Zafer Toprak’ın ardından

TARİHÇİ, bilim adamı Zafer Toprak da (1946–2023) aramızdan ayrıldı.

Haberin Devamı

Hem kitaplarının okuruydum hem de dostumdu.

Çalışmalarıyla Cumhuriyet ve Cumhuriyet’in ilanından bugüne bir ülkenin en önemli günlerinin belgelerle doğru tarihini yazdı ve ilkelerin ışığında değerlendirdi.

Devrimin inançlı bir kişisiydi. Bazı bilim adamları vardır ki tarihin önemli bir dönemini onları okumadan anlayamazsınız. Zafer Toprak da bu tür insanların başında gelirdi.

‘Karalama Defteri’ için konuşma yaptığında, çalışma düzenine de hayranı olmuştum. Kitaplarını dış etmenlerden korumak için jelatinle kaplamıştı.

Hazırladığı birçok çalışmasının açılışında bulundum, bunlardan biri de Lozan Sergisi’ydi.

Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nün kurucusuydu.

Bazı kitaplarında güncel birçok konuyu bulabilirsiniz.

Benim önemli bulduğum kitaplarından biri de Türkiye’de Kadın Özgürlüğü ve Feminizim’dir.

Haberin Devamı

Nutuk ekseninde hazırladığı üç ciltlik Atatürk kitabı, inkılâpları anlamak, özümsemek isteyen herkes için bir başvuru kitabıdır.

Cumhuriyet’in 100. yılında okunması gereken bir çalışmadır.

Zafer Toprak, Cumhuriyet’in 100. yılı için Folkart’ın açacağı sergiye dört ciltlik bir eser hazırlamıştı.

Eserin editörlüğünü Fahri Özdemir yaptı.

Anılarımızda, kitaplarında yaşayacak.

Zafer Toprak’ın ardından

MERSİN’İN ÖDÜLÜ ORHAN PAMUK’UN

"ÜLKEMİZDE ve Mersin’de edebiyat ilgisini geliştirmek ve ulusal ölçekte bir verime dönüştürmek, edebiyat okurlarının dikkatini nitelikli örneklere çekmek üzere; yapıtlarıyla Türk edebiyatının gelişmesine katkıda bulunmuş kişileri onurlandırmak, daha yaygın okunmasını sağlamak için" Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) öncü girişimiyle kent adına verilen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün bu yıl sahibi Orhan Pamuk oldu.

Ödül Değerlendirme Kurulu üyeleri Celâl Soycan, Turhan Günay, Metin Cengiz, Yavuz Özdem ve Cemal Sakallı’dan oluşuyor.

2023 yılı için önerilen adaylar arasından:

a) Doğu / Batı arasındaki tarihsel ve kültürel çelişkileri, öz/öteki arasındaki kimlik gerilimini, şimdi/geçmiş arasındaki kopuşu, modernleşme sürecinin sancılarını, modern öznenin yönsüzlüğünü yeniden yapılandırmacı bir anlayışla kurguladığı; bu perspektifle çoksesli, çok katmanlı ve çoklu okumalara olanak tanıyan romanını yaratıcı düşünsel bir oyun olarak biçimlendirebildiği, roman sanatına hareketli, diyalojik bir kimlik kazandırdığı;

Haberin Devamı

b) Doğu/Batı sanat rejimlerini, resim sanatı üzerinden tarihsel zeminde yeniden kurgulayarak ve yapısökümüne alarak roman sanatına plastik sanatları, mimariyi, tarihi, sosyolojiyi, mitolojiyi dahil edebildiği, romanını sanatlar arası ve disiplinler arası bir bağlama oturtabildiği;

c) Modern ve geleneksel hayat arasında kopuşu telafi etme arayışıyla kültürel sürekliliği öne alarak geçmiş ve şimdi arasında düşünsel tezatlıkların arketip bağlamlarını yakalayabildiği, bunu öz kültürel kimliğin katılaşmasına karşı güçlü bir tavır olarak uygulayabildiği;

d) Gündelik hayatın nesnelerini, maddi kültürel hafızamızı müze-roman formunda kurgulayıp, kurguyu da roman-müzesine dönüştürerek romandan bir müze kurabildiği, romanı bir kültür koleksiyonu olarak mekânsallaştırabildiği, edebiyatımıza ve dünya edebiyatına düşünsel arayışlarla öncü, kalıcı ve değerli katkılar yapabildiği;

Haberin Devamı

e) 60’tan fazla dile çevrilen, 100’den fazla ülkede yayımlanan eserleriyle ve 2006 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanarak Türk edebiyatının ve Türkçenin dünya edebiyat okuru çevresinde özel bir dikkatle izlenmesine çok kıymetli katkıları için, çağdaş romanımızın usta ismi Orhan Pamuk’u ödüle değer bulmuştur.

Ödül töreni 03 Kasım 2023’te yapılacak.

Zafer Toprak’ın ardından

KARAMANİ SERAMİK ATÖLYESİ’NİN SERGİSİ AÇILIYOR

KARAMANİ Seramik Atölyesi’nin 11 katılımcısının çalışmalarından oluşan grup sergisi, Schneidertempel Sanat Merkezi’nde 8 Haziran 2023 Perşembe günü açılıyor.

Armik Pınarbaşı, Çağla Gülol, Emre Durdu, Evren Altınel, Fersan Yaşar, Figen Haydar, Gülgün Öztaş, Işıl Erduyan, Neslihan İlhan, Nurtaç Buluç ve Sabina Alçe’nin seramiklerinden oluşan sergiyi Ersu Pekin tasarladı. Kimisi birkaç aydır, kimisiyse 7 yıldan fazla bir süredir Karamani Seramik Atölyesi’nde seramik yapan katılımcılar, Türkiye’nin duayen seramikçilerinden Ayfer Karamani’nin kızı ve çırağı Arzu Karamani Pekin’le birlikte sürdürüyorlar çalışmalarını.

Haberin Devamı

60 yılı aşkın bir süre etkin olarak çalışmış olan Ayfer Karamani, aynı zamanda 40 yıldan fazla bir zaman atölyesinde öğrenci yetiştirdi. Kendi üslubu, çalışma tarzı, sanat anlayışı, seramiğe yaklaşımı ve bunu aktarış biçimiyle yarattığı ortam, özgün bir atölye nefesi oluşturdu. Bu usta nefesin etkisini 2015 yılından beri, kendisini ‘müzmin çırak’ olarak adlandıran kızı Arzu Karamani Pekin devam ettirmeye çalışıyor.

Sergi, 20 Ağustos 2023 tarihine dek izlenebilecek.

Yazarın Tüm Yazıları