Sedat Simavi Ödülleri belli oldu

Hürriyet’in ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucusu Sedat Simavi’nin anısına düzenlenen ödüller her yıl ölüm tarihi olan 11 Aralık Günü yapılan bir törenle kazananlara verilirdi.

Haberin Devamı

Pandemi nedeniyle bu tören bu yıl düzenlenemeyecek.

44 yıldır verilen ödülleri kazananların listesi:

GAZETECÄ°LÄ°K ÖDÃœLÃœ:Â

Hazal Ocak

Cumhuriyet gazetesinde 20 Ocak 2020 ve 14 Temmuz 2020 tarihlerinde yayımlanan ‘Damat İşi Biliyor’ ve ‘İşte Burası Önemli!’ başlıklı haberleri nedeniyle ödül aldı.

Seçici Kurul ayrıca, Ercan Arslan’ı milliyet.com.tr haber sitesinde 22 Temmuz 2020 tarihinde yayımlanan ‘Son Dakika! Bu Fotoğrafları Daha Önce Görmediniz! ‘Corona Virüsten Önce ve Sonra İstanbul...’  haber fotoğrafları nedeniyle övgüye değer buldu.

RADYO ÖDÜLÜ:

Çiğdem Işık–Sevilay Tunalı

TRT Radyo 1’de 12 ve 19 Şubat 2020 tarihlerinde yayınlanan (7. ve 8. bölümler) ‘Musıkî Sarrafları’ adlı ortak radyo programı.

TELEVİZYON ÖDÜLÜ:

Haber: Beril Ötkan ve Berkcan Tuğu

Haberin Devamı

Fox TV’de 4 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan ‘Evde Ekmek Yok’ adlı ortak haber programı.

Belgesel: Erman Yüksel-Ömer Kablan

TRT Televizyonu World Kanalı’nda 27 Şubat 2020 tarihinde yayınlanan ‘Diplomat Katilleri’ adlı ortak belgesel programı.

EDEBİYAT ÖDÜLÜ:

Beşir Ayvazoğlu, ‘Fikret’ adlı biyografi çalışması nedeniyle ödüle değer görüldü.

SOSYAL BİLİMLER ÖDÜLÜ:

Doç. Dr. Yahya Araz, ‘Osmanlı İstanbul’unda Çocuk Emeği: Ev İçi Hizmetlerde İstihdam Edilen Çocuklar (1750-1920)’ adlı eseri.

Seçici Kurul ayrıca, Araş. Gör. Dr. Sedef Erkmen’in ‘Türkye’de Kürtaj: AKP ve Biyopolitika’ adlı eserini övgüye değer gördü.

SAĞLIK BİLİMLERİ ÖDÜLÜ:

Doç Dr. Savaş Taşoğlu, ‘Orak Hücre Anemi Tanısı İçin Yenilikçi, Ucuz Maliyetli ve Taşınabilir Cihaz Geliştirilmesi’ başlıklı çalışmasıyla ödüle değer görüldü.

SPOR ÖDÜLÜ:

A Milli Kadın Voleybol Takımı.

‘CEV Kadınlar Tokyo Olimpiyat Oyunları Avrupa Kıta Elemeleri birincisi’ oldukları için.

Seçici Kurul ayrıca, Fatma Demir’i ‘Atlet - (Kadınlarda 1.13.48’lik derece ile) Balkan Yarı Maratonu Şampiyonu’ olması gerekçesiyle övgüye değer bulundu.

BASINDA Ä°LKLERÄ°N YARATICISI: SEDAT SÄ°MAVÄ° (1896-1953)

ÖNCÜ çalışmaları ile adını yayın tarihine yazdıran Sedat Simavi, 1896 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Hamdi Simavi Bey, annesi Sultan Abdülhamit sadrazamlarından Saffet Paşa’nın torunu Aliye Hanım’dır. Sedat Simavi, babasının görevli olduğu Samsun’da ilk Fransızca derslerini aldı. Kadıköy Saint-Joseph Fransız Okulu’nda başladığı öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı (1912), okul sıralarında ilk karikatürleri yayınlanmaya başlandı. 1. Dünya Savaşı patlak verince Hadımköy’deki birliğine katıldı. 1916’da Şeker Bayramı’nın birinci günü ‘Hande’ adındaki haftalık dergiyle yayın hayatına atıldı. 1917’de Müdafaa-i Milliye Cemiyeti adına ilk defa konulu bir film çevirdi. ‘Pençe’, ‘Casus’ ve ‘Alemdar Vakası’ filmleri böyle doğdu. İstanbul’un çeşitli semtlerinde başarı ile oynadı. ‘Diken’ ve ‘İnci’ dergilerini de bu arada yayımlamıştı. Sedat Simavi, günlük gazete idealine 21.07.1920’de ‘Dersaadet’ ile kavuştu. Gazete, Sevr Muahedesi’nin yarattığı karamsarlığa karşı yapıcı bir ruh aşılıyordu. Onu ‘Payitaht’, ‘Güleryüz’ izledi. 15 Mart 1933’te yayın hayatına atılan haftalık ‘Yedigün’ ile 18 yıl en çok satan dergiyi çıkarma başarısına sahip oldu. Gazetecilerin dayanışmalarını ve bağımsızlıklarını sağlamak amacıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurulmasında öncü oldu. Cemiyetin 1 numaralı Şeref Rozeti’ni taşıdı ve ilk başkanlığa seçildi. Sedat Simavi, 1 Mayıs 1948’de Türkiye’nin en büyük tirajlı gazetesi ‘Hürriyet’i yayımlamaya başladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı iken üniversitede Gazetecilik Kürsüsü’nün kurulması için de ilk yazılı başvuruyu yaptı. Sedat Simavi’nin mücadeleli hayatı 11 Aralık 1953’te son buldu.

Haberin Devamı

Kandilli’deki aile mezarlığına defnedildi.

*

ÖDÜLLERİ kazananları kutluyorum.

Yazarın Tüm Yazıları