BAKSI’da yenilenme

Baksı Kültür Sanat Vakfı yeni bir yapılanma gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Bir yandan Cumhuriyet’in 2. yüzyılının ilk yılı için etkinlikler düzenliyor, diğer yandan Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu yapılarında sürdürülebilirlik ile ilgili yeni adımlar atıyor.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde Mütevelli Heyet toplantısının ev sahipliğini Mustafa Taviloğlu üstlendi ve toplantı öncesi Taviloğlu’nun “Yarısı Gümüş Yarısı Köpük” koleksiyon sergisi ziyaret edildi. Toplantıdaki gelişmelerden bir tanesi Mütevelli Heyet’in yeni üyesi Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu ile Baksı için yeni bir soluğun kapısının aralanmasıydı. Yine Gamze Büyükkuşoğlu da mütevellinin en genç üyesi olarak ilk kez toplantıya katıldı.

YÜZLEŞME YILI

Etkinlikler açısından, 2024 senesi bir yüzleşme yılı olarak da kabul edildiğinden, Baksı Müzesi koleksiyonlarıyla, Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın ve Baksı Müzesi’nin müzeciliğe önerilerini de tartışmaya açacak “Gel Zaman Git Zaman” başlıklı sergi planlanıyor. Bu serginin küratörlüğünü vakıf kurucusu Hüsamettin Koçan, Ayça Okay ve Gamze Büyükkuşoğlu üstleniyorlar.

Haberin Devamı

Bu yıl yine deprem bölgesindeki üniversitelerin yüksek lisans öğrencilerinin katılımını hedefleyen ve herkese açık olacak “Ütopya Atölyeleri” de düzenleniyor. Sanatla eğitimi odağına alan bu önemli etkinlikte, 1 Temmuz- 9 Ağustos 2024 tarihleri arasında Ali Kazma, Çağrı Saray, Mehmet Kavukçu, Nancy Atakan, Osman Dinç, Seçkin Pirim gibi önemli sanatçılar birer haftalık atölyelerde ders verecekler. Öte yandan Düsseldorf Sanat Akademisi’nden öğrenciler, sanatçı Yeşim Akdeniz ile etkinliğe katılacak ve bir sergi açacaklar.

Her zaman olduğu gibi bu yıl da “Anadolu Ödülleri”, Doğan Holding ana sponsorluğunda ve Mehmet Kurukahveci sponsorluğunda gerçekleşecek. Yönetmeliğe göre ödüller bu yıl beş dalda kurumlara verilecek. Bu seneki Anadolu Ödülleri’nin başlığı “Yeniyi Aramak” olarak belirlendi.

KADIN EĞİTİM MERKEZİ

Bu yıl Melkan Gürsel önderliğinde Tabanlıoğlu Mimarlık ekibi tarafından tasarımı geliştirilen ve projesiyle Fransa MIPIM Fuarı’nda ödül alan Bayburt’taki Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi’nin inşaatı başlıyor. Kadınlardan kurulmuş bir Girişim Kurulu yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Bayburt Belediyesi tarafından da desteklenen merkezde, bir yıl sonra eğitime başlanması planlanıyor.

Haberin Devamı

Hüsamettin Koçan, aynı zamanda bir profesyonel olan Didem Duru’yu, Baksı Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu başkanlığına önerdi. Böylece Yönetim Kurulu, önce Oya Koçan, sonra Hüsamettin Koçan’ın başkanlığının ardından Koçan ailesi dışında bir profesyonele verildi. Baksı’yı, yeni alanlar ve yeni ilişkiler bekliyor.

İŞTE 2023’ÜN EN İYİLERİ

KİTAP Dergisi “Yılın En İyileri Ödülleri’nin sahipleri belli oldu. Seçici kurullar bu sene 4 farklı dal, 14 kategoride 15 ödül belirledi. Ödüller, sonbaharda yapılacak törenle kazananlara takdim edilecek.

- Kitap dergisinin Doğan Hızlan, Faruk Şüyün, Metin Celal, Sevengül Sönmez ve Sırma Köksal’dan oluşan 2023 Yılın Telif, Yılın Çeviri Kitapları ve Yılın Yayınevi Seçici Kurulu, Murathan Mungan’ın “995 km” isimli romanına Yılın Telif Kitabı ödülünün verilmesini kararlaştırdı.

Haberin Devamı

-Ali Volkan Erdemir’in dilimize Japoncadan çevirdiği Kunio Nakamura ve Hiroko Dozen imzalı “Haruki Murakami Sözlüğü” kitabına Yılın Çeviri Kitabı ödülü verildi.

- Yılın Yayınevi ödülünün sahibi ise Dergah Yayınları olarak belirlendi.

-Adnan Özyalçıner’e Ömür Boyu Emek Ödülü verilmesi kararlaştırıldı.

-Burak Önder, Didem Eryar Ünlü, Faruk Şüyün, Fatoş Karahasan, Handan Sema Ceylan, Mustafa Kemal Çolak, Rüştü Bozkurt ve Vahap Munyar’dan oluşan 2023 “İş Dünyası” kitapları Seçici Kurulu oy birliği ile Daron Acemoğlu ve Simon Johnson’ın “İktidar ve Teknoloji” kitabını Yılın İş Dünyası İktisat Kitabı olarak seçti.

-Asım Kibar’ın “Güven En Değerli Servet” kitabı ise Yılın İş Dünyası Anı ve Deneyim Kitabı ödülünün sahibi oldu.

Haberin Devamı

-Uygar Özesmi ve Selin Gücüm’ün kaleme aldıkları “İyi Şirket” Yılın İş Dünyası Strateji Kitabı olarak belirlendi.

- “İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven” oy birliğiyle Yılın İş Dünyası Kurum Kitabı ödülünün sahibi oldu.

- Yılın En İyileri ödüllerinde “Cumhuriyetimizin 100. Yılı” nedeniyle iki ödül daha verildi: “Cumhuriyetin 100. Yılına Özel Seri” ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları “özel ödül”e değer bulundu. Necdet Buzbaş’ın hazırladığı “Cumhuriyetin 100. Yılında Gıda Sanayisinin 99 Yılı” da “özel ödül” sahibi oldu.

- Kitap dergisi “özel ödülü” Yılın İş Dünyası Biyografi Kitabı olarak Rıdvan Akar ve Hilmi Hacaloğlu’nun “Hayat Problem Çözmekmiş- Dünya Devlerinin Türk Ortağı Erdal Aksoy’un Yaşam Öyküsü”ne verildi.

Haberin Devamı

-Yılın Kurumsal Yayınevi ödülü ise Pera Müzesi’nin oldu.

- 2023 Yılın Polisiye Kitabı Seçici Kurulu, Cengiz Bahadır’ın “Çocuk, Bir Başkomiser Aras Emre Polisiyesi” kitabına Yılın Telif Polisiye Kitabı ödülü verilmesini kararlaştırdı.

- 2023 Yılın Gastronomi Kitabı Seçici Kurulu, Priscilla Mary Işın’ın “Osmanlı Mutfak Sözlüğü” kitabına “Yılın Gastronomi Kitabı” ödülünü verdi.

Yazarın Tüm Yazıları