Elvan Uysal Bottoni

Yemek ve zeytinyağı eşleşmesi

23 Mayıs 2022
Teknoloji öyle bir yerde ki, iklim değişikliğinin getirdiği zorluklara meydan okuyarak zeytinin verebileceği en yüksek performansı almayı başaran üreticiler var.

Teknoloji ve onu kullanma yetisi sayesinde farklı zeytin çeşitlerinin sunduğu tüm nüanslar zeytinyağına aktarılabiliyor.
Bize de doğru zeytinyağını doğru yerde kullanarak bu zenginliği tabaklara aktarmak kalıyor.
İşin bir de sağlık yönü var elbette.
Yeni nesil yağlarda aromalar nasıl en küçük detayına kadar korunabiliyorsa zeytin meyvesinin vücudumuza iyi gelen tüm mucizevi değerleri de aynı şekilde korunuyor.
Son 30 yıldır gerçekleşen teknolojik devrim ve bilimsel araştırmalar bizi tarihin en lezzetli, en sağlıklı zeytinyağlarını tüketen şanslı bir nesil yapıyor.
Bu şansın hakkını vermek, zeytinyağını en doğru şekilde kullanmak da bize düşüyor.

Salatalık-yemeklik zeytinyağını unutalım

Yazının Devamını Oku

İtalyan şef yerli zeytinler

16 Mayıs 2022
Son Türkiye ziyaretimde bir günlüğüne Bodrum’a gittim.

Türkiye’de yaşayan İtalyan şef Carlo Bernardini ve yakın ekibiyle bir tadım çalışması yaptık.

Carlo aslen Venedikli.

Bir Venediklinin İstanbul’u kendine ev seçmesi kadar olağan bir şey yok.

Çeyrek asırdır İtalyan mutfağını, en klasik haliyle Türkiye’de yaşatıyor.

İtalyan mutfağını İtalyan gibi yapmaya devam ediyor Türkiye’de.

Carlo Bernardini mutfağını olabildiğince İtalyan tutmaya çalışırken, mutfağını lezzet açısından daha yukarı taşıyacak, İtalyan kimliğini korurken yerelleştirecek malzemenin zeytinyağı olduğunu gören bir şef.

Aynı denize baksak da kabağından domatesine, fesleğenine temel malzemenin tadı değişebiliyor.

İyi zeytinyağı ise her yerde iyi bir zeytinyağı.

Yazının Devamını Oku

Dört Kadın Bir Kitap

9 Mayıs 2022
Türkiye seyahatimde elime önemli bir kitap geçti: “Derin Köklerin Meyvesi: Zeytinyağı”.

Kitabın önemi “hakiki gıda hakkımızın orta yeri” olduğunu düşündüğüm zeytinyağını konu almasından değil.
İşini ciddiye alan, tutkuyla yapan, uzman bir tadımcının bir şefle kafa kafaya vererek zeytinyağı, zeytinyağlılar üzerine bir kitap yapmış olması ve bu projenin bir grup küçük üreticinin desteğiyle hayata geçirilmesi...
Çok önemli, çok değerli bir ortaklık.
Kitap Müge Nebioğlu’nun zeytin ve zeytinyağının tarihinden nasıl tadılması gerektiğine uzanan bilgiler verdiği “teknik” bir bölümle başlıyor.
Müge o kadar bilgiyi öyle tatlı tatlı anlatmış ki, teknik konular herkesin anlayabileceği haplara dönüşmüş.
Bu bölümde Doç. Dr. Murat Akar’ın Aççana Höyük üzerine bir yazısına da yer verilmiş.
Bugün de önemli bir zeytinyağı üretim bölgesi olan Altınözü’nde yapılan, Tunç devrine uzanan zeytincilik araştırmalarından bahsediyor Murat Akar.

Yazının Devamını Oku

Toscana’dan Anadolu’ya

2 Mayıs 2022
Bir hafta içinde iki ayrı ülkede iki yarışmanın jürisindeydim.

Birbirinden çok farklı iki yarışma tecrübesini bu kadar kısa bir zaman diliminde yaşamak, etkisini daha da yoğun kıldı.

Toscana’da düzenlenen Il Magnifico yarışmasından geçen hafta bahsetmiştim.

İtalya’nın en üst düzey yağlarının yarıştığı, tek bir yağın seçildiği, elitist bir yarışma.

Magnifico’dan döner dönmez soluğu İstanbul üzerinden Edremit’te aldım.

Bu sene ikincisi düzenlenen Anatolian IOOC’ye katıldım.

Yine Birsen Can’ın başkanlığında, İtalyan uzman Antonio Lauro’nun desteği, dünyanın dört bir köşesinden gelen uluslararası jüriyle yapıldı yarışma.

Bu sene tüm oylama tablet üzerinden online oldu.

Kağıt israfını önlemesi, şeffaflık açısından çok isabetliydi böyle bir oylama yapmak.

Yazının Devamını Oku

Tek muhteşem

25 Nisan 2022
Zeytinyağı yarışmalarında çok ödül veriliyor olması sektörün en ateşli tartışmalarından.

Bu hafta İtalya’nın en kıymetli zeytinyağı yarışmalarından, bir tek zeytinyağına “muhteşem” ödülü veren Il Magnifico için onlarca muhteşem zeytinyağı arasından sadece bir tanesinin “muhteşem” olduğuna karar vermeye çalışırken aklımda yine bu sorular vardı, “Bol ödül mü tek ödül mü” diye...

Magnifico 10 yıldır, Banca di Chianti, FARA ve Cantini Vetro şişe fabrikası, MORI-TEM ve Pieralisi zeytinyağı makineleri üreticisi, Chianti Classico konsorsiyumu, zeytinyağı dükkanı Oliveyou ve gastronomi ürünü satış platformu Nel Piatto sponsorluğunda gerçekleşen, İtalya’nın en kıymetli zeytinyağı yarışmalarından biri.

Destekçileri arasında birbirinde rakip sayılabilecek firmaların omuz omuza durması yarışma hakkında çok şey anlatıyor.

Bankasından şişe üreticisine, bölge yönetimine, konsorsiyumuna, makine üreticisine zeytinyağının başarıya giden yolda kimlere ihtiyacı olduğunun rehberi sanki bu liste...

Magnifico’nun kurumsal sponsorları arasında benim de parçası olduğum ANAAPO, yani Toscanalı zeytinyağı tadımcıları birliği de var.

10 senedir ana jürinin tadacağı final ürünlerini, bizim birlik tadımcıları ön elemeden geçiriyor.

Bu sene ana jürinin tadacağı yarı final yağlarını seçmekle kalmadım, o jürinin de içindeydim.

Sevgili Müge Nebioğlu ile birlikte 22 kişilik çok sıkı bir tadım ekibinin parçasıydık.

Yazının Devamını Oku

Paskalya kızartması ya da omleti

18 Nisan 2022
İtalyanlar için Noel’den sonra yılın en çok beklenen bayramlarından olan Paskalya’yı geride bıraktık.

Bu yıl altı gün süren tatiliyle çocukların yüzünü güldürdü.
Paskalya, içinden sürpriz hediyeler çıkan yumurtaları, ona özgü tatlıları, baharın başlangıcından izler taşıyan mutfağıyla neşeli bir bayramdır.
Öyleydi en azından...
Pandeminin ilk yılında Paskalya sıkı yönetim şartlarında sokaklarda askerlerle kutlandı.
Geçen sene bayram öncesi nispeten normal olan hayatımız, Paskalya dolayısıyla bir kez daha kilit altında alındı.
Paskalya’ya özgü sokağa çıkma yasakları, özel kapanma kuralları koyuldu.
Bayram dolayısıyla kapanmak, normalden daha az görüşmek, birlikte olmak, pandeminin azizliklerinden biriydi.

Yazının Devamını Oku

Moreno Cedroni’nin zeytinyağlıları

11 Nisan 2022
İtalya’nın pek bilinmeyen bölgesi Marche’nin yıldız şefi Moreno Cedroni aklıma düştü.

En son 5 sene önce gittiğim ve yemeklerini özlediğim bir şef.

Yakın zamanda gidemeyeceğim, ben de kitabının sayfalarını karıştırayım dedim...

Size de kitaptan kolay bir kaç tarif paylaşmak istedim...

İtalyan mutfağının “haylaz dahisi” Moreno Cedroni’nin restoranı La Madonnina del Pescatore, tam karşısındaki duran heykelden alıyor adını, “Balıkçının Meryem’i” manasında.

Halka açık, ücretsiz bir plajın kıyısında, sarı boyalı çirkince bir apartmanın alt katında, dünyanın sayılı restoranlarından biri olan bu balıkçı, daha ziyade mütevazı bir çorbacı havasında dışarıdan.

Çünkü burası dünyanın en iyi restoranlarından biri olsun diye seçilmiş, zengin müşteriye hitap etsin diye açılmış bir yer değil.

İşe çocuk yaşta garson olarak başlayan dahi şef, bu restoranı birkaç arkadaşıyla ortak olup açtığında daha 20 yaşındaymış.

Restoran 1987 yılında, şef daha 23 yaşındayken tamamen onun olmuş.

Yazının Devamını Oku

Hamur açamayanlara zeytinyağlı ev makarnası

4 Nisan 2022
Oğluma sebze yedirme savaşımda mutlak galibiyet aldığım yemekler hamur işleri oldu.

Son olarak küçükken en sevdiği sebzelerden olan ıspanağı da dakikalarca çatalla dürtükledikten sonra “ben bunu yemeyeceğim” listesine aldıktan sonra çareyi bol ıspanaklı çiğ börekte bulmuştum.
Çiğ böreği o kadar seviyor ki içinde sevmediği sebze de olsa yiyor.
İtalyan usulü lazanyaydı, cannelloni’ydi içi bol sebze alabilecek makarnaları açmak daha uzun iş.
Elbette hamurla uğraşmanın büyüsü başka ama tadımların çok yoğun olduğu, aynı anda iki kitap üzerinde çalıştığım bu dönemde o büyüye kendimi kaptıracak zamanım yok.
Çareyi İtalyan geleneğinin lezzetli ve besleyici makarnası crespelle’de buldum.
Crespelle aslında Fransızların krep süzet’inin İtalyan akrabası.
İtalyanlara bakarsanız Fransızların milli yemekleri haline gelen krep’in yapımını 5. yüzyılda İtalya üzerinden haç ziyaretine giderken Abruzzo civarında öğrendi ve sonra bu tarifi ülkelerine taşıdılar.

Yazının Devamını Oku