“Umut ol”

Türk Eğitim Vakfı Adana Şube Yürütme Kurulu Başkanı Ayşegül Gökçe ile bir araya gelip 1967 yılında Vehbi Koç önderliğinde kurulan ve bugüne kadar binlerce öğrenciye burs imkânı vermiş olan TEV hakkında uzun uzun sohbet ettik.

Haberin Devamı

“Umut ol”

Fotoğraf: Cenk İdaye (DHA)

Ayşegül Hanım konuşmamızda “Cenazelerde belli bir tutarı geçen gönderilerde, Rahmetlinin ailesine plaket gönderiyoruz.” Dediğinde ne yalan söyleyeyim çok tuhaf gelmişti. “Hayır, bu gurur” dedi ve devam etti. “Düşünsenize, rahmetli adına bağışlanan çelenk paraları kaç öğrencinin okumasına yardımcı oluyor, ne büyük sevap!”

Tabii ki cenazelerde, düğün derneklerde, geçmiş olsun dileklerinde, doğumlarda çiçek gönderimi de yapılmalı çünkü çiçekçiler de bu şekilde hayatını kazanıyor. Ama okuyan öğrencilerin hayatlarında yol açmak için TEV’e de çelek, çiçek bağışı yapılabilirsiniz. Ve var olan sayı arttırılıp daha çok gence ulaşılabilir…

Haberin Devamı

Eğer bu röportajı okuduktan sonra “Bizim de TEV çocuklarına katkımız olsun” derseniz, 4440838 numaralı çağrı merkezinden bağışınızı yapabilirsiniz.

Ayşegül Gökçe kimdir, nerden gelir nereye gider?

Ziraat Fakültesi Mezunuyum. Bir bankada Müdür konumundayken ayrıldım, daha sonra başka bir şirkette bölge müdürlüğü yaptım sonra da Türk Eğitim Vakfı’na geçtim, yaklaşık bir yıldır da buradayım.

TEV başlangıcı nasıl oldu?

Bir arkadaşımın önerisi ile onlardan bir teklif geldi. Önce Adana’da sonra İstanbul’da mülakata gittim.

TEV’in içinde yer almak nasıl bir duygu?

Daha önce finans sektöründe olduğum için hep alan taraftık, şimdi veren taraftayım ve inanılmaz güzel bir şey vermek. Bir yerden yine kaynak geliyor, alıyoruz ama bu apayrı bir şey. Atatürkçü, Cumhuriyet çocuklarına, okumak için çabalayan çocuklara o paranın gittiğini görünce insan çok mutlu oluyor. Hayatımda hiç vakıfta çalışmayı düşünmemiştim ama şuanda çok akıllıca bir iş yaptığımı düşünüyorum. İnanılmaz mutluyum. O çocuklarla beraber olmak, onlara yol göstermek süper bir şey!

Haberin Devamı

Diyelim iki öğrenci geldi. “Allah’ım bunların hangisi doğru söylüyor, hangisinin daha çok ihtiyacı var acaba?” diye hiç ikilemde kalıp, üzüldüğünüz oluyor mu?

İlk bir aylık mülakat sürecinde hiç uyuyamadım, anlattıkları o kadar etkiliyor ki uyuyamıyorsun. Bir de o kadar açıklar ki, hissediyorsun doğru söylediklerini ki aile gelirlerini belgeliyorlar.

Şartlar ne?

İlk baktığımız kriter başarılı olması, ikincisi aile durumu.

Sizi çok etkileyen bir bursiyeriniz var mı?

Var! Bir şehrin köyünden geliyor, ilk sene kazanmış ve puanı çok yüksek olmasına rağmen tek bir tercih yapıyor, gazetecilik! Neden diye sorduk, yıllar önce köyüne bir gazeteci gelmiş, herkesle muhabbet etiş, tüm köyü onu pür dikkat dinleyince o gün mesleğine karar vermiş.Okuyabilmesi içinde her gün köyden ilçeye 8 KM yürümesi gerekiyormuş ve kar kış kıyamet demeden her gün yürümüş. Ve hedefine ulaşmış. Ayrıca o puanla İstanbul, Ankara’ya da gidebilirdi ama o kadar saf masum ki, büyük şehirde yapamazsın demiş öğretmenleri o da Adana’yı yazmış. Burada bile yurttan, fakülteden çok uzaklaşamıyor. Korkuyor!

Haberin Devamı

Bravo çocuğa, hedefin peşinden gitmek denilen şeyin en güzel örneği!

Aynen! Bir çocuğumuz daha var o da Tıp Fakültesi öğrencisi, burs başvurusu için geldi, şartlarını anlattı evet epey sıkıntılıydı. Dedi i “Hocam eğer benden daha çok ihtiyacı olan arkadaş varsa hiç önemli değil ona bursu verin, bana da iş bulun çalışırım ben, okumaya da devam edebilirim.” Dedi. Çocukta ki yüce gönüllülüğe bakar mısınız!
Çıktı mı burs?

Çıktı.

Ne kadar ödeniyor?

400 TL, 9 ay ay veriyoruz ama çok başarılıysa artı 1 ay daha burs veriyoruz.

1967 yılında Vehbi Koç tarafından kurulmuş, peki ilk bursiyeri hayatta mı?

Bursiyer ve bağışçı bilgileri gizli tutuluyor ama kendi ilimizle ilgili bilgi verebilirim. Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, Eski Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Adem Ersoy, Çukurova Üniversitesi Tarım Makinaları Bölümü Prof. Hasan Hüseyin Öztürk bunlar bizim TEV bursiyerlerimiz. Çok var bilinen isimlerden.

Haberin Devamı

Peki şuanda destekleri nasıl?

Adem Ersoy gecemize katıldı, “Ben bu burs ile okudum, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak TEV’e desteğiz” dedi. Azim Öztürk zamanında ben yoktum ama sanırım belediye bünyesinde bir yemek organizasyonu olmuş.

Şimdi ki belediyelerin destekleri nasıl?

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar çok büyük destek. Her zaman kapıları bize açık... Sarıçam Belediyesi Bilal Uludağ aynı şekilde, bağışçımız.

Çukurova Belediyesi ve Yüreğir Belediyesi?

Her iki belediye ile de henüz protokol imzalamadık, geçen sene hazırladık ama imza henüz olmadı.

Çelenk, bağış fiyatları nasıl?

Panolar 70, birkaç kişi olduğu zaman kademeli 50 TL.

Haberin Devamı

Bazen cenazelerde TEV olarak stantlarınız oluyor, her cenazede mi varsınız?

Hayır, bir çelenk siparişi olduğu zaman gidiyoruz. Ama onun dışında her cenazede yokuz.

Peki sonra aileye “Şu kişi şu kadar bağıştı yaptı” mı diyorsunuz?

Hayır. Kimler çelenk gönderdiyse bunun listesini, aileye “Aşağıda ismi yazılan kişiler sizin adınıza TEV’e çelenk bağışı yapmıştır diye yazı gönderiyoruz. Belirli bir tutarı geçmişse gönderimler o zaman plaket yaptırılıyor. Rahmetlinin resmi, TEV’in logosu ve gümüş çerçevede bağış yapanların isim listesi yazılıyor.

Doğum günü, doğumlar bunlarda da var mı?

Tabii ki, mutlu gün kartları diyoruz. Mesela anneler günü, babalar günü. Geçmiş olsun kartları var, doğumlar ameliyatlar. En mantıklısı da bu çünkü zaten çiçekleri hastaneler kapının önünde tutuyor odalara almıyorlar.

Bazı kişiler artık düğün davetiyelerine “Çelenk gönderilmemesi yerine TEV’ bağışta bulunulması rica olunur.” Diye not yazıyor. Bilinç artmaya başladı sanki?

Evet, bu şekilde yapanlara çok büyük teşekkür ediyoruz, keşke herkes böyle yapsa. Gerçekten ülke olarak eğitime ihtiyacımız var. Zekâ var, akıl çalışıyor ama imkan yok!

Adana’da kaç öğrenciniz var?

100 kadar ama bu sene sadece 33 öğrenciye burs verebildik. Soma Faciasından dolayı yaklaşık 2000 bin öğrenci kontenjanı oraya aktarıldı. Meslek lisesi ve Üniversite öğrencilerine sadece burs veriyoruz ama şuanda Soma’da kreşten itibaren eğitimlerinden artık biz sorumluyuz.

Sadece Adana gönderimleri mi?

Hayır, Karaman, Niğde, Mersin, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye benim sorumluluğumda.

Burs önceliği şehir dışından gelenlere mi?

Gelir durumu etkiliyor. Mesela bir öğrencimiz vardı, ailesinin gelir durumunu sorduğumuzda “Babam bazen 5 TL ya da 10 TL kazanıyor günde” dedi. Ne iş yapıyor dedim, “Eskici, tablayla çıkıyor, o gün eski bir şey alırsa götürüp onu satıyor ne tutarsa” diyor. Böyle bir çocuğa verirsin. Ama mesela baba memur, tek çocuksa önceliğimiz değişiyor.

“Başı kapalı, siyasi görüşü şu, mezhep bu…” böyle ayrımlarınız yok değil mi?

Asla yok! Doğulu öğrencimiz de var, İstanbullu öğrencimiz de var, Karadenizli öğrencimiz de var.

Eğitim ve öğretimin son günlerindeyiz ki önümüzdeki yıl bursları şimdiden bildiriliyor değil mi?

Dönem sonunda Transkriptleri getiriyorlar, yazın inceliyoruz, Eylül ayında başvurular yapılıyor sonra açıklanıyor.

Maddi destek dışında neler yapıyorsunuz?

Eğitim konusunda da destek veriyoruz. Çocukların kişisel gelişimlerine yönelik seminerler var, İngilizce ya da ders konusunda eksikliklerinin olduğunu söyleyen öğrencilerimizin o alanda eğitim almalarını sağlıyoruz. Mesela İngilizce konusunda sıkıntısı olan öğrenciler var burada bir de bir eğitim kurumuyla anlaşma yolundayız şuanda. Yazın memleketine gitmeyip, yeni eğitim döneminde geçinebileceği parayı biriktirmek için burada kalan öğrencilere güvenilir yerlerde iş imkânları sağlıyoruz.

Önümüzde Ramazan ayı var sonra bayramlar var. Yazın bu bölgenin düğün dernekleri de başlar. Neler söylemek istersiniz?

Düğünlerde, açılışlarda TEV panolarını göndermelerini istiyoruz, cenazelerde yine çelenk gönderilmesini istiyoruz. Kimsesi olmayan ya da maddi durumu iyi olan birçok kişi var, bize bağışta bulunabilirler. Ayrıca bize yapılan bağışlardan sonra verdiğimiz makbuzlarla vergi indiriminde kullanabiliyorlar. İşyeri sahiplerinin ve sanayicilerinin hiçbir kaybı da olmuyor. O yüzden biraz daha duyarlı olmalarını ve hep beraber daha çok çocuğa uzanalım istiyoruz. Bu çocuklar bizim geleceğimiz, çocuklara inansınlar destek versinler. Bizim sloganımız “Umut ol” umut olunsun çocuklarımıza.

Yazarın Tüm Yazıları