Koç ailesinin tarihi

Semahat Arsel’in belgesel roman tadındaki ‘Kuşaktan Kuşağa’ kitabı, Koç ailesinin yaşamı içinde Türkiye’nin gelişme sürecini de anlatıyor.

Haberin Devamı

Vehbi Koç’un kızı Semahat Arsel’in ailenin tarihini yazıya geçiren ‘Kuşaktan Kuşağa’ kitabı, belgesel bir anlayışı yansıtıyor. Hazırlayan, Ayşe N. Sümer.
Ankara’dan başlayarak İstanbul’da devam eden kitabın içeriğinde, Koç ailesinin yanı sıra yakın akrabaları ve dostlarını da öğreniyoruz. Ticaretten sanayiye, Türkiye’nin gelişme sürecinin her aşaması bu kitapta yer alıyor.
Önsözden bir bölüm:
“Aile büyüklerimiz hayattayken, geçmişle ve eskilerle, ailemizin kökleriyle, atalarımızla ilgili aklımıza gelen soruları onlara sorar, bilgi alırdık.
Önce annem, sonra babam ve etrafımızdaki yaşlı akraba ve tanıdıklar teker teker vefat edip aramızdan ayrılınca, geçmişle ilişkilerimizin bazı yerlerde tamamen koptuğunu, bazı yerlerde de unutulduğunu daha fazla hissetmeye başladım. Artık soracak insan pek azaldı. Yok gibi... Sadece bir iki kişi kaldı. Hayretle fark ettim ki ailenin en büyüğü ve geçmişle bağlantısını kuran ben oluvermişim. Akraba ve tanıdıklar, kardeşlerim, yeğenlerim eskiyle ilgili bilgileri bana sormaya başladılar. Kitabımın amacı, dinlediklerimi, yaşadıklarımı ve gördüklerimi anlatırken, zamanla ‘yaşam tarzının’ örf ve âdetlerin nasıl değiştiğini, ülkenin, sosyal, ekonomik ve politik açılardan nelere tanıklık ettiğini bizden sonraki kuşaklara aktarmaktır.”

Haberin Devamı

Koç ailesinin tarihi
Kuşaktan Kuşağa
Semahat Arsel
Hazırlayan: Ayşe N. Sümer
Yapı Kredi Yayınları

Önemli bölüm başlıkları:
* Düğün, doğum, aile
* Ramazanın arkası bayram
* İkinci Dünya Savaşı yılları
İSTANBUL
* Ragıp Paşa Köşkü
* Ankara’da evliliğin ilk yılları
* Dragos’taki evimiz
* Semahat Arsel Divan’la ilgilenmeye başlıyor
* Kıbrıs Barış Harekâtı
* “Ülkem varsa ben de varım”
* Türkiye 80’li yılları nispeten daha huzurlu geçirdi.
* Dünyada yılın iş adamı
* ‘Eskimeyen Tatlar’ kitabının serüveni
* Paylaşmayı bilmek: Sorumlu vatandaşlık, toplumsal sorumluluk: Vehbi Koç Vakfı
* Vehbi Koç’un vefatı
* Suna, Sevgi ve Doğan’ın sağlık sorunları başlıyor
* Josephine Powell kilimleri
* Mustafa Koç’un vefatı
* Suna Kıraç’ın vefatı
Kitabın sonundaki ‘Sonuç
Olarak’ yazısından bir bölümle bitirelim:
“Bu kitap ile Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişen başkenti Ankara’nın örf ve âdetlerinin, gelenek ve göreneklerinin sonraki nesillere aktarılmasını amaçladım. Yaşantım içinde şahit olduğum sosyal ve politik olaylar ise hayatımızın bir parçası olarak kitaba kaçınılmaz şekilde yansıdı.”
Semahat Arsel’in kitabı bir ailenin yaşamı içinde Türkiye’nin de serüvenidir.
Ailenin birçok bireyini tanıdığım için, belgesel bir roman tadı aldım. Anıların önemini her zaman vurgularım, çünkü bireylerin ekseninde birçok özelliği de içerirler.

Yazarın Tüm Yazıları