Hoş geldin Atam

Bugün 27 Aralık... Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 101’inci yılı.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 101’nci yıl dönümünde bugün, Genelkurmay Kavşağı’na ‘27 Aralık 1929 Kızılca Gün Anıtı’ açacak.

Hoş geldin Atam

Bir tarafında Atatürk, diğer tarafında ise Atatürk’ü Ankara’ya gelişinde karşılayan Seymenlerin temsil edildiği heykelin tasarımı da ‘Ankara Kulübü Derneği Seymenleri’ne ait. Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özarslan, “Ankaralılar için büyük bir gurur. Bu gururu yaşamak için bu heykeli ABB’den talep ederek tasarlamak istemiştik. Şimdi bir diğer beklentimiz heykel yerleştirildikten sonra Genel Kurmay Kavşağı olarak bilinen bu meydanının adının da Kızılca Gün Meydanı olarak değiştirilmesidir. Bu Ankara için çok anlamlı olur” dedi. Özarslan heykelin tasarımında Atatürk ve Seymenler arasında 27 Aralık 1919’da geçen diyaloglardan esinlenildiğini söyledi ve o diyalogları şöyle anlattı:

 

Haberin Devamı

 

İŞTE BU DİYALOGLARDAN ESİNLENİLDİ

 “O gün Ulu Önder’in ‘Merhaba efeler! Niye zahmet ettiniz, neden geldiniz?’ sorusuna Seymenler hep bir ağızdan, ‘Paşam seni görmeye geldik, bu vatan uğruna ölmeye geldik’ diye haykırır. Bunun üzerine Atatürk, ‘Fikrinizde sabit misiniz?’ diye sorduğunda, Seymenler büyük bir kararlılıkla ‘And olsun’ der. Atatürk ise ‘Var olun yiğitler’ karşılığını verir. Bu heykelin tasarımı da bu diyaloglardan esinlenerek Ankara’ya kazandırıldı.”

 ANKARALILARLA BULUŞMASINI YANSITIYOR

 Özarslan, heykelin detaylarını ise şu sözlerle anlattı: “Heykel 27 Aralık 1919’da Seymenler’in oluşturduğu Seymen Alayı ile Atatürk’ü karşıladıkları o günü temsil ediyor. Yer olarak Genelkurmay Kavşağı’nın seçilmesi ise Atatürk ile Seymenler’in arasında geçen ve ‘And olsun’ ile biten o meşhur diyaloğun yapıldığı yerin bura olması. Bu heykel Atatürk ve Ankaralıların buluşmasını yansıtıyor. İlk defa büyük kitlelerin Atatürk’ü benimsediği ve Atatürk’ün lider olarak görülmeye başlandığı gün. Bu yüzden bu coşkuyu ve gururu Ankaralıların yaşamasını istedik.”

Haberin Devamı

10 METRE YÜKSEKLİĞE SAHİP

 

Heykeltıraş Aslan Başpınar tarafından, yaklaşık 10 metre yüksekliğe ve 4.5 metre genişliğe sahip anıt, 17 figür ve 1 rölyeften oluşuyor. Anıtın kademeli mimari formu 16 Türk devletini, ay yıldız ise Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyor. Anıtta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün etrafında Ankara’nın Seymenleri, Bacı Erenleri, gençler ve çocuklar ile Milli Mücadele’ye inanmış Ankaralılar bulunuyor.

 

ABB tarafından yaptırılan anıtın maliyeti Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesi’nce karşılandı.

Yazarın Tüm Yazıları