Fethiye lüks ve lezzetle büyüyor

İki yıl önce yoğunlukla İngiliz, Alman ve Hollandalı turist ağırlayan Fethiye, pandeminin ardından lüks standart arayışı olan, beğeni çıtası daha yüksek yerli turistler için de iyi bir alternatif haline geldi. Yurtdışına gidemeyince çoğumuz yıllardır ihmal ettiğimiz cennet yerleri tekrar keşfe çıktık. Doğrusu Fethiye’nin beni bu kadar şaşırtmasını beklemiyordum.

Haberin Devamı

Geçen sene Fethiye kırsalında Türkiye’nin en iyi artizan peynir üreticilerinden biri olan Buket Ulukut’la çekim için iki günlüğüne diye gidip beş gün kalmamla başladı Fethiye sevdam. Müthiş vizyonlu otel sahipleri var ve bu turizmin gelişimi için çok önemli. Eşi Banu ile birlikte sahip oldukları üç oteli işleten Mustafa Argın bunlardan biri. Mustafa’nın özelliği nasıl bir yer açıyor olursa olsun öncelikle dekorasyonda doğal ve rahat bir şıklığı öne çıkarması ve mutfağa çok önem vermesi. Marinada Yacht Classic’in bahçesindeki Mori Restoran’da sektörün emektar şeflerinden Mehmet Uzunöz’den danışmanlık alıyor.
Fethiye lüks ve lezzetle büyüyor
Marina manzaralı

Sade, insanı yormayan masada uzun uzun oturup keyif yapabileceğiniz bir menü var burada. Marinaya tepeden bakan Unique Hotel mutfağındaysa şef Abdullah İşcan var. Buranın mutfağında da karışık ot mezesi başta olmak üzere deniz mahsullü ara sıcaklar ve ana yemeklerde de etler öne çıkıyor.

Fethiye Limanı’nın batısını çevreleyen 7 kilometrelik yarımada üzerinde deniz ve çam ağaçlarının iç içe geçtiği Samanlık, Kuleli, Aksazlar, Boncuklu gibi birbirinden güzel pek çok koy var. Hillside Beach Club da bu yarımadanın sonundaki Kalemya Koyu’nda. Küçük ve Büyük Samanlı, Help Beach denize girebileceğiniz düzgün işletmelerden bazıları.
Fethiye lüks ve lezzetle büyüyor
Boncuklu Koyu’ndaki Sea Me ise Bodrum ve Çeşme’dekilerle yarışacak türde. Tulum atmosferi yaratılmış ama içi boş bırakılmamış özel bir yer. DJ performansları, şef Tolga Sığırcı’nın yönetiminde çok iyi bir Uzakdoğu lokantası ve Coffee Door adında artizan bir kahveciye de ev sahipliği yapıyor. Sea Me’nin açılması, Fethiye Yarımadası’ndaki koyların işletmelere kiralanması konusundaki tartışmaları alevlendirmişti. Diğer koylardaki çöp yığınlarını görünce, doğaya saygılı işletmeler -elbette belli sayıda ve kontrol atında tutularak- neden olmasın ki demeden edemiyorum.

Doğal ürünler

Maki Bahçe’nin sahibi Agehan Manav, Fethiye’de ailesiyle birlikte kaybolmaya yüz tutmuş yerli tohumlarla zirai ilaçsız ve gübresiz tarım yapıyor. Isırgan, sarımsak, sirke, Arap sabunu ve kendi yaptıkları doğal ilaçlar kullanarak ürettikleri sebze ve meyveleri geleneksel yöntemlerle işleyip yine hiç katkı ve koruyucu kullanmadan sağlıklı ürünlere dönüştürüyorlar. Ürünlerini internet üzerinden satıyorlar ve Fethiye’deki ürüne hassasiyet gösteren iyi otellere veriyorlar. Fıstık ve ceviz ezmesi, yerli susam tahin, kuru meyvelerle yaptıkları sağlıklı atıştırmalıklar benim sevdiklerimden bazıları oldu.
Fethiye lüks ve lezzetle büyüyor
Kabak Koyu’na nâzır

40 kilometrekarelik bir bölge Faralya... Sırtını dayadığı Babadağ, kızıl çam ormanları, film setini andıran vadisi ve koylarıyla cennet gibi. En önemli iki noktası da Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu. Likya Yolu’nun fotojenik noktalarından Kabak’ta konaklama sınırlıydı. Kabak Dome Suites doğayı içine sindirirken konfor arayanların bu derdine derman oluyor. Sahipleri Derya ve Ozan Özdemir, bambaşka profesyonel işleri olan gusto sahibi bir çift. Tatil için gelip âşık oldukları Kabak’ta önce kendi hayallerini gerçekleştirmişler, sonra bunu paylaşmaya karar verip evlerinin yanına eklemeler yaparak otele dönüştürmüşler. Babadağ yamacına dizilen odaların çoğu epik bir manzaraya bakıyor. Kabak Dome’un mutfağında da genç ve dinamik bir ekip var. Yerel lezzetleri sadelikle sunuyorlar.
Fethiye lüks ve lezzetle büyüyor
Tarihi evlerde konaklama

Haberin Devamı

Kayaköy, bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri. Bu eski Rum köyünün birbirine karşılıklı bakan iki yamacından biri yüzlerce terkedilmiş taş ev, kilise ve okuluyla sit alanı. Gece ışıklandırma olmaması üzücü ama gündüz gezebilirsiniz. Bu alana bakan diğer yamaçta kalan eski taş evlerden bazıları Aslıhan-Burak Ünal çifti tarafından 17 yılda restore edilerek 7 villadan oluşan Ada Dreams History oluşturulmuş. Evlerin doğal yapısı korunmuş. Bahçe tanzimi yapılmış ve her birine havuz konup başka kişileri görmeden kafa dinleyeceğiniz şahane yaşam alanları oluşturulmuş. Kahvaltı ve yemeklerinizi ister ortak alanda ister evinizin bahçesinde alabiliyorsunuz. Mutfakta Fethiyeli Neriman Aydın Hanım’ın sabah sıcacık servis ettiği tel tel el açması börekler diyeti unutturacak türden. Aslıhan Hanım Ada Dreams’in mutfağında kullanılan tüm malzemeleri çevredeki yerel üreticiden alıyor. Otelde 29 Ekim’de İtalyan şef Geovani Pollaina’nın hazırlayacağı yemeklerle lezzetli bir hafta sonu planlanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları