69. Sait Faik Hikâye Armağanı Kısa Listesi açıklandı

Edebiyat ödüllerinde finale kalanların kısa listesi, sonuç belli oluncaya kadar ödül sürecini okurların da değerlendirmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

Jürinin seçtiği birinci eser dışında kısa listeden de bir eser seçebilirler.

Ödüllerin bir önemi de okur kitapçıya gittiğinde, kitap fuarlarında alacağı kitabı seçmede yardımcı olmalarıdır. Bir kitaplık kurmak isteyenlerin ödül alanlardan bir raf yapmasını salık veririm.

Darüşşafaka Cemiyeti ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle 69’uncusu düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın jürisi, yaptığı değerlendirme neticesinde bu yıl yarışmaya başvuran 100 öykü kitabı arasından seçilen 10 kitaptan oluşan kısa listeyi açıkladı.

69. Sait Faik Hikâye Armağanı Kısa Listesi açıklandı

Kitaplarının telif haklarını ve malvarlığını Darüşşafaka’ya bağışlayarak annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz çocukların eğitimine destek veren, Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından Sait Faik Abasıyanık’ın anısına 1964 yılından bu yana düzenleniyor yarışma.

Haberin Devamı

69. Sait Faik Hikâye Armağanı Kısa Listesi açıklandı

2019 yılında ödül yönetmeliğinde yapılan düzenlemeyle, öncelikle 10 kitaplık kısa bir listenin kamuoyuyla paylaşılmasına karar verildiği duyurulmuştu. Jürinin 100 kitap arasından seçtiği kısa liste alfabetik olarak şöyle:

1) Anatomi Dersi, Ayşegül Devecioğlu (Metis Yayınları)

2) Bavula Sığmayan, Nermin Yıldırım (Hep Kitap)

3) Debbağ, Birgül Yansın Aslanoğlu (Hece Öykü)

4) Gençlik Güzel Şey, Ekin Kadir Selçuk (İletişim Yayınları)

5) Hiçkuşu, Melike Koçak (Can Yayınları)

6) Kışın Herkes Dürüsttür, Murat Çelik (Everest Yayınları)

7) Korkma, Güzel Rüyalar da Var, Mehmet Can Şaşmaz (Yapı Kredi Yayınları)

8) Miyop, Doğan Yarıcı (Yapı Kredi Yayınları)

9) Mutedil Dalgalı, Ömür İklim Demir (Yapı Kredi Yayınları)

10) Ölümlünün Yaşam Fragmanları, Asil Çam (Ketebe Yayınları)

11 MAYIS’TA AÇIKLANACAK

- Bu yılki ödülün sahibi, jürinin kısa listeye giren kitaplara ilişkin değerlendirmesi neticesinde Sait Faik’in vefat yıldönümü olan 11 Mayıs’ta açıklanacak.

Haberin Devamı

1955’te yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten beri Darüşşafaka Cemiyeti tarafından veriliyor. Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içinde yazılmış en iyi hikâye kitabını seçerek ‘Sait Faik Hikâye Armağanı’nı veriyor. Her yıl yazarın ölüm yıldönümünde verilen Armağan, 2012’den bu yana Darüşşafaka Cemiyeti ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle düzenleniyor. Hikâye Armağanı’nın jürisinde Doğan Hızlan (Jüri Başkanı), Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Beşir Özmen, Metin Celal ve Jale Özata Dirlikyapan yer alıyor.

Haberin Devamı

69. Sait Faik Hikâye Armağanı Kısa Listesi açıklandı

DUYGU ASENA ROMAN ÖDÜLÜ ARLİN ÇİÇEKÇİ’NİN

Türkiye’yi kadın hakları, özgürlük ve eşitlik konularında ‘ilk’lerle tanıştıran Duygu Asena’nın anısına 2007 yılından itibaren verilen Duygu Asena Roman Ödülü bu yıl da sahibini buldu.13 Nisan Perşembe günü toplanan seçici kurul, oyçokluğuyla ‘Servi Nine ve Üç Güzeller’ adlı romanıyla Arlin Çiçekçi’yi ödüle değer gördü.

Jüri, Doğan Hızlan başkanlığında Asuman Kafaoğlu Büke, Filiz Aygündüz, İhsan Yılmaz, Sibel Oral ve Elif Tanrıyar’dan oluşuyordu.

Ödül gerekçesi şöyle:

“Hikâye anlatıcılığında gösterdiği ustalık, Türkçe kullanımındaki yetkinliği, yoğun gerçeklik duygusu, bu topraklarda yüzlerce yıldır kadına ve doğaya uygulanan şiddetin değişmediği gerçeğini İstanbul’daki küçük bir park üzerinden anlatmadaki mahirliği ve kadının adını bulabilmesi, var olabilmesi için sunduğu önermeler gerekçesiyle oyçokluğu ile Arlin Çiçekçi ödüle değer görülmüştür.”

Haberin Devamı

Arlin Çiçekçi duygularını şöyle özetliyor:

“Adının yanında anılmayı bile yüklü bir mesuliyet saydığım Duygu Asena adına verilen bu kıymetli ödüle ‘Servi Nine ve Üç Güzeller’ romanımın layık görülmesinden onur duyuyorum. Duyduğum bu onuru ve tarifsiz mutluluğu ise başta Duygu Asena’nın simgelediği tüm değerlere olmak üzere bana ve romanıma bu kıymeti atfeden saygın jüri üyelerine ve 2007 yılından bugüne kadar bu ödüle değer görülmüş değerle yazarlara karşı ömürlük bir sorumluluk olarak kabul ediyorum.”

Yazarın Tüm Yazıları