Duygu Asena’nın ardından

BUGÜN Duygu Asena’nın doğum günü.

Haberin Devamı

10 yıl önce aramızdan ayrılmıştı sevgili Duygu...

 

Ölümünden sonra düzenlenen Duygu Asena Roman Ödülü’nün bu yılki kazananı ise Zehra İpşiroğlu oldu.

 

Bugün Hürriyet’te düzenlenecek törenle, Haneye Tecavüz kitabıyla yarışmayı kazanan Zehra İpşiroğlu’na ödülü takdim edilecek.

 

Ödül ve plaketi, jüri başkanı, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı verecek.

 

Törende, jüri üyeleri ve İpşiroğlu, Duygu Asena üzerine düşüncelerini belirtecekler.

 

İpşiroğlu, ödül kazanan kitabı hakkında da bir konuşma yapacak.

 

Haberin Devamı

Ayrıca, yazının başında da belirttiğim gibi bugün Duygu Asena’nın doğum günü olduğu için, Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi ve İletişim Fakültesi işbirliği ve Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği ve bianet’in destekleriyle düzenlenecek olan bir dizi etkinlikle ailesi, meslektaşları, akademisyenler ve okurları tarafından anılacak.

 

“Duygu Asena ile Düşünmek” başlıklı etkinlikte, gazeteci-yazar, programcı, oyuncu ve her şeyden önce Türkiye’de 1980 sonrası kadın hakları savunuculuğunda öncü isimlerden biri olarak Asena’nın yazarlık ve gazetecilik geçmişi ile düşünce dünyası masaya yatırılacak.

 

Ana konuşmacının Fatmagül Berktay olacağı etkinlikte, yazarın kardeşi İnci Asena da programda bir konuşmayla yer alacak.

 

Asena’nın yazılarını ise Derya Alabora ve Eser Selen seslendirecek.

 

Etkinlikte, Duygu Asena yazarlığını biçimlendiren temel meseleler üç ana başlık etrafında konuşulacak.

 

Her biri yazarın bir kitabının adını taşıyan panellerin ilki “Kadın, Hukuk ve Siyaset” çatısı altında gerçekleşiyor. “Aslında Özgürsün” başlıklı panelin konuşmacıları Filiz Koçali, O. Meriç Eyüboğlu ve Şahika Yüksel.

 

Haberin Devamı

“Kahramanlar Hep Erkekti” başlıklı ikinci panelde Asena’nın meslektaşları ve yakın çalışma arkadaşları olan gazeteciler Derya Sazak, Nazım Alpman, Yazgülü Aldoğan, Zeynep Oral söz alacaklar.

 

“Aynada Aşk Vardı” başlıklı üçüncü panelde ise “Kadın ve Beden” konusunda Esin Paça Cengiz, Müge İplikçi ve Saffet Murat Tura konuşacak.

 

Etkinliğin sonunda Vedat Sakman dinletisi yer alacak. Etkinlik boyunca Asena yalnızca yazarlık geçmişi ile değil eserlerinden uyarlanan filmler ve oyunculuğuyla da izleyicilerin karşısında olacak.

 

Saat 09.00’da başlayacak etkinlik, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampusu Fener Salonu’nda gerçekleşecek.

 

***

 

DUYGU Asena anma etkinlikleri bu kadarla da sınırlı değil.

 

Haberin Devamı

Asena’nın 1981-2004 yılları arasında Kadınca, Kim, Cumhuriyet, Milliyet ve Vatan’daki 150 makalesinden Şadan Öymen’in hazırladığı bir derleme, Doğan Kitap’tan çıktı.

 

26 Nisan Salı günü, Can Bonomo, Metin Akdülger, Emre Buga ve Kemal Hamamcıoğlu’dan oluşan isimler; Duygu Asena’nın otobiyografik romanı Kadının Adı Yok’un kadın kahramanına ses verecekler.

 

Ayşegül Sönmez’in Duygu Asena’nın 70. yaş günü nedeniyle gerçekleştirdiği projenin yönetmeni ve oyuncusu, Kemal Hamamcıoğlu.

 

Akbank Sanat’ta 18.30’da gerçekleştirilecek etkinlik, ücretsiz.

 

2 Mayıs Pazartesi günü ise, Duygu Asena’nın kız kardeşi İnci Asena’nın hazırlayıp Emre Senan’ın tasarladığı ‘Bu Kadının Adı Duygu’ fotoğraf sergisi açılıyor.

 

Haberin Devamı

9 Mayıs’a kadar Beyoğlu Sineması fuayesinde gerçekleşecek sergide, beş gün boyunca Duygu’nun dostları 15.30-18.30 arasında bir araya gelecekler.

 

Duygu Asena’yı doğumunun 70, ölümünün 10’uncu yılında bir de özel “etkinlik”le anacağız.

 

Graffiti sanatçısı Hazel Koyuncuoğlu 9 Mayıs günü, İstanbul’da bir semtin, sevdiği bir duvarını Duygu Asena için renklendirecek.

 

***

 

DUYGU Asena’yı ve onun Türkiye’de temsil ettiklerini iyi öğrenmeli ve anlamalısınız.

Yazarın Tüm Yazıları