Bir başarının ardındaki tutkuyu bir roman lezzetinde okudum

Yakından tanıdığım Gönül Tekin için hazırlanan ‘Âb-ı Hayât’ı Aramak’ başlıklı ‘armağan’ kitabını okurken hem eski günleri andım hem de onun çalışmalarını bir kez daha hatırladım.

Haberin Devamı

Bilim insanları üzerine hazırlanan armağanlar iki açıdan önemlidir. Birincisi onun değerini hatırlatmak, ikincisi de bu vesileyle birçok önemli araştırmanın o kitapta yer alması.

Yakından tanıdığım Gönül Tekin için hazırlanan ‘Âb-ı Hayât’ı Aramak’ başlıklı, Ozan Kolbaş ve Orçun Üçer’in hazırladığı ‘Gönül Tekin’e Armağan’ kitabını hem eski günleri anarak hem de çalışmalarını bir kez daha hatırlayarak okudum.

Gönül’ün hayatını okurken, verdiği emeği öğreneceksiniz. Bir başarının ardındaki tutkuyu bir roman lezzetinde okudum. İlk sayfada yayına hazırlayanların bir yazısı var: ‘Ben İçmişem Âb-ı Hayât, Ermez Bana Hergiz Memât’. Ömür Ceylân’ın ‘gelür’ redifli şiiri tarih düşürüyor.

Türkiye’nin çeşitli kentlerindeki üniversitelerde ve Amerika’da yaptığı çalışmalarla Türk dili ve edebiyatı alanında zirve adlardan biridir Gönül Tekin.

Kitap dört bölümden oluşuyor:

Haberin Devamı
  • İlk Bölüm: Anılarla Gönül Tekin
  • İlk yazı, kardeşi Günay Kut’un Gönül Alpay Tekin yazısı. Aile çevresi, eğitimleri, yetişmeleri. Bir biyografinin içine yedirilmiş bir meslek günlüğü. Zamanın eğitimi, kişiler hakkında da bilgi edineceğiniz bir yazı. ‘Tezin Başına Gelenler’i bugün gülerek okuyoruz.

 Bir başarının ardındaki tutkuyu bir roman lezzetinde okudum
Âb-ı Hayât’ı Aramak
Ozan Kolbaş, Orçun Üçer
Yeditepe Yayınevi
921 sayfa
125 TL

Dostlukların öyküsü

  • Saçları Saman Sarısı: Ülker İnce dostluklarının öyküsünü yazmış.
  • Gönüllerin Sultanı Gönül Tekin: Nurhan Atasoy, Gönül’le asıl dostluğunun Amerika’ya gidişiyle başladığını, eşi Talât Tekin’le de dostluğunu anlatıyor.
  • Bir Gönül İnsanı: Gönül Tekin
  • İkinci Bölüm: Dil ve Edebiyat Yazıları
  • Simurg’un Kanadında Edebiyatın Sınırlarında, Selim S. Kuru
  • Edebiyat ve Felsefe, İonna Kuçuradi
  • Abdülbâki Bey’in Hayâleti Kitabı: Konur Ertop’un yazısının başındaki not şöyle: “Sınıf arkadaşım Prof.Dr. Gönül Alpay Tekin’in 80. doğum gününü kutlarken...” Bu yazı birkaç açıdan ilgimi çekti. Sözünü ettiği kişilerin birçoğunu ben de tanıdım, dostluklar kurdum. Ertop onları anlatırken fakültedeki atmosferi, öğretim başlıklarını, kişileri de tasvir ediyor. Gölpınarlı’nın bir kitabını eksen alarak yaptığı inceleme, gerçekten edebiyat eğitimi konusunda yararlanılacak bilgileri içeriyor.

Bazı yazılardan seçmeler:

  • Belgrad’ın Türk Edebiyat Tarihine Yansıması, Mustafa İsen
  • Tanzimat’tan Günümüze Türk Şiirinde Övgü: Bir Arkeoloji Denemesi, Mehmet Kalpaklı
  • Bir Hardy Eleştirmeni: Orhan Burian, Azize Özgüven
  • Üçüncü Bölüm: Tarih Yazıları. Bu bölümde sekiz yazı daha yer alıyor.
  • Dördüncü Bölüm: Sanat Tarihi Yazıları
  • Gönül Alpay Tekin Bibliyografyası
  • Fotoğraf Albümü

En yeniler

Rafa çıkanları seçtik, okuduk, değerlendirdik.

Koz

Abidin Parıltı, Doğan Kitap

Abidin Parıltı acı ve karnavalı yan yana getirip 90’lar Türkiye’sini anlatıyor romanında. Kurduğu karşıtlıkla dikkat çeken yazar, okuru ‘…Bin’ şehrinden ‘…Kin’ şehrine götürüyor.

 Bir başarının ardındaki tutkuyu bir roman lezzetinde okudum

Patlama Kayıtları

Yan Lianke, çeviren: Erdem Kurtuldu, Can

 İki kez Man Booker Uluslararası Ödülü’ne aday gösterilen, Franz Kafka Ödülü’nün de sahibi olan Yan Lianke’den güç ve ihtirasın yol açtıkları üzerine bir roman. Çin’in zenginleşmesinin ve kolektif vicdanındaki çözülmenin eleştirisi…

 Bir başarının ardındaki tutkuyu bir roman lezzetinde okudum

Beyaza Doğru

Joanna Grochowicz, çeviren: Niran Elçi, Çınar

1912’de Robert Falcon Scott’ın Güney Kutbu’na varan ilk kişi olma hayali üzerine… Yazar, Terra Nova keşif gezisini, Scott’la birlikte güneye yelken açan o maceraperest adamları ve hayatta kalma mücadelelerini etkileyici bir üslupla anlatıyor.

Haberin Devamı

 Bir başarının ardındaki tutkuyu bir roman lezzetinde okudum

Gözümüz Neden Doymaz?

Diana Von Kopp, Melanie Mühl, çeviren: Sevgi Tunca, The Kitap

Yaratıcı bir beslenme kitabı. Yemeğin servis edildiği tabak çanağın kararları etkileyebileceğini veya farklı duyuların lezzet deneyimini nasıl başkalaştırdığını öğrenmek isteyenler için...

 Bir başarının ardındaki tutkuyu bir roman lezzetinde okudum

 

Yazarın Tüm Yazıları