Daha çok kapanmamız gerekiyor

Kısmi kapanma önlemlerinin uygulanmaya başlandığı ilk hafta, vaka sayılarının hızı yavaşlamış olsa da artışın önüne geçilemedi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan vaka sayılarındaki artış için ‘Daha çok kapanmamız gerektiğine işaret ediyor’ değerlendirmesi yaptı ve “Zorunlu olmayan şehirler arası seyahatlerin saat ayrıcalığı tanınmadan yasaklaması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’da ‘kısmi kapanma’ önlemlerinin uygulanmaya başlandığı ilk hafta, vaka artışlarının önüne geçilemedi. Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre 3 hafta önce 100 binde 272 vaka sayısı görülen Başkent’te, 2 hafta önce bu sayı 100 binde 419’a, yeni kısıtlamaların da uygulanmaya başlandığı geçen hafta ise 100 bin 534’e ulaştı. Bu veriler, nüfusu 5 milyon 663 bin 322 olan Ankara için test yaptırmaya gitmeyen veya asemptomatik olarak hastalığı geçirenler haricinde haftalık vaka sayısının yaklaşık olarak 30 bin 242’ye, günlük vaka sayısının ise 4 bin 320’ye ulaştığına işaret ediyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Vaka sayılarındaki devam eden artış ve hastanelerimizdeki hareketlilik daha çok kapanmak zorunda olduğumuzu gösteriyor” dedi. Prof. Dr. Ceyhan, önerilerini şöyle sıraladı:

 

Haberin Devamı

 

AYNI RİSK ÖZEL SEKTÖRDER DE VAR

 

 

“Salgının en önemli adımları; devletin aldığı önlemler, vatandaşın bu önlemlere ne kadar uyduğu ve bunlara ek olarak bireysel ne kadar önlem alınabildiği. Devletin bu noktada bireysel önlemleri almak isteyen vatandaşlara uygun koşulları sağlayacak düzenlemeleri, özel kamu ayırmadan hayata geçirmesi gerekiyor. Vaka artışlarının olduğu bugünlerde ilk öncelik, kamuda yapılan kademeli mesai uygulamasının özel sektörü de kapsayacak şekilde genişletilmesi olmalı. Virüsten uzak kalmak isteyen insanları kalabalık iş yerlerinde bir araya toplamak, mutant virüsün aramızda olduğu bu günlerde, riski arttırmaktan başka bir şey değil. Evden yapılacak işler için iş yerlerine gelinmemeli.

 

 

Haberin Devamı

SEYAHAT KISITLAMASI DAHA SIKI OLMALI

 

Türkiye’nin bir ilinde risk varsa, bu risk bağlantılı olduğu diğer illeri de etkiler. Ankara, başkent olması nedeniyle birçok ille bağlantısı olan bir şehir. Seyahat kısıtlamalarının daha sıkı bir şekilde uygulanması şart. Kısıtlama saatleri haricinde herkes şehir değiştirebiliyor. Bu da hareketliliği istediğimiz ölçüde azaltmamıza neden olmuş durumda. Zorunlu olmayanın hareket etmemesi gereken bir pandemi döneminden geçiyoruz. Bu kadar yayılmış bir salgında, merkezi otorite tarafından çok daha ciddi tedbirler alınıp uygulanmalı. Ben vaka sayıların baktığımı zaman şu an ki önlemleri yeterli olmadığı ölçüyorum.”

 

Haberin Devamı

ÇOCUK VE GENÇ VAKA SAYISI ARTTI

 

 

Bizim hastanede (Hacettepe Hastanesi) ülke ve şehir genelinde olduğu gibi yoğun bakım servislerinin doluluk seviyeler ‘alarm’ vermeye başladı. Şu an yoğun bakım dolmuş durumda. Biz bazen yer bulamayıp, hastayı yatırmak için başka hastaneleri aramaya başladık. Çocuk yoğun bakım da bile sıkıntı yaşıyoruz. Mutant virüs etkisiyle ağır seyreden çocuk ve genç vaka sayılarımız da artmış durumda. Mutant virüsün özelliklerinden biri de çocuk ve genç yetişkinleri etkilemesi.”

 

 

BAŞARI İÇİN TOPLUMUN YÜZDE 75’İ AŞILANMALI

Ankara’da, bir yandan aşılama uygulaması da devam ediyor. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda yer alan verilere göre 19 Nisan itibarıyla 997 bin 2 kişiye birinci doz aşı uygulanırken, 608 bin 518 kişiye ikinci doz aşıları yapıldı ve toplamda 1 milyon 605 bin 520 aşılama gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ceyhan, aşılama sürecini ise şu sözlerle değerlendirdi: “Bu kadar risk varken en büyük avantajımız aşı. Aşılamada başarıya ulaşmak için çok kısa sürede toplumun yüzde 70-75’ini aşılamak gerekiyor. Çünkü aşılar bulaşıcılığı tam önlemediği için bulaştırmaya devam ediyor. Ne kadar hızlı yayılırsa o kadar fazla insanımızı koruyabiliriz. Şu an aşı da yeterli hızda değiliz, hızımızı arttırmak lazım. Tam koruyuculuğun başlaması nedeniyle, ikinci dozu yaptıran kişilerin sayısı bizim için çok önemli. Aşıda da ikinci doz sayımız istenenin çok altında olduğu için mevcuttan çok daha sert tedbirler alıp kişiden kişiye bulaşmayı engellememiz lazım. Bu aşıdan kaçabilen mutantların yayılmaması için de oldukça önemli. İnsanların önüne aşılanıp hastalanan veya ölen var gibi yanlış değerlendirmelere kulak asmasınlar. Doğru olan şudur; ‘100’de 100 aşı etkisi diye bir şey dünyada yok ama ölüm ve ağır seyretme oranları düşüyor’. Bu salgından kurtulmak istiyorsa bunun aşıdan başka rolü yok.”

Yazarın Tüm Yazıları