Türk müziğini bilerek dinlemeli

Ergun Balcı’nın hazırladığı ‘Nevzat Atlığ: Mûsikîmizle Övünmemiz İçin’ adlı kitabı okuduğumuzda kendini müziğe adamış Türk musikisi koro şefi Nevzat Atlığ’ın çalışmaları konusunda bilgiler öğreniyoruz.

Haberin Devamı

Müzik elbette önce kulaklara ulaşır. Kulaklara ulaşmadan önce bilgi edinirseniz elbette o parçadan çok daha fazla zevk alırsınız. Bugün dinlediklerimizin yaratıcıları, uygulayıcıları, icracıları hakkında kitaplar bir müzikseverin kitaplığında bulunmalı. İyi konserleri belleğimden geçirdiğimde hiç kuşkusuz önce Nevzat Atlığ’ın korosunu hatırlarım. Pazar günleri 15 günde bir AKM’de saat 11.00’de gerçekleştirilen konserlere giderdim. Koltuk arkadaşlarım da Ayhan Songar ve Ahmet Kabaklı’ydı.

Kahire’de bir kongreye gittiğimizde de Kavalalı Mehmet Ali Paşa Camisi’nin bahçesinde koroyu dinlemiştim. Dr. Nevzat Atlığ her konser için mutlaka o güne kadar arşivlerde kalmış bir besteyi seslendirirdi. Konserlerin kayıtları yapıldı, notaları yayımlandı; bu yönden de hizmetlerini anmalıyım. Şimdi Bodrum’da yaşıyor, orada da çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Ergun Balcı’nın hazırladığı ‘Nevzat Atlığ: Mûsikîmizle Övünmemiz İçin’ adlı kitabı okuduğumuzda kendini müziğe adamış birinin ekseninde Türkiye’de Türk müziği çalışmaları konusunda bilgiler öğreniyoruz. Bakın, Nevzat Atlığ kendini nasıl tanıtıyor: “Mesut Cemil Bey’i (müzisyen, besteci ve tambur ustası) ne kadar devam ettirip kendi şartlarım altında ne kadar geliştirebildiysem, aynı ilkeler doğrultusunda gerekli yenilikler getirebildiysem kendimi o kadar liyakatli bir halef sayarım.”

Türk müziğini bilerek dinlemeliNevzat Atlığ: Mûsikîmizle Övünmemiz İçin
Ergun Balcı
Kubbealtı Neşriyatı Yayınları

MÜZİĞİMİZE NASIL BAKIYORLAR?

Kitabın ilk yazısı, ‘Övgüsüz Anlatılamayan Bir Ömrün Başlangıç Metni’ ‘Ah, O Güzel İnsanlar, O Güzel Çocukluk’, ‘İstanbul’da Bir Tıbbiyeli’, ‘Konservatuvar’dan Radyo’ya Kısa Yol’, ‘Hoş Sadâ Peşinde’, ‘Devletin Kutlu Katına Doğru’ ve ‘Nihayet’ olmak üzere altı bölümden oluşuyor. Ama önce kitabın yazılış düzenini tanıtayım. Her bölümün başında bir şairden, bir yazardan, bir besteciden ayrıntı var. Kitapta Sâmiha Ayverdi ve Abdülhak Şinasi Hisar’dan alıntılar da var.

Haberin Devamı

3’üncü bölümün başlangıcı bir halk deyişinden: “Demişlerdi gelenler bizden evvel / Kulak âşık olurmuş gözden evvel.” 4’üncü bölümdeyse Nevzat Atlığ’ın radyo müdürü oluşundan bahsediliyor.

Yabancılar müziğimize nasıl bakıyor, kitapta bunu da öğreniyoruz. Almanya’da Tübingen’de kapanış konserinin ardından, konseri izleyen Prof. Arnold Feil Türk müziği üzerine konuştu, Batı müziğiyle mukayesesini yaptı. Nevzat Atlığ, üç Mevlevî ayininin sayısını dokuza çıkardı, nevzatatlig.com sitesini İstanbul Üniversitesi’ne bağışladı, koronun bütün icralarını bu web sitesinden dinleyebilirsiniz. Türk müziğinin önemli bir adını, çalışmalarını, müziğimize katkılarını öğrenmek için bu kitabı okumak gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları