Kitabı okuyun valizlerinizi hazırlayın

Belgesel kitaplarıyla, 32. Gün adlı efsane televizyon programıyla tanıdığımız, üç yıl önce aramızdan ayrılan Mehmet Ali Birand’ın eşi Cemre Birand, ona verdiği sözü yerine getirip, bir kitap yazdı.

Haberin Devamı

Adını duymuşsunuzdur: ‘Memoş’a Sözüm Vardı: Gez, Gör, Anlat Derdi... Anlattım’...

 

Kitabı okuyun valizlerinizi hazırlayın

 


Cemre Birand’ın üslubuna dikkat edin, deneyimli bir gazetecinin kendini okutan temposunu taşıyor. Hayran kalacaksınız. Resmi görevlerinden zevk gezilerine kadar dolaştığı ülkeleri, kentleri öylesine etkileyici bir dille aktarıyor ki, seyahate biraz merakı olanlar, buraları görmek isteyecekler, buna eminim.
‘Memoş’a Sözüm Vardı’ kitabının tanıtım yazısında hem adını hem de neden kaleme alındığını anlatıyor Cemre Birand. Basitçe, yalın bir dille... “Anlat, derdi, anlat bakalım, ne gördün, ne yedin, ne içtin.
“Ben de başlardım anlatmaya... Dağları, tepeleri, başımıza gelenleri... Kim ne dedi, kim ne yaptı... Her şeyi anlatırdım.”
Ve nihayet yazmaya da karar verince ortaya bu kitap çıkmış. Mehmet Ali Birand’ın iyi gazeteciliği kadar yetenek keşfetme, ortaya çıkarma tarafı vardır. “Sen şunu yapsana” diye tavsiyede bulunduğu, teşvik ettiği, yönlendirdiği insan hiç az değildir. Bu keşiflerin en büyüklerinden biri Cemre Birand olmuş.

 

Haberin Devamı

Protokol hesapları!

 

Bunlar gezi, çalışma notları, günlükler, kişisel hayatı bir arada bulunduran anılar! Birçok açıdan renkli de bir yaşam, bir o kadar kendi sıkıntıları olan bir yaşam.
Benim gibi dolaşmaktan uzak duran, belli bir yerde kalmayı seven biri için baş döndürücü bir programı anlatıyor Birand, gidilen yerlere baktığınızda bütün dünyayı gezdiğine karar veriyorsunuz.
Haliyle, bunca ülkeyi, o ülkelerin devlet adamlarını, kültürlerini tanıdıktan sonra, hiç kuşkusuz kendi ülkesinin sorunlarına da daha farklı, dünya ölçeğinde bir bakış açısıyla, donanımlı biçimde bakabildiğine kanaat getiriyorsunuz. Meslek yaşamından notlar, bazı siyasi protokol durumunu, bir o kadar da hesapları öğrenmemizi sağlıyor. İlk Yolculuk... Roma, Londra, Amerika-aileyle birlikte yolculuk, Moskova-Birand’ın Moskova temsilciliği ilgiyle okuyacağınız bölümler olacak.
Nepal-Katmandu, Tibet, Hindistan, Pakistan, Laos, Vietnam, Bangkok, Burma, Endonezya, Papua Yeni Gine, Fiji, Güney Amerika, Özbekistan, Çin, Karayipler, Arabistan ve daha birçok yer var kitapta. İş için gitse bile, yaşamı ihmal etmiyor Cemre Birand, gittiği her yerin tadını da çıkarıyor.
Konfor züppeliği yapmadığı için, oranın insanları nasıl yaşar onu da görüyor, insanlarını da yakından tanıyor. Ve onu da anlatıyor. Bir diğer taraftan uyumlu, sevgi dolu bir çiftin öyküsü ve onu anlatış biçimi de dikkatinizden kaçmayacaktır.  Bilgi, gözlem, günlük, anı, gezi... Bir solukta okuyacaksınız.

Yazarın Tüm Yazıları