GAP İdaresi’nin desteğiyle gerçekleşen bu girişim bölge tarım ve zeytinyağcılığı için çok önemli. Üniversiteli sıkım ve tadım uzmanları yetişecek, bahçesine iyi bakan üretici burada sıkım yapıp zeytinini şişeli satabilecek, bir yandan da yerel zeytinler değer kazanacaklar.
Üreticiler iyi şeyler yapmak istiyorlar, Vali Soytürk yanlarında.

Yazarın Tüm Yazıları