Her daim bizimle...

Orucun açılış lokması hurma hem sağlıklı, hem lezzetli hem de çok faydalı. Rafine şeker kullanmak istemediğimiz tüm tariflerde de imdadımıza yetişiyor. Hurmayla baharat ve hardallı bir sos yapıp bitkisel etlerle servis etmemiz de mümkün.

Haberin Devamı

Bedenimizi terbiye etmenin, açlığı, yokluğu ve paylaşmanın önemini daha iyi anladığımız bir ay ramazan... Bu hafta, iftar sofrasından eksik etmediğimiz bir ürünü yani bereketin sembolü, asırlardır nice orucun açılış lokması olan hurmayı konuşalım istedim. Hurma hem sağlıklı, hem lezzetli hem de çok faydalı. Gün boyunca sıvı ve besin almayan vücudumuzun kan şekerini dengelemede ideal... Zengin bir potasyum, fosfor ve B vitamini kaynağı. Üstelik rafine şeker kullanmak istemediğimiz tüm tariflerimizin de kurtarıcısı... Bitkisel beslenme, sağlıklı beslenme, şekersiz beslenme gibi başlıklar altında mutlaka karşımıza çıkıyor. Yani hurma her daim bizimle... Bunun bir nedeni de ülkemizin her köşesinde her daim bulunabilmesi elbette...

Her daim bizimle...

Haberin Devamı

Benim mutfağımda havuçlu kekten cheesecake’e, enerji bar’lardan smoothie’lere pek çok tarifin demirbaşı... Örneğin hurmalı smoothie için hurmaların çekirdeklerini çıkarıyorum, badem sütü ve varsa bir parça muzla blender’dan geçiriyorum. Buz küpleri ve üzerinde toz tarçınla servis ediyorum. Hurmayı baharatlandırıp yemeklerde kullanmayı da
seviyorum. Bir tavaya yarım bardak kadar içme suyu koyup 10 tane, çekirdekleri çıkarılmış ve ikiye kesilmiş hurma atın. Su kaynayana dek, orta ateşte pişirmeye başlayın. Hurmalar yumuşayıp suyun çoğu buharlaşınca tavayı ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra blender’da püre haline getirin ve tekrar tavaya alın. Biraz elma sirkesi, dijon hardalı, acı kırmızı biber ve çok az kimyon ekleyip pişirmeye devam... En son deniz tuzu ve taze çekilmiş
karabiber ekleyin. Bu sosu bitkisel etlerin üzerine dökebilir ya da vegan peynirli dürümlerinizi tatlandırmak için kullanabilirsiniz.

HURMA TOPLARI

(12 adet için)

NE LAZIM?

12 adet hurma

1,5 su bardağı ceviz

1 çay kaşığı tarçın

1 paket vanilin

Bir tutam tuz

Süslemesi için

Yulaf ezmesi

Ay çekirdeği içi

Kakao

Badem tozu

Susam

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp üzerine çıkacak kadar sıcak suda 15-20 dakika bekletin.

Sularını süzdüğünüz hurmaları ceviz, tarçın, vanilin ve tuzla birlikte robotta çekin. Hamurun içinde ceviz parçalarının görünür olması ideal. Eğer hamur çok kuru görünüyorsa, karıştırırken 1-2 yemek kaşığı içme suyu ekleyebilirsiniz.

Hamurdan 1’er yemek kaşığı kadar alarak elinizle top şekli verin. Dilediğiniz süsleme malzemesine bulayabilir hatta hurmalı hamura kakao katıp kakaolu toplar da hazırlayabilirsiniz.

Bu tarifi şu anda pazar tezgâhlarında bol olan taze hurmayla da yapabilirsiniz, şahane oluyor.

PİŞMEYEN HAVUÇLU KEK

Her daim bizimle...

(4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 1,5 su bardağı hurma

◊ 2 su bardağı yulaf ezmesi

Haberin Devamı

◊ 2 su bardağı Hindistan cevizi unu

◊ 2 su bardağı rendelenmiş havuç

◊ 1 kâse ceviz

◊ 1/2 su bardağı Hindistan cevizi yağı

◊ 1/2 su bardağı yulaf sütü

◊ 1/2 yemek kaşığı tarçın

◊ 1/2 çay kaşığı toz zencefil

◊ 1/2 çay kaşığı muskat rendesi

◊ 1/2 çay kaşığı tuz Krem şantisi için

◊ 400 ml tam yağlı Hindistan cevizi sütü (çok soğuk olmalı)

◊ 2 yemek kaşığı pudra şekeri

◊ 1 tatlı kaşığı vanilin

NASIL YAPARIM?

◊ Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp üzerine çıkacak kadar sıcak suda 20 dakika bekletin.

◊ Suyunu süzdüğünüz hurmaları robotta macun kıvamına getirin. Yulaf ezmesi, Hindistan cevizi unu, havuç, ceviz, vanilin, tuz ve baharat çeşitlerini ekleyip pürüzsüz bir kıvam aldırın.

Haberin Devamı

◊ Krem şantisi için Hindistan cevizi sütünü buzdolabında en az 12 saat soğutun. Süt ne kadar soğuksa şantiniz o kadar kıvamlı olur. Süt, pudra şekeri ve vanilini mikserle 5-6 dakika çırpın.

◊ Havuçlu hamuru kenarlarına yağlı kâğıt serdiğiniz kelepçeli kalıba dökün.

◊ Kalıbı ve kâğıtları çıkarın, şantiyi yayın. Buzdolabında en az 4 saat dinlendirin. Üzerini dilerseniz yabanmersini, pikan cevizi ve ay çekirdeği içiyle renklendirebilirsiniz.

HURMALI BROWNİE

Her daim bizimle...

(4 kişilik)

NE LAZIM?

1,5 su bardağı hurma

3/4 su bardağı çiğ badem

1/3 su bardağı toz Hindistan cevizi

1/3 su bardağı kakao

1 paket vanilin

1 tutam deniz tuzu

Süslemesi için

File badem

Vegan çikolata

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp ılık suda 15 dakika bekletin.

Suyunu süzdüğünüz hurmalar, bademler, Hindistan cevizi, tuz, kakao ve vanilini rondo’da çekin. Pürüzsüz bir hamur elde edin.

Karışımı yağlı kâğıt serili bir kaba aktarın, üzerini spatula yardımıyla düzeltin. Buzdolabında 30 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyin.

Üzerini eritilmiş vegan çikolata ve file bademlerle süsleyip servise sunun.

3 MALZEMELİ GRANOLA BAR

Her daim bizimle...

(4 kişilik)

NE LAZIM?

300 gr hurma (çekirdekleri çıkarılıp 10 dakika sıcak suda bekletilmiş)

150 gr fıstık ezmesi

45 gr öğütülmüş yulaf

Üzeri için

Yerfıstığı

Hurma

NASIL YAPARIM?

Hurmaları, fıstık ezmesi ve yulafla rondo’dan geçirin.

Karışımı, yağlı kâğıt serili bir kaba koyup üzerini düzleyin, buzdolabında soğutup dilimleyin. Ufak ufak doğranmış hurma ve ufalayıp yağsız tavada kısa süre kavurduğunuz yerfıstıklarıyla süsleyebilirsiniz.

*Deniz Yoldaç, İstanbul Moda’daki Vegan Kasap’ın kurucu şefi.

Yazarın Tüm Yazıları