Bekir Kaya’nın başarı öyküsü de örnek olsun

GEÇENLERDE Van’daydım.

Haberin Devamı

Van’a yıllar içinde birkaç kere geldim.

Anadolu şehirlerindeki değişimi her gittiğimde daha iyi fark ediyorum.

Van gölünün etrafı düzenlenmiş; çok daha güzel olmuş, yürüyüş parkurları genişletilmiş, bisiklet yolları uzatılmış.

Güneşin batışı her yerde farklıdır; Van’da da çok farklıydı.

Ve bir kez daha iyi anladım ki, harika bir coğrafyada yaşıyoruz, harika bir ülkeye sahibiz.

Van’da Bekir Kaya’yla buluştuk.

Size kim olduğunu biraz anlatayım.

Bekir Kaya’nın memleketi Van’da başlayıp oradan Londra’ya, ardından da Bangkok ve Singapur’a uzanan ve İstanbul’a Tayland Kraliyet ödülü getiren güzel bir öyküsü var.

Türkiye’de Turizm Otelcilik okuyup önce Kıbrıs’ta sonra Londra’ya çalışmaya giden Bekir Kaya, 90’lı yıllarda lokantacılık konusunda deneyim kazanmış. Londra’da kurduğu şirketin ortağı ise Çok Çok Pera ve Van’ın mimarı Kay Ngee Tan. Ailenin Tayland ile güçlü bağları var. Bekir Kaya’nın Tayland mutfağına olan ilgisi böyle başlıyor, İstanbul’da bir Thai lokantası açmak istiyor ve işte o aile pek çok aşçı arasındaki uzun elemelerden sonra Şef Nuch seçiliyor.

Haberin Devamı

Grup şirketleri Homage Hospitality çatısı altında 2003’te İngiltere'de kuruluyor. Homage Hospitality’nin portföyünde dikkat çeken markalardan ilki, İstanbul’da üç farklı konseptte Tayland lezzetleri sunan restoranlar... Uzak Doğu’nun en seçkin mutfağı olarak tanımlanabilecek klasik Tayland lezzetlerini 2006’dan beri İstanbul’daki misafirleriyle buluşturan Çok Çok Thai, Thai Select Classic Award’a sahip; aynı zamanda Michelin rehberinde de yer aldı. Restoran Gault&Millau 24 ve 5. Altın Kaşık Ödülleri’ne de layık görüldü. 2016’da açılan ve Tayland sokak lezzetlerinden ilham alarak açık mutfağı ile samimi bir ortamda özgün Tayland yemekleri sunan Az Çok Thai, Thai Select Casual Award ile ödüllendirildi. 2021’de Beyoğlu’nda tarihi Amerikan Konsolosluğu binasında fine-dine restoran hayatına başlayan, Tayland lezzetlerini modern dokunuşlarla yorumlayan Çok Çok Pera ise Thai Select Signature Award ve Gault&Millau 24 ödüllerine sahip oldu. Hemingway’den ilham alan Ernest’s Bar, Usta Miksolog Fatih Akerdem'in önderliğinde 2021’den beri Çok Çok Pera ile aynı binada imza kokteylleri keyifli atmosferinde sunuyor. Ernest’s Bar da Gault&Millau 24 şapka ödülünü kazanırken, 50 yıllık tecrübesi ve benzersiz kokteylleriyle Akerdem, Gault & Millau tarafından verilen Onur Ödülü’ne layık görüldü.

Haberin Devamı

Bu markaların yaratıcısı Bekir Kaya şimdi de Van’a çok önemli bir yatırım yapıyor.

Bu dikkat çekici proje için ben de Van’daydım.

 

 

Doğduğum topraklara borcum var

 

GASTRONOMİDEN eğitime, sanattan mimariye geniş bir yelpazenin bir araya geldiği hibrit bir proje olarak dikkat çeken Tariria, aslında Van’ı bir çekim merkezi haline getirme vizyonu taşıyan, çok uluslu bir girişim. Tariria projesinin kurucu ortağı Bekir Kaya yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırım bütçesi bulunan, bu çok yönlü projeyle yöre gençlerine gastronomi eğitimi alma fırsatı sunarken, bir yıl içerisinde en iyi işveren olma hedefiyle bölge halkına istihdam sağlamayı planladıklarını söylüyor. Projeyle bölgede yapılacak ilklere imza atacaklarından bahseden Kaya, Tariria’nın ziyaretçilerine bölgenin gastronomik unsurlarını muhteşem manzaranın eşliğinde deneyimleme şansı verdiğini de ekliyor. Aynı zamanda Van’a modern sanatı taşıyan Tariria, bir kültür merkezi gibi konumlanarak bölgenin kültürel dokusuna değer katmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Eğitimi için İngiltere’ye gidip yirmi yıl sonra babasının sağlık sorunu nedeniyle yurda dönen Bekir Kaya’nın Van’a bu projeyi neden yaptığını sordum, şöyle yanıtladı; “Doğduğum topraklara borcum var. Babamı kaybettiğimizde binlerce Vanlı hemşerimiz cenazemizi kaldırdı, taziyeye geldi. Bu benim için farkındalık anıydı. Doğduğum topraklara yatırım yapmaya karar verdim. Bu yatırım hem kent için ekonomik değer hem de sosyal etki yaratmalıydı. Şimdilerde Tariria benim olduğu kadar her birisi kendi alanında yetkin insanların kendini gerçekleştirme projesi olacak. Hayaller ortak olunca aldığınız yol da sınırsız oluyor. Tariria’nın bugün geriye dönüp geldiği yere baktığımda keşke daha önce kendi toprağıma yatırım yapsaydım diyorum. Birkaç yıl sonra bu projeyle birlikte Van’daki değişimin de hızlanacağını düşünüyorum.”

 

Haberin Devamı

Proje ortağı Singapurlu

Ödüllü Mimar Kay Ngee Tan

 

EMİN olun; Tariria Van’da çok şeyi değiştirecek.

Bir kere bölgenin endemik bitkilerinden yararlanılacak, yöresel lezzetlerle modern mutfak birleştirilecek, sıfır karbona hızlı bir giriş yapılacak, bölgesel coğrafi işaretlemeye önem verilecek, geleneksel ürünler Slow Food tarafından oluşturulan Ark of Taste listesine kaydettirilecek, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve bölgenin kadın kooperatifleri ile sürekli iletişim halinde olunacak. Özetle Tariria projesi belki de diğer şehirlerdeki yerel kalkınma modeline örnek olabilecek bir proje… Üstelik farklı etkinliklerle de Türkiye’nin her yerinden misafirler ağırlanacak.

Haberin Devamı

Bekir Kaya’nın başarı öyküsü de örnek olsun

Tariria; tamamen camla kaplı ve kolonsuz çelik yapısıyla dikkat çekiyor. Binanın en önemli özelliği çevreye duyarlı bir yaklaşımla bir tane bile ağaç kesilmeden inşa edilmiş olması. Projenin mimari tasarımı, Homage Hospitality ve Kaya on Coast markaları ile Tariria’nın ortağı, Kay Ngee Tan Architects’in kurucusu, ödüllü mimar Kay Ngee Tan’ın imzasını taşıyor. Proje için “pavilion in the garden” ekolüne uygun bir dizayn hazırlayan Kay Ngee, Tariria’nın Van’ın tarihi ve kültürel zenginliğine bir saygı duruşu niteliği taşıdığının altını çiziyor. Kay Ngee’ın kurucusu olduğu Kay Ngee Tan Architects ise UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Singapur Botanik Bahçeleri’nin sekiz hektarlık Gallop Yolu Uzantısı’nda (Gallop Extension) gerçekleştirdikleri proje ile Singapur Mimarlar Birliği’nin (Singapore Institute of Architects) verdiği 2023 Yılın Tasarım ve Tasarımcısı Ödülü’nün almaya hak kazanan, ünlü bir mimarlık firması. Kay Ngee ayrıca Singapur'un tüm disiplinlerdeki tasarımcılara ve tasarım projelerine verdiği en büyük ödül olan, prestijli Başkanlık Tasarım Ödülü'ndeki Yılın Tasarımcısı Ödülü’nün (President’s Design Award 2023) de sahibi.

Yazarın Tüm Yazıları