Tembel spagetti, nohut barbekü...

“Veganlık zor değil mi, nasıl yapıyorsunuz”, “Bal neden yok”, “Balık da mı yemiyorsunuz” Umarım İstanbul VegFest gibi etkinlikler çoğalır da daha çok kişiyle buluşma imkânı buluruz. Böylelikle bitkisel beslenmeye dair merak edilen soruları yanıtlama ve vegan mutfağı tanıtma olanağımız artar.

Haberin Devamı

İki hafta önce Uluslararası İstanbul VegFest 2022’deydim. Bitkisel yiyecek-içecek karavanları, kozmetikten kıyafete birçok vegan marka oradaydı. Üniversitelerin vegan grupları da gelmişti. Böyle etkinlikleri veganlığı merak edenlerin aradığı yanıtları bulabilmesi açısından çok değerli görüyorum. Çünkü veganlık, her zaman altını çizdiğimiz gibi, bir beslenme biçimi olmaktan çok daha fazlası. Sürdürülebilirlik, biyoçeşitliliği korumak, hayvan hakları ve hayvan refahının da insan refahı kadar kıymetli olması artık hepimizin gündeminde... Veganlık, bu alanlarda atılabilecek ilk adımlardan biri.

MESELE YAPABİLDİKLERİMİZ...

“Veganlık zor değil mi, nasıl yapıyorsunuz”, “Bu kadarı abartılı değil mi”, “Bal neden yok”, “Balık da mı yemiyorsunuz?” Bunlar gibi onlarca soru, günlük hayatımın bir parçası. Umarım VegFest gibi etkinlikler çoğalır da daha çok kişiyle buluşma imkânı buluruz. Böylelikle bitkisel beslenmeye dair merak edilen tüm soruları yanıtlama ve vegan mutfağı tanıtma olanağımız artar. Açıkçası Kadıköy’deki festivalin daha geniş bir katılımcı kitlesine ulaşmasını çok isterdim. Çoğunlukla veganların veya vejetaryenlerin geldiği yani halihazırda konuyu merak ettiği için değil, zaten bildiği için gelenlerin ağırlıkta olduğu bir etkinlikti. İlerleyen zamanlarda veganlığın daha geniş kitlelere anlatılabildiği bir ortam hayal ediyorum.

Haberin Devamı

Veganlığın öznesinin hayvanlar olduğu bir kez anlaşıldığında gerisi çok kolay geliyor. Zorlanacağını düşünenleri çok iyi anlıyorum. İlk başlarda ben de bazı yemekleri bırakmanın çok zor olacağını düşünmüştüm ama zamanla aramaz oldum. Bu süreçte konuyu içselleştirmek, kendi araştırmalarımızı yapmak, anlamaya çalışmak çok önemli. Kendinden başkalarını düşünmenin, savunmanın, onlar için faydalı bir şeyler yapabilmenin verdiği mutluluk ve tatmin, bir yemekten alabileceğim tüm hazlardan çok daha fazlası.

Bu haftaki yazımda sizi yormayacak tarifler vermek istedim. Basit bir makarna, sandviç aralarına da sürebileceğiniz bir dip sos, bitkisel sütünüzle karıştırıp içeceğiniz bir baharat karışımı ve çok pratik bir atıştırmalık...

Haberin Devamı

Tembel spagetti, nohut barbekü...

FASULYELİ DİP SOS

(4 kişilik)

NE LAZIM?

400 gr haşlanmış fasulye

5-6 adet Brüksel lahanası (tercihe bağlı)

2 dal yeşil soğan (2-3 santim genişlikte doğranmış)

1 su bardağı fesleğen yaprakları (iri doğranmış)

1 diş sarımsak (ezilmiş)

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1/2 limonun suyu

1/2 Türk kahvesi fincanı tahin

1 çay kaşığı kimyon

2 çay kaşığı deniz tuzu

1/2 çay kaşığı karabiber

NASIL YAPARIM?

Bir tencereye su koyun, su kaynamaya başlayınca içine 1 çay kaşığı tuz atın. Tencereye taze soğan ve fesleğen yapraklarını
(ve dilerseniz Brüksel lahanalarını) koyup 1 dakika pişirin.

1 dakika sonra hepsini süzgeçle alın, buzlu su dolu bir kâseye aktarın. Buzlu suda 1 dakika bekledikten sonra süzün ve blender’a aktarın. Haşlanmış fasulyeleri de ekleyip 30 saniye birlikte çekin.

Haberin Devamı

Zeytinyağı ve sarımsağı da ekleyip tekrar 30 saniye çekin.

Kimyon, tahin ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika yüksek devirde çekin. Hazır olan dip sosu kavanoza alıp buzdolabında bekletebilirsiniz. Kahvaltıda yiyebilir veya sandviçlerinizin arasına sürebilirsiniz.

BAHARAT KARIŞIMI

Bu karışımı elmalı turtalarda, keklerde, sıcak şarapta, zencefilli kurabiyelerde veya çaylarınızı tatlandırmak için de kullanabilirsiniz.

(4 kişilik)

NE LAZIM?

2 yemek kaşığı tarçın

1.5 çay kaşığı toz zencefil

1/2 çay kaşığı muskat rendesi

1 çay kaşığı yenibahar (tane)

1 çay kaşığı karanfil

NASIL YAPARIM?

Baharat çeşitlerini güçlü bir öğütücü yardımıyla çekin, dilerseniz havanda da ezebilir ve aromaların birbirine doğal yolla iyice karışmasını sağlayabilirsiniz. Bu karışımı taze taze hazırlamanızı öneririm. Hava almayan bir kapta 2 hafta saklayabilirsiniz. Bitkisel sütlerinize katıp lezzetli bir içecek hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

NOHUT BARBEKÜ

Tembel spagetti, nohut barbekü...

(6 kişilik)

NE LAZIM?

300 gr nohut

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı agave şurubu

1/2 çay kaşığı susam yağı 

1.5 çay kaşığı esmer şeker

1 çay kaşığı sarımsak tozu

1/2 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı kimyon

1/2 çay kaşığı tatlı kırmızı biber

1/2 çay kaşığı pul biber

NASIL YAPARIM?

Nohutları bir gece önceden üzerini çıkacak kadar suda bekletin. Ertesi gün haşlayıp süzdükten sonra iyice kurulayın.

Bir fırın tepsisine nohutları alın, zeytinyağı, karabiber ve tuzla karıştırın. 200 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Ara ara tepsiyi hareket ettirip nohutların tüm yüzeylerinin pişmesini sağlayın.

Kalan tüm malzemeyi bir kapta iyice harmanladıktan sonra fırından çıkan nohutlarla karıştırın. 5 dakika daha pişmesi için yeniden fırına atın. Soğudukça çıtırlaşacak atıştırmalık nohutları cam kavanozda saklayın.

Haberin Devamı

TEMBEL SPAGETTİ

Tembel spagetti, nohut barbekü...

(5 kişilik)

NE LAZIM?

1 paket spagetti makarna

1 küçük kırmızı soğan (küçük küçük doğranmış)

1 su bardağı kiraz domates (2’ye bölünmüş)

2 diş sarımsak (küçük küçük doğranmış)

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1/3 limonun kabuğunun rendesi

Fesleğen yaprakları

1/2 limonun suyu

4 su bardağı su

1.5 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

NASIL YAPARIM?

Yayvan ve derin bir tencereye önce yayarak makarnaları koyun.

Üzerine sırasıyla 4 bardak su, sarımsak, soğan, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiberi ekleyin. Ara ara karıştırarak ve yapışmasını engelleyerek pişirmeye başlayın.

Tenceredeki su kaynamaya başladıktan 3-4 dakika sonra domatesleri ekleyin ve suyunu çekene kadar bir 5 dakika pişirin.

Son olarak fesleğen ve limon kabuğu rendesini de ekleyip sıcak servis edin.

 

Yazarın Tüm Yazıları