Vegan yaşamla tanışma ayı!

Veganlığın kısa süreli bir trend değil, yaşam biçimi olduğunu sık sık hatırlatıyorum. Yine de vegan günü, vegan ayı gibi etkinliklerin önemli bir farkındalık yarattığını düşünüyorum... Ocak boyunca kutlanan ‘veganuary’den (vegan ayı) ilham alan mevsim tariflerinde kış sebzeli doyurucu lezzetler var.

Haberin Devamı

Veganuary  kampanyasının düzenlendiği günlerdeyiz... Bu kampanyayı duymuş muydunuz? Veganuary, adını ‘vegan’la ‘january’nin (İngilizce ocak ayı) birleşiminden alıyor. Kampanyayı başlatan, aynı isimli ve kâr amacı gütmeyen uluslararası bir organizasyon... 2014’te Birleşik Krallık’ta kurulan Veganuary, herkesi ocak ayı boyunca (ve aslında yıl boyunca da) vegan olmaya davet ediyor, internet siteleri (veganuary.com) ve sosyal medya hesaplarında paylaştıkları tarifler, bilgilendirme metinleri, haberler ve videolarla pek çok kişi vegan yaşamla tanışıyor.  Zamanla küresel çapta yayılan bu kampanya, vegan beslenmenin kısa dönemli bir trend olmadığının altını çizmemiz açısından bir fırsat. ‘Etsiz Pazartesi’ ve ‘Dünya Vegan Günü’ gibi diğer kampanyalar da veganlıkla tanışmak ama asıl bir yaşam biçimi olarak  araştırıp öğrenmek için de etkili adımlar. Dünyada giderek artan et tüketiminin ekosisteme verdiği zararlarla ilgili her gün makaleler yayımlanıyor. Biliminsanlarının gelecekle ilgili verileri, teknoloji ve bilimi hayvansal ete ikame ürünlerin araştırılmasına yönlendiriyor. Doğa artık dünya nüfusunu doyurabilecek sayıda hayvanı doğal yollarla beslemeye yetmiyor, dünyanın dengesi alarm veriyor.

Haberin Devamı

Öte yandan etin protein kaynağı olarak vurgulanması ve lüks yaşam biçiminin bir parçası halinde sunulması tüketimini arttırdı. Ancak elbette bugünün imkânlarında seçimlerimizi yapmak için sorular sorup yanıtlarını arayabiliyoruz. Hayvansal et tüketimi ne kadar faydalı? Karbon ayak izi ne demek? Okyanuslar kirleniyorsa içindeki balıklar sağlıklı olabilir mi? Protein için hayvansal ete ihtiyacımız var mı? Moda için bir hayvanı giymek şart mı? Veganuary yani vegan ayı, işte bu soruları gündemimize alabilmek için var. Siz de tüm bu kampanyaları araştırarak vegan yaşam hakkında bilgi edebilirsiniz.

Vegan yaşamla tanışma ayı

TAY USULÜ KÖRİLİ MEVSİM SEBZELERİ

(4 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

- 200 gr brokoli 

- 200 gr karnabahar

- 1 kabak 

- 1 pırasa 

- 200 gr kestane mantarı 

- 100 gr soya ya da bambu filizi (opsiyonel)

- 200 gr Hindistan cevizi sütü

- 2 yemek kaşığı sıvıyağ

- 4 yemek kaşığı soya sosu

Körili ezme için;

- 3-4 arpacık soğan

- 3 diş sarımsak

- 1 çay kaşığı büyüklüğünde taze zencefil

- 2 çay kaşığı toz köri

NASIL YAPARIM?

- Tüm körili ezme malzemelerini blender’a koyup yüksek devirde 1 dakika çekin. Tüm malzemeler yapışkan bir macun kıvamına gelmeli. 

- Kabak ve pırasayı 1-2 santimlik şeritler halinde doğrayın. Diğer sebzeleri çok küçük olmayacak şekilde 3’e veya 4’e bölerek doğrayın.

- Tavanın altını yakın, 2 yemek kaşığı sıvıyağı ekleyin. İçine hazırladığınız macunun tamamını ilave edip 1 dakika boyunca kokusu çıkana kadar ezerek pişirin. Sonra 1’er dakika arayla sırasıyla brokoli, karnabahar, mantar, pırasa ve kabağı ekleyerek orta-yüksek ateşte pişirin. Hindistan cevizi sütünü ekleyip kaynamaya başlayana kadar 5-6 dakika kadar pişirmeye devam edin. En son soya sosunu ve filizlerini ekleyerek 30 saniye daha pişirin ve ocaktan alın. 

Haberin Devamı

- Dövülmüş yerfıstığı ve ince dilimlenmiş soğanla servis edebilirsiniz.

Vegan yaşamla tanışma ayı

TOFULU, ISPANAKLI BÖREK

(6-8 kişilik)

NE LAZIM?

- 5 yufka 

- 150 gr ıspanak

- 30 gr vegan tereyağı

Harç için;

- 400 gr süzülmüş tofu 

- 1/2 demet maydanoz (veya taze nane)

- 2 diş sarımsak (ezilmiş) 

- 2 yemek kaşığı besin mayası 

- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

- 1 tatlı kaşığı tuz

- 1/2 fincan dövülmüş ceviz

Yufkayı ıslatmak için;

- 1 su bardağı bitkisel süt 

- 1/2 çay bardağı sıvıyağ

- 1/2 şişe soda

NASIL YAPARIM?

- Yufkaları 10 dakika buzdolabında bekletin. Bu sırada bir kapta tüm harç malzemelerini iyice ezerek karıştırın.

- Yufkaları ıslatmak için kullanacağınız harç malzemelerini de ayrı bir kapta iyice karıştırın.

Haberin Devamı

- Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine ilk yufkayı serin, yufkayı ıslatmak için hazırladığınız sosu pay etmeye başlayın. 2’nci ve 4’üncü katlara ikiye kestiğiniz taze ıspanakları eşit şekilde dağıtın, üzerlerine de tofulu harcı eşit şekilde yerleştirin.

- En üste 5’inci yufkanızı koyduktan sonra, eritip oda sıcaklığına getirdiğiniz vegan tereyağını fırça yardımıyla sürün.

- 190 derecede ısınmış fırında yaklaşık 45 dakika pişirin, sıcak servis edin.

Vegan yaşamla tanışma ayı

UNSUZ HAVUÇLU KEK

(6 kişilik)

NE LAZIM?

- 2 havuç (rendelenmiş)

- 4 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu

- 200 gr Hindistan cevizi şekeri

- 1 su bardağı ceviz (kabaca dövülmüş)

- 200 gr badem (çekilmiş)

- 1.5 çay kaşığı vanilya özütü

Haberin Devamı

- 120 ml Hindistan cevizi yağı (oda sıcaklığında)

- 100 gr toz Hindistan cevizi

- 1 tatlı kaşığı tarçın

NASIL YAPARIM?

- Keten tohumunun üzerine 12 yemek kaşığı sıcak su koyun, 10-15 dakika bekletin.

- Sonra vanilya özü, Hindistan cevizi şekeri ve Hindistan cevizi yağıyla birlikte güzelce karıştırın. Çekilmiş badem, toz Hindistan cevizi ve tarçını da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Son olarak rendelediğiniz havuçları ve dövülmüş cevizi de ekleyerek homojen bir yapı elde edene kadar karıştırın.

- Orta boy bir borcam veya kek kalıbının tabanına yağlı kâğıt serin, karışımı içine dökün. 50-55 dakika önceden ısıttığınız 160 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Kekiniz çok fazla kabarmayacaktır. Pişip pişmediğini anlamak için ortasına bir kürdan testi yapabilirsiniz. Batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa, fırından alıp 15 dakika soğumaya bırakın. Üzerine pudra şekeri serperek de servis edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları