Dermatolog Dr. Neslihan Dolar
Dermatolog Dr. Neslihan Dolar
Dermatolog Dr. Neslihan DolarYazarın Tüm Yazıları

Güneş yanığından nasıl korunmalı?

Tatil yörelerinin dolup taştığı şu günlerde güneş yanıklarında ve güneşe bağlı cilt hastalıklarında ciddi artış gözleniyor. Peki güneş yanıklarından nasıl korunabilirsiniz? Yanık olduysa bir an önce iyileşmek için ne yapabilirsiniz? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Dengeli ve bilinçli bir şekilde güneşin keyfini çıkarırken sağlığımızı korumamız önemlidir. Aşırı güneşe maruz kalma ve korunmasız güneşlenme, cilt yanığı, cilt kanseri riski, cilt yaşlanması ve göz hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle güneşin en güçlü olduğu saatlerde (öğle saatleri) uzun süre güneşe maruz kalmak riskleri artırır.

Güneşe çıkarken nelere dikkat etmeliyiz?

Güneşe çıkarken aşağıdaki önlemleri almak önemlidir:

  1. Güneş koruyucu kullanmak: Yüksek SPF’li ve geniş spektrumlu güneş koruyucu ürünler tercih edilmelidir.
  2. Gölgelik kullanmak:

Özellikle güneşin en güçlü olduğu saatlerde (öğle saatleri) gölgeli alanlarda bulunmak daha iyidir.

  1. Şapka ve gözlük takmak: Başınızı ve gözlerinizi güneşin zararlı etkilerinden korumak için şapka ve güneş gözlüğü kullanabilirsiniz.
  2. Hafif ve koruyucu giysiler tercih etmek: Vücudunuzu güneş ışınlarından korumak için uzun kollu, hafif kıyafetler giymeniz önemlidir.

Güneş yanığı belirtileri

Güneş yanığı, aşırı güneşe maruz kalma sonucunda cildin kızarması, hassasiyeti ve acımasıyla ortaya çıkan bir durumdur.

Güneş yanığı genellikle cildin UV ışınlarına uzun süre maruz kalmasından kaynaklanır. Güneş temasından 4-8 saat sonra deride kızarma, acıma, şişme, ağrı ile kendini gösterir. İleri vakalarda deride su toplama olur. En şiddetli seviyesine genellikle ikinci günde ulaşır.

Haberin Devamı

Güneş yanığı belirtileri şunları içerebilir:

  1. Cilt kızarması: Güneşe maruz kalan bölgelerde cilt kızarır ve hassaslaşır.
  2. Ağrı ve rahatsızlık: Güneş yanığı olan bölgelerde acı, yanma hissi veya rahatsızlık hissi oluşur.
  3. Şişlik: Yanan bölgeler şişebilir ve hafif bir şişlik hissi oluşabilir.
  4. Su kabarcıkları: Aşırı güneş yanığı durumunda ciltte kabarcıklar oluşabilir. Bu kabarcıklar zamanla patlayabilir ve ciltte soyulmaya neden olabilir. Bunların soyulması ve uygun olmayan şartlarda patlatılması iz kalmasına neden olabilir, dikkatli olunmalıdır.

Kaç günde iyileşir?

Güneş yanıklarında kızarıklığın geçmesinin ardından deri pul pul dökülmeye, soyulmaya başlar. Derinin soyulması günlerce sürebilir. Hafif güneş yanıklarında ağrı hafiftir, yanma hissi ve kızarıklık vardır ve 3-5 günde geçer. Orta dereceli yanıklarda cilt kırmızı, ağrılı ödemli ve dokunulduğunda sıcaktır, bu tür yanıklar ortalama 1 haftada ortadan kaybolur. Su kabarcıkları oluşan şiddetli yanıkların iyileşmesi ise 2-3 haftayı bulur.

Kimler risk altında?

Açık renkli, sarışın ve kızıl saçlı kişiler güneş ışığına karşı daha duyarlı oldukları için güneş ışığından daha çok korunmalıdır. Tedavi amacıyla kullanılan bazı ilaçlar (antibiyotikler, doğum kontrol ilaçları vb.) derinin güneş ışınlarına karşı duyarlılığını artırmaktadır. Bu durumda kişi doktorun önerileri doğrultusunda güneşten korunmalıdır. Total alınan güneş ışını dozunun yaklaşık yüzde 80’i çocukluk çağında olmaktadır. Bu nedenle çocuk ve genç erişkinlerin güneşten korunması için gereken önlemler alınmalıdır.

Haberin Devamı

Nasıl korunabiliriz?

Güneş yanıklarından korunmak için güneş ışınlarının en şiddetli olduğu öğlen saatlerinde (11.00 ile 15.00 arasında) korunmasız güneşe çıkmamaya özen gösterilmelidir.

Şemsiye, şapka kullanılmalı, açık renk giysiler giyilmelidir. Gölgede oturulmalıdır. Ancak unutmamak gerekir ki gölgede de tam olarak güvencede değiliz, çünkü UV ışınları çevreden yansıyarak da deriye ulaşabilir.

Düşünülenin aksine bulutlu havalar bizi UV ışınlarından tam olarak korumuyor. Bulutlar, UV ışınlarının ancak yüzde 40-50’sini keser. Bu yüzden bulutlu havalarda da güneş koruyucular kullanılmalıdır.

Doğru kullanım önemli

Güneşten koruyucu ürünler bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır. Erişkinler deri tiplerine göre farklı koruma faktörü (SPF) içeren ürünler kullanırlar, ancak çocuklarda deri tipine bakılmaksızın yüksek koruma faktörü içeren ürünler kullanılmalıdır. Güneşten koruyucu ürünler, güneşe çıkmadan yarım saat önce deriye uygulanmalıdır.

 

Yazarın Tüm Yazıları