Dr. Hüseyin H. Serdar
Dr. Hüseyin H. Serdar
Dr. Hüseyin H. SerdarYazarın Tüm Yazıları

Lokanta yasak, kongre serbest! 65 yaşa özgürlük

Bir yıl önce Dünya Sağlık Örgütü-WHO yaş dilimlerini yeniden düzenledi. Buna göre;

Haberin Devamı

-0-17 yaş: Ergen
-18-65 yaş: Genç
-66-79 yaş: Orta yaşlı
- 80-99 yaş: Yaşlı olarak kabul ediliyor. 100 ve üzerini de artık ileri yaşlı sayalım gitsin.
Ancak DSÖ 65 yaş’ı hala genç olarak görüyor.

ÖMÜR UZUYOR

Lokanta yasak, kongre serbest 65 yaşa özgürlük

Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri yaşam sürelerini belirliyor.
‘Ortalama ömür’ gelişmiş ülkelerde 75-85, bizde de 71 yaş sınırına geldi. Ölüm yaşı erkeklerde 67’ye, kadınlarda da 74’e yükseldi.
TÜİK ömrümüzü uzattı…
*
Kalite ‘doğumda beklenilen yaşam süresi’ni arttırıyor. Memleketimizde doğumda beklenen yaşam süresi erkekler için 76, kadınlar için 81 yıl.
Yurdum insanı yaşasın arkadaş…
*
Yaşlılık genetik yapı, yaşam tarzı ve kronik hastalıklar gibi değişkenleri kapsıyor. Karmaşıktır, yaşlılık kronolojik, fizyolojik ve sosyal yaşlanma kavramlarıyla tanımlanıyor.
Kronolojik takvim yaşına dikkat ederek sağlıklı, uzun, mutlu ve huzurlu yaşamanın yolları aranmalı.
‘İyilik hali’ parayla pulla satın alınamıyor, istemekle, gayretle ulaşılabiliyor. Buna ulaşan gelişmiş toplumlar ‘ihtiyarlık’ sözcüğünü kullanmıyorlar.

Haberin Devamı

ÖNLEMLER VE 65 YAŞ

Metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş yasağı, hafta sonu yaptırımları ve sokağa çıkma kısıtlılığı uygulanan 65 yaş zor durumda…
65 yaş üstü ve 20 yaş altına getirilen COVID-19 önlemleri ne kadar gerçekçi?
Halk sorguluyor!..
Bu yaş grubu insanlar üretkenliklerini hala sürdürüyorlar, faaller.
Yaşam kavgası yapıyorlar, çalışmaya ihtiyaçları var.
*
65 yaş sınırı nasıl tespit edildi?
Kamu çalışanlarımız 65 yaşını doldurduklarında zorunlu olarak ‘yaş haddinden’ emekli edilirler.
Sokağa çıkma kısıtlılığı buradan mı geliyor?
Kim belirledi bunu?
Bilim Kurulu mu?
Peki bilim kurulunda 65 yaş üstü hocalarımız var mı?..
*
O zaman hatırlatalım!
İstedikleri takdirde üniversitelerimizin öğretim üyeleri 75, din görevlilerimiz 67 yaşını doldurana kadar görev yapabilirler...
*
Yurttaşlarımızı kısıtlamadan kurtaralım. Önlemeleri yeniden gözden geçirelim, bir formül bulalım.
Sağlıklarını, yani iyilik hallerini korumak için sokağa çıkmalılar, yürümeliler, hayatlarını sürdürebilmeleri için de çalışmaya ihtiyaçları olduklarını unutmayalım.
65 yaşa özgürlük!

Haberin Devamı

FARKLI STANDARDLAR

Canından ve sağlığından kaygı duyan vatandaş COVID-19 önlemlerini önemserken, “maske, mesafe, temizlik” sloganıyla özetlenen yasaklara ve kısıtlamalara uymayanlara para cezaları kesilirken, farklı yaptırımlar uygulanırken parti kongrelerinin yapılması eleştiriliyor.
*
Lokantalar, çorbacılar, pizzacılar, köfteciler, pastaneler, börekçiler müşterilerini 20-30 dakika dükkanlarında oturtamıyorlar.
Parti kongrelerinde maske-mesafe-temizlik’in ruhuna fatiha okunarak saatlerce yan yana durulabiliyor ama müşteriler dükkanda oturamıyorlar!
Önlemleri uygulasınlar ve işlerini yapsınlar...
*
COVID-19 dünyada ve ülkemizde sağlık sorunundan farklı boyutlara gidiyor; ‘aş, iş ve geçim’ toplumsal yıkıma doğru ilerliyor. Sosyo-ekonomik sorunlara karşı yönetim daha etkili bir bakış geliştirmeli.

Haberin Devamı

KATİP YAZ YARE BÖYLE

“Katip yaz yâre böyle” isimli makalemde birçok mesleğin bittiğini, arzuhalciliğinde sona ermek üzere olduğunu, Avukatlık Kanunu’nun bunu zorunlu kıldığını ifade etmiştim.
Diğer illerde olduğu gibi çalışma ve evlerine ekmek götürme mücadelesi veren, zaten topu topu beş kişi kalan bu arzuhalcilerin seslerini ve taleplerini yansıtmıştım. Ve konunun kanun gereği sıkıntılı olduğunu da belirtmiştim.

ARZUHALCİLİK VE BARO

Bursa Barosu başkanı sayın Av. Gürkan Altun konuyla ilgili açıklama gönderdi. Özetle; Anayasamızın ikinci maddesinde yazılı “sosyal devlet” vurgusunun yerini bulması için çaba gösteren Bursa Barosu, günümüz koşullarında hiçbir yurttaşın aç ve açıkta kalmaması, sosyal adaletin sağlanması için de mücadele etmektedir tespitiyle “arzuhalcilik” mesleğinin, günümüz modern yaşamıyla uyumlu olmadığını ve ne yazık ki “nostalji” olarak anılmaktan öte gitmeyeceğini kabullenmemiz gerekmektedir. Bu nedenle, öncelikle Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesini hatırlatmamız elzemdir: “Kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etmek ve savunmak, adli işlemleri takip etmek, bu işlere ait bütün evrakı düzenlemek, yalnız baroda yazılı avukatlara aittir hatırlatmasını yaptı.

Haberin Devamı

BARO YOKSULLARI DA KORUR

Sayın Altun “Yoksul yurttaşların adalete erişim kolaylığı ve maliyeti konusundaki yakınmalara karşılık olarak da şunu ifade edebiliriz. ‘Adli Yardım’ müessesesi baroların uhdesindedir. Hak aramaya çıkan ve avukat tutmaya gücü olmayan yurttaş, her ilde baroların adli yardım birimlerine başvurarak avukat talep edebilmekte, ücreti de devlet tarafından karşılanmaktadır” dedi.
*
Evet, maalesef bazı meslekler nostaljiden ibaret olacaklar…
Yoksul vatandaşlarımızın adalet sarayındaki Baro Adli Yardım Birim’ne müracaat ederek “ücretsiz” olarak avukat talep edebileceklerinin hatırlatılması yurttaşlara iyi gelecek.

İLETİŞİM LİDERİ YUSUF ZİYA YÜCE

Haberin Devamı

Lokanta yasak, kongre serbest 65 yaşa özgürlük“Basın Dostu 50 İletişim Lideri” belirlendi.
Business Life İş Hayatı ve Ekonomi Dergisi’nin geleneksel hale getirdiği “Basın Dostu 50 İletişim Lideri” 2020 yılı araştırmasının sonuçları yayınladı.
Ulusal ve uluslararası faaliyetleriyle bilinen holdinglerin kurumsal iletişim yöneticileri arasından 78 ekonomi gazetecisinin tespitleriyle, Vahap Munyar, Dr. Fatoş Karahasan, Jale Özgentürk Altunay, Salim Kadıbeşeğil, Seyfettin Bayram, Şelale Kadak ve Volkan Akı’dan oluşan Jürinin görüş ve oylarıyla iletişim liderleri belirlendi.
Basın Dostu 50 İletişim Lideri listesine derginin Ocak-2021 sayısına www.businesslife.com.tr ‘den ulaşabilirsiniz.
*

Yusuf Ziya Yüce, Limak Enerji kurumsal iletişim direktörü olarak Bursa’da görev yapıyor. Seçilmesinin anlamı diğer 49 iletişim liderinin görev yaptığı firmaların genel müdürlükleri ve yönetim merkezlerinin İstanbul’da olmasıyla önem kazanıyor.
Listeye baktığımda seçilenlerin tamamı tartışmasız ağır profesyoneller, belirleyici jüri ise bilinen isimler…  
Etkin iletişimiyle Bursa basın camiasında özel bir yer edinen ve ‘doğru bilgiyi aktarabilmek için basın ile ortak çalışmak şart, güney Marmara bölgesinde yerel ve ulusal basın ile iletişimimizi aralıksız sürdürüyoruz’ diyen genç dostumuz Yüce aynı zamanda Medipol Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak kurumsal iletişim ve pazarlama dersleri de veriyor.
Bursa’ya ve Limak Enerji’ye değer kattığını düşünüyor, kendisini kutluyorum.

Yazarın Tüm Yazıları