Pembe Köşk’ün hatırlattıkları

Dün, Yalçın Bayer’in Pembe Köşk ile ilgili notlarını okudum.

Haberin Devamı

Yıllar önce Gülsün Bilgehan’ın yazdığı ‘Mevhibe-Çankaya’nın Hanımefendisi’ kitabının tanıtımı için beni Pembe Köşk’e çağırmışlardı.

Daveti Metin Toker arzu etmişti. Ağırlamayı, karşılamayı Özden Toker gerçekleştirmişti.

Köşkün bahçesinde Ankara ve İstanbul’dan seçkin bir topluluk karşısında konuştum. İnönü’ye, Mevhibe Hanım’a duyulan sevgi ve saygının bir gösterisiydi.

Pembe Köşk’ün hatırlattıkları

Pazar günü bu ilgi beni de mutlu etmişti, unutamadığım günlerden birini yaşamıştım.

Annem, doğum günüm olan 23 Aralık’ta benden ayrılmış, sonsuzluğa göç etmişti. O gün Özden Toker aramış, annesi Mevhibe Hanım’ın da kendi doğum gününde vefat ettiğini söylemişti.

Haberin Devamı

Zeynep Bilgehan’dan tarihleri aldım, üzerinden 30 yıla yakın geçmiş.

DÜNYA KİTAP ÖDÜLLERİ VERİLDİ

29. Dünya Kitap ‘2021 Yılın En İyileri’ ödülleri Sofitel İstanbul Taksim Hotel’de yapılan törenle verildi. Edebiyat, iş ve sanat dünyasının katıldığı töreni, Dünya Kitap Dergisi Yayın Yönetmeni Faruk Şuyün sundu.

Doğan Hızlan, Faruk Şüyün, Metin Celâl, Sevengül Sönmez ve Sırma Köksal’dan oluşan 2021 Dünya Kitap Yılın Telif, Yılın Çeviri kitapları ve Yılın Yayınevi Seçici Kurulu, Mehmet Hakkı Suçin’in dilimize Adania Shibli’den çevirdiği ‘Küçük Bir Ayrıntı’ (Can Yayınları) kitabına Yılın Çeviri Kitabı Ödülü’nün verilmesini oybirliğiyle kararlaştırmıştı. Suçin’e ödülünü Birleşmiş Markalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel takdim etti.

Ahmet Örs, Faruk Şüyün, Mehmet Yaşin, Osman Serim ve Zeynep Kakınç’tan oluşan 2021 Dünya Kitap Yılın Gastronomi Kitabı Seçici Kurulu oybirliği ile Kübra Sultan Yüzüncüyıl, Aynülhayat Uybadin, Arif Bilgin ve Suavi Aydın’ın hazırladıkları ‘Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı/Bir Yemek Antropolojisi’ (Yapı Kredi Yayınları) kitabına Yılın Gastronomi Kitabı Ödülü’nün verilmesini kararlaştırmıştı. Ödülleri kendilerine Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ Oksijen Tesisleri Genel Müdürü Alp Gürdil, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak takdim ettiler.

Haberin Devamı

Aynı seçici kurul, Ali Ekber Yıldırım’a Jüri Özel Ödülü verilmesine yine oybirliğiyle karar vermişti. Yıldırım’a ödülünü Gastronomi Seçici Kurulu Başkanı Ahmet Örs takdim etti.

Yine aynı seçici kurul, Ebru Baybara Demir’e Gastronomi Kültürü Emek Ödülü verilmesini kararlaştırmıştı. Ödülü Ebru Baybara Demir’in kızı Pelin Dökmen’e, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen takdim etti.

Dünya Kitap 2021 Yılın Kurumsal Yayınevi Ödülü, Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları’nın oldu... Ödülü, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy aldı. Arısoy’a ödülünü seçici kurul üyesi şair ve yazar Metin Celâl takdim etti.

Didem Eryar Ünlü, Doğan Selçuk, Faruk Şüyün, Fatoş Karahasan, Handan Sema Ceylan, Mustafa Kemal Çolak, Osman Saffet Arolat, Rüştü Bozkurt ve Vahap Munyar’dan oluşan 2021 Dünya Kitap Yılın ‘İş Dünyası’ Kitapları Seçici Kurulu, oybirliği ile ödülün Mariana Mazzucato’nun ‘Girişimci Devlet’ine (Koç Üniversitesi Yayınları) verilmesini kararlaştırmıştı. Ödülü, Mazzucato adına Koç Üniversitesi Yayınları Satın Alma ve Pazarlama Sorumlusu Ahmet Yeğin, Sertrans Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Keleş’ten aldı.

Haberin Devamı

Adnan Özer, Erol Üyepazarcı, Faruk Şüyün, Seval Şahin ve Sevin Okyay’dan oluşan 2021 Dünya Kitap Yılın Polisiye Kitabı Seçici Kurulu, oybirliği ile Elçin Poyrazlar’ın ‘Ecel Çiçekleri’ (Doğan Kitap) kitabına Yılın Polisiye Kitabı Ödülü verilmesini kararlaştırmıştı. Ödülü Poyrazlar’a gazeteci ve yazar Zeynep Oral takdim etti.

2021 Dünya Kitap Yılın ‘İş Dünyası’ kitapları Seçici Kurulu, oybirliği ile ‘1871-2021 Kuru Kahveci Mehmet Efendi Mahdumları’nın 150 Yılı’ kitabını Yılın İş Dünyası Marka Kitabı olarak seçmişti. Ödülü, Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları Satın Alma ve Lojistik Müdürü Sezin Özakıncı’ya Sofitel Taksim İstanbul Genel Müdürü Soner Metin takdim etti.

Haberin Devamı

Aynı seçici kurul, Ayşen Zamanpur’un ‘Bir Markanın Direniş Öyküsü, Diren Keçi’ (Doğan Kitap) kitabının Yılın İş Dünyası Anı Kitabı olmasını kararlaştırmıştı. Zamanpur’a ödülünü seçici kurul üyesi, Dünya Gazetesi Başdanışmanı Rüştü Bozkurt takdim etti.

2021 Dünya Kitap Yılın Telif, Yılın Çeviri Kitapları ve Yılın Yayınevi Seçici Kurulu, oybirliği ile ‘Kronik Kitap’ı Yılın Yayınevi olarak belirlemişti. Kronik Kitap’ı temsilen yayınevinin ortağı Cüneyt Dalgakıran’a ödülünü Dünya gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar takdim etti.

Aynı Seçici Kurul, oybirliği ile Seray Şahiner’in ‘Ülker Abla’ (Everest Yayınları) kitabına Yılın Telif Kitabı Ödülü’nün verilmesini kararlaştımıştı. Seray Şahiner Londra’da bulunduğundan ödülü, Everest Yayınları Yayın Yönetmeni Saadet Özen, Atilla Dorsay’dan aldı.

Yazarın Tüm Yazıları