Yapay zekâ dünyasına hazır olun

Bir burçta ortalama 12-30 yıl arası kalan Plüton, 2008’den beri Oğlak burcunda seyahat ediyordu ama geçen pazar Kova burcuna geçti. Yeni bir düzenin doğuşu, eskinin bitişi, ölüm ve kuşaklararası farklılık gibi kavramları sembolize eden gezegenin bu seyahati ne anlama geliyor, birlikte bakalım...

Haberin Devamı

Plüton 1930 yılında keşfedilen, Güneş sistemine en uzak gezegen. Geçen sene 23 Mart-11 Haziran arası bir süreliğine Kova burcundaydı. Bu sene de 21 Ocak-1 Eylül arasında Kova burcunda olacak ama kısa bir süreliğine yine 1 Eylül-20 Kasım arası Oğlak burcuna dönecek. Sonra yeniden Kova burcuna geçecek ve 2043 yılına kadar bu burçta kalacak. Plüton genel olarak güç elde etme, yıkım, değişim, dönüşüm, yeni bir düzenin doğuşu, eskinin bitişi, ölüm, yeraltı dünyası, altın, petrol, depremler, karanlık ortamlar ve kişilerle sembolize edilir. Ayrıca kuşaklararası farklılığın temelini oluşturur. Bu yüzden de jenerasyon gezegenlerinin ağır abisi olarak bilinir. Etkisi kalıcı ve çok büyüktür.

2008 yılından bu yana Plüton, Oğlak burcunda seyahat ediyordu. O zamandan beri bu burcun sembolize ettiği birçok konuda büyük değişimler, yıkımlar, değişim ve dönüşümler meydana geldi. Oğlak burcu ekonomi, iş dünyası, yöneticiler, inşaat sektörü, kurallar, disiplin gibi konuları sembolize eder. 2008 yılından bu yana inşaatla başlayan, sonra teknolojiyi takip eden ekonomik krizlerin yanı sıra dünya üzerinde sert ve acımasız ülke yöneticileriyle karşılaştık. COVID-19’la birlikte yaşamlarımıza bir süre sıkı disiplin uyguladık, yalnız kaldık, korktuk.

Haberin Devamı

2023 senesinde Plüton çok uzun süre 29 derecede seyahat etti. Bu açı astrolojik olarak kriz dereceleridir. Bir şey bitecektir, yeni bir şey başlayacaktır ama henüz o koşullar oluşmamıştır. Bir sıkışma, arada kalma, daralma halini anlatır. Plüton tekrar 1 Eylül-20 Kasım arası 29 derecede Oğlak burcunda olacağından 2024’te bu tarih aralığına yine dikkat etmekte fayda var. 

Yapay zekâ dünyasına hazır olun

2023 yılında Plüton’un Kova burcuna geçmesiyle hayatımıza bu burcun temsil ettiği ChatGPT ve türevi yapay zekâ asistanları girdi. En nihayetinde Kova dediğimizde her zaman aklımıza dijital konular, uzay, insan hakları, özgürlük, bağımsızlık, bilimsel gelişmeler gelir. Plüton Kova sürecinden geçen seneki yazımda da bahsetmiştim. Eğer özetlemem gerekirse öncelikle bu dönemde insanlığa faydalı olacak bir teknolojik değişim ve dönüşümden bahsedebiliriz. Son yıllarda teknoloji ve iletişim alanındaki Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ve Elon Musk gibi isimler hayatımızı, siyasetimizi, sosyal yaşamlarımızı yönetir oldular. Bu dönem artık sona eriyor. Sadece belli bir zümre için değil herkese fayda sağlayacak başka bağımsız sistemlerin kurulmaya başlayacağını söyleyebiliriz. ‘X-Men’ (2000) filmindeki Profesör Xavier’in herkesin bilincine aynı anda bağlanabildiği ‘cerebro’ adında bir makinesi vardı. İşte Plüton Kova çağında belki de böyle bir cihaz icat edilebilir. Teknolojik doğumların yaşanacağı bir döneme de giriyor olabiliriz, yani artık çocukların dünyaya gelmesi için bir kadına ihtiyaç duyulmayabilir. Bununla birlikte toplumsal cinsiyet rolleri de tarihe karışabilir. Teknolojiyi ve bilimi esas alan yepyeni toplumlar oluşabilir.

Haberin Devamı

Uzayda yaşamın temelleri atılabilir, ilk koloniler kurulabilir. Yeni bir sanayi devriminin eşiğinde olabiliriz.

Plüton’un Kova burcundaki bu seyahati ülkelerarası sınırların yeniden düzenleneceği bir zamana da işaret edebilir. Yani 2024’te ‘3. Dünya Savaşı’nın ayak seslerini duyabiliriz. Ayrıca feminist grupların ve kadınların çok güçleneceği bir dönem olabilir.

Kova burcundaki Plüton başlangıçta toplumumuzda neyin artık işlemediğini ortaya çıkaracaktır çünkü bu gezegen böyle çalışır. Zehirli olanları ve artık ihtiyaç duyulmayanları temizler. Geçiş çok tatlı olmayabilir. Örneğin 2008’de Plüton’un Oğlak burcuna girmesiyle küresel bir ekonomik kriz yaşanmıştı hatırlarsanız. Şimdi Kova burcuna geçmesiyle hem teknolojik hem de toplumsal krizleri tetikleyebilir.

Haberin Devamı

Kova burcunun temsil ettiği uzayla ilgili devrim niteliğinde gelişmelerin de olmasını bekleyebiliriz. Bence bilimkurgu serisi ‘Uzay Yolu’ndaki (Star Trek) Kaptan Kirk gibi “Işınla beni Scotty” dememize çok az kaldı. Uzayda yaşamın temelleri atılabilir, ilk koloniler kurulabilir. Elbette yeni bir sanayi devriminin eşiğinde olduğumuzu da söyleyebiliriz. Tabii bu seferki teknolojik olacaktır.

Kova burcunun yetki alanına giren solunum sistemleri, hormonlar, dehidrasyon ve üreme yeteneğimizle ilgili daha yaygın sağlık sorunları görebiliriz. Kısırlık bir Kova arketipidir. Günümüz iletişim teknolojilerinin fiziksel sağlığımız üzerindeki etkisi önümüzdeki yıllarda daha da belirginleşebilir.

Yazarın Tüm Yazıları