Lavanta kokan mutfaklar, sofralar...

Sizi bilmem ama ben lavantayı mutfağımda hemen her tarife katıyorum. Bazen dondurmaya, bazen patates yemeğine, bazen de salata soslarına... Hiç denemediyseniz; işe, limonataya bir tutam katarak başlamanızı öneririm.

Haberin Devamı

Lavantaların açmasına çok kısa bir süre kaldı, beni de şimdiden heyecan sardı. Hem göze hem damağa şölen yaşatan lavantalı tariflerime bir göz attım geçenlerde... Ferah ve çiçeksi tadıyla tatlı-tuzlu pek çok reçetede kullanıyorum bu hoş kokulu bitkiyi. Ama işin doğrusu, en çok içeceklere ve tatlılara katmayı seviyorum.

Lavanta kokan mutfaklar, sofralar...

Yara, yanık, uykusuzluk, migren gibi durumlarda tedavi amaçlı kullanılan lavanta, ne mutlu ki mutfaklarımıza da girmiş! Tıpkı adaçayı ve biberiye gibi bitkisel et marinasyonlarında da kullanılabilen lavantayla aromatik zeytinyağı veya vegan tereyağı da yapılabilir. Ancak aromasından faydalanmak için küçük miktarlarda kullanmak yetiyor, hatta fazla kaçarsa acı bir tat oluşturuyor. Damak tadınıza uygun oranı bulana kadar küçük denemeler yapmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Biberiye kullandığınız tariflerde, biberiye yerine aynı oranda lavanta ekleyerek küçük riskler alabilir ve mutfağınıza bir değişiklik katabilirsiniz. Bunu yapmayı en sevdiğim tariflerden biri, İtalyanların meşhur focaccia ekmeği! Biberiye yerine zeytin ve lavantayla yapılanını çok seviyorum. Onu da bir başka hafta anlatırım artık...

Lavanta kokan mutfaklar, sofralar...

DONDURMA

(2-3 kişilik)

NE LAZIM?

* 1.5 yemek kaşığı lavanta

* 1/2 su bardağı şeker

* 1/2 su bardağı su

* 400 gr kırmızı üzüm (çekirdekleri çıkarılmış)

* 1 muz (donmuş)

* 1 avuç yabanmersini

NASIL YAPARIM?

* Şeker ve suyu küçük bir tencerede karıştırarak kaynatın. Şeker eriyince ateşten alın, lavantaları içine ekleyip 10 dakika demlendirin.

* Bir süzgeç yardımıyla süzün, şurubu 15 dakika soğumaya bırakın.

* Üzümleri ve yabanmersinleri püre haline gelene kadar blender’da çekin. Bir süzgece alın, kaşık yardımıyla içindeki katı parçalardan kurtulun.

* Püreyi lavanta şurubuyla karıştırın, buzdolabında 1 saat dinlendirin. 1 saat sonra karışımı donuk muzla blender’dan çekin ve önceden soğuttuğunuz dondurma kaplarına boşaltın. 1 gece buzdolabında bekleyince yemeye hazır.

Haberin Devamı

SALATA SOSU

(4 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 tatlı kaşığı lavanta

* 1 arpacıksoğanı

* 1 yemek kaşığı nar ekşisi

* 1 yemek kaşığı elma sirkesi

* 5 yemek kaşığı haşlanmış nohut suyu (aquafaba)

* 1 çay kaşığı dijon hardalı

* 3 yemek kaşığı avokado yağı

* 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

* 1/2 çay kaşığı limon suyu

NASIL YAPARIM?

* Bir tavaya zeytinyağını alın, ocağın altını yakın. Zeytinyağı ısınınca arpacıksoğanını ekleyin ve ara sıra karıştırarak yumuşayana kadar yaklaşık 3 dakika pişirin.

* Nar ekşisi ve lavanta tanelerini ekleyin. Lavantanın kokusu çıkana kadar yaklaşık 6-7 dakika pişirin ve süzüp 5 dakika soğumaya bırakın.

* Sirke, aquafaba ve hardalı bir blender’a alın, karıştırıcı çalışırken yavaş yavaş avokado yağını da ekleyin.

Haberin Devamı

* Kıvamlı bir sos elde edeceksiniz, bu sosu salata ve sandviçlerinizde kullanabilirsiniz.

Lavanta kokan mutfaklar, sofralar...

LAVANTA ŞEKERİ 

(2 bardak için)

NE LAZIM?

* 1 yemek kaşığı lavanta (kurutulmuş olmalı)

* 2 su bardağı toz şeker

NASIL YAPARIM?

* Lavantayı blender’a alın, 10-15 saniye çekin; küçük parçalara ayrılsın.

* Bir kavanoza kat kat biraz şeker, biraz lavanta koyun, 1 hafta bekletin.

* Şekeri, lavanta aroması istediğiniz her tarifte ve özellikle içeceklerinizde kullanabilirsiniz.

 

FIRINDA PATATES (2 kişilik)

NE LAZIM?

* 4 ince kabuklu patates

* Tuz

* Karabiber

* 2 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1.5 yemek kaşığı lavanta

NASIL YAPARIM?

* Fırını 180 dereceye ayarlayın.

* Patatesleri temizleyip kabuklarını soymadan iri küpler halinde doğrayın.

* Bir kâseye zeytinyağı, lavanta, tuz ve karabiberi katıp karıştırın.

* Patatesleri bu yağlı karışımla iyice harmanlayın ve fırın tepsisine yayın. Üzerine biraz deniz tuzu ve karabiber serpip fırına verin, 30 dakika pişirin (ama yarısında eşit şekilde kızarmaları için karıştırın).

Haberin Devamı

LİMONATA

(4 kişilik)

NE LAZIM?

* 1.5 yemek kaşığı lavanta

* 1 su bardağı toz şeker

* 1 su bardağı taze limon suyu (Bunun için 15-20 limon gerekebilir)

* 1 limon (dilimlenmiş)

* 1 su bardağı su

*  Buz

NASIL YAPARIM?

* Limon dilimleri, şeker ve suyu bir tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın.

* Ateşten alın, lavantaları içine ekleyin. 15 dakika sonra lavantaları çıkarın.

* Karışım tamamen soğuduktan sonra limon suyunu karıştırın ve buzdolabında 2 saat bekletin.

* Buz koyup servis yapın.

Lavanta kokan mutfaklar, sofralar...

ŞERBET

(6 kişilik)

NE LAZIM?

* 3 su bardağı su

* 3 yemek kaşığı lavanta

* 1.5 su bardağı şeker

NASIL YAPARIM?

* Suyu ve lavantayı bir tencerede kaynatın. Daha yoğun bir şerbet yapmak isterseniz suyu 1 bardak eksiltebilirsiniz.

* Karışım kaynadıktan sonra kısık ateşe alın, şekeri ekleyin ve tamamen eriyene kadar karıştırın.

* Şeker eridikten sonra 15 dakika daha kaynatın, altını kapatın, en az 1 saat soğutun.

* Lavantayı süzün ve şerbeti buzdolabında saklayın. Tatlılarınızda şurup olarak da kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

BİR ÖNERİ: Bu şerbete birkaç dal biberiye de ekleyebilirsiniz, çok yakışıyor.

Yazarın Tüm Yazıları